Investigatia medicala obligatorie pentru soferii profesionisti care previne accidentele. Explicatiile medicilor din Timisoara

TIMISOARA. Printre investigatiile medicale pe care trebuie sa le faca soferii profesionisti, cei care vor sa dobandeasca sau sa isi reinnoiasca permisul pentru a putea conduce camioane sau mijloace de transport in comun, se numara si consultul unui medic pneumolog.

Acesta va stabili daca este necesar sau nu un test de apnee in somn. Afectiunea presupune existenta unor pauze respiratorii frecvente, cu o durata de peste 10 secunde, in timpul somnului. De cele mai multe ori se manifesta si cu o scadere brusca a oxigenului in sange.

Sindromul de apnee in somn poate fi insa si un rezultat al altor afectiuni, precum hipertensiunea arteriala, diabetul, diferite boli cronice de plamani, AVC sau Parkinson. Pe lista se adauga, insa, consumul de droguri, alcool, fumatul si chiar congestia nazala.

Unul dintre motivele pentru care este necesara o asemenea investigatie e numarul mare de accidente cauzate de oboseala soferilor. Mai mult, este si urmarea armonizarii legislatiei din Romania cu cea europeana, care e foarte stricta in acest domeniu. Aproape 30 la suta dintre soferii profesionisti sufera de apnee in somn. De aceea, cei care au permise pentru anumite categorii trebuie sa fie consultati de catre medicul pneumolog. Ei vor completa un chestionar de screening. Rezultatul acestui chestionar coroborat cu cel al unor analize de sange ne va arata daca exista vreo suspiciune de apnee in somn. Sunt, insa, si cateva criterii care pot duce direct la o indicatie de consult pentru acest sindrom. Vorbim de varsta, sex, si asta pentru ca barbatii au o predispozitie mai mare, greutatea, obezitatea fiind o alta cauza posibila, la fel ca si circumferinta gatului. Persoanele cu gat gros au, in general, cai respiratorii mai inguste”, spune S.L. dr. stefan Mihaicuta – medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara.

Apneea in somn poate fi moderata sau severa. Ea se manifesta, pe langa acele episoade de oprire a respiratiei, si prin sforait zgomotos, insomnii, somnolenta, nervozitate, oboseala accentuata pe timpul zilei, dificultati de concentrare si depresie.

Din pacate, putini sunt cei care inteleg ce consecinte poate avea aceasta boala. Iar efectele sunt pe termen lung. Confirmarea bolii se face in urma unei polisomnografii, un test in care pacientul este conectat la un aparat care ii monitorizeaza activitatea cerebrala, inima si plamanii. Se urmaresc tiparele de respiratie, miscarile bratelor si concentratia de oxigen in timpul somnului. Pentru aceasta este insa necesara internarea in spital. Exista insa si varianta simplificata a acestei investigatii, prin care testul se poate efectua la domiciliu cu ajutorul unui aparat portabil, care nu are insa aceeasi sensibilitate si complexitate ca polisomnograful. Trebuie spus ca soferii care au o asemenea afectiune confirmata necesita un aviz autorizat. Asta nu inseamna ca nu pot sa isi desfasoare activitatea, dar necesita administrarea unui tratament care presupune fie folosirea unor dispozitive speciale de tip CPAP, adica poarta o masca ce acopera gura si nasul si care permite ajustarea presiunii la timpii respiratorii. Evident, trebuie evitate alcoolul, calmantele si trebuie sa existe o scadere in greutate. Exista, insa, si un tratament chirurgical pentru cazurile severe de apnee”, spune S.L. dr. stefan Mihaicuta – medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara.

in cadrul Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes functioneaza inca din 2000 un Laborator de Somnologie in cadrul caruia pot fi facute investigatiile necesare depistarii sindromului de apnee in somn. De asemenea, pot fi efectuate consulturi de specialitate in cadrul Ambulatoriului.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.