Invatamantul profesional dual: sansa de rezolvare a crizei de personal calificat pentru firme si educatie alternativa pentru elevi si parinti

TIMISOARA. Implementarea invatamantul profesional in sistem dual implica colaborarea intre mai multi actori: elevi, scoala, companie, autoritatea locala in administrarea careia se afla scoala responsabila pentru formarea teoretica, impreuna cu parintii elevilor care, printr-o informare corecta si constanta, vor aprecia acest fel de invatamant cu sanse multiple de absolvire la orice nivel.

In contextul nevoilor reale de forta de munca ale companiilor si pentru a veni in sprijinul economiei romanesti care se confrunta cu o criza acuta de personal calificat, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionala in Sistem Dual din Romania au semnat un protocol de colaborare care urmareste dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional si national, in scopul imbunatatirii sistemului de formare si certificare profesionala initiala in sistem dual.

„Cred ca cea mai buna si sigura cale de promovare a sistemului de invatamant dual, astfel incat sa fie atrase un numar cat mai mare de companii, este utilizarea eficienta a infrastructurii Sistemului Cameral. Cele opt birouri regionale ale autoritatii ar fi ideal sa fie chiar in sediul camerelor de comert judetene. in momentul de fata, vorbim de o strategie pe 10 ani, pentru ca mediul de afaceri sa beneficieze de predictibilitate. Invit camerele de comert sa faca parte dintr-un consiliu consultativ, in care sa poata sa vina cu propuneri, in scopul creionarii unei strategii viabile”, a declarat Ion Gabriel BRATU, presedintele Autoritatii Nationale pentru Formare Profesionala Initiala in Sistem Dual din Romania

In acest context, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionala in Sistem Dual din Romania vor incheia un Protocol de Colaborare, prin care se angajeaza sa coopereze in mod aprofundat pentru identificarea nevoilor de calificare/formare, sens in care se preconizeaza, cu prioritate, elaborarea unui plan unitar pentru imbunatatirea educatiei, formarii, certificarii şi recunoaşterii profesionale initiale in sistem dual din Romania.

Documentul va fi semnat de Florica CHIRITA, Presedinte Executiv al CCIA Timis si Ion Gabriel BRATU, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Formare Profesionala in Sistem Dual din Romania.

Conferinta de promovare ocazionata de incheierea Protocolului de Colaborare va avea loc in data de 27 iunie 2019, incepand cu ora 9:30, la sediul CCIA Timis din Timisoara, Piata Victoriei nr. 3, Sala C.E.D.O., et.I.

La eveniment sunt invitati in calitate de parteneri – Inspectoratul scolar al Judetului Timis, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din invatamantul Preuniversitar din Zona de Vest, directori de unitati de invatamant profesional si tehnic, oficiali de prim rang ai administratiei publice locale si judetene, presedintii camerelor de comert ale judetelor Arad, Caras-Severin si Hunedoara, si, actorii importanti ai parteneriatului – firmele care sustin si promoveaza acest sistem de invatamant.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. … vorbim de o strategie pe 10 ani, pentru ca mediul de afaceri sa beneficieze de predictibilitate … . OK dar noi suntem dupa 3*10 ani, acusi 30 de ani. Pe la diferite ministere s.a.m.d. se perinda aceleasi „figuri de ceara” care au/au avut sanse „mari in restructurare, in modificarea invatamantului. Fiecare stie/stia ce are de facut iar rezultatul … eterna „miscare browniana”, de la mic la mare!
    Viteza de schimbare „in cererea de tot felul” este atat de mare incat sistemul ar trebui sa fie unul „cu predictie” sau cel putin „nu cu intarziere mare”. As felicita din inima pe cei care ar sti ce vor, azi, maine si … poimaine.
    Pana atunci sa ramanem cu speranta care „moare ultima” („Dum spiro, spero”)