Investigatie gratuita la Spitalul Victor Babes Timisoara. Urografia prin tomografie computerizata

TIMISOARA. URO-CT sau urografia prin tomografie computerizata este o investigatie medicala imagistica folosita pentru a evalua tractul urinar al unei persoane. Tractul urinar include rinichii, ureterele (tuburile care transporta urina de la rinichi la vezica) si vezica urinara.

Realizarea unei asemenea evaluari imagistice se recomanda in cazul unor afectiuni precum: litiaza renala (pietre la rinichi), hematurie (sange in urina), suspiciunea unor formatiuni tumorale, anomalii congenitale sau diverse probleme ale vezicii urinare.

URO-CT-ul este considerat o evaluare superioara fata de urografia clasica, deoarece ofera imagini mai detaliate si poate detecta o gama mai larga de afectiuni. Investigatia foloseste o combinatie de raze X pentru a genera imagini in sectiune ale rinichilor, ureterelor si vezicii urinare. Procedura este non invaziva, iar rezultatele se pot obtine foarte repede, ceea ce permite inceperea unui potential tratament intr-un interval de timp foarte scurt. Pentru a capta imagini si mai clare, se utilizeaza, de obicei, o substanta de contrast iodata, care este injectata in vena inaintea scanarii”, spune asist. univ. Emil Stoicescu – Radiologie si imagistica medicala Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Pregatirea pacientului pentru realizarea URO-CT-ului implica indeplinirea mai multor conditii. in primul rand, se recomanda evitarea consumului de alimente solide cu 4-6 ore inainte de realizarea investigatiei, restrictionarea consumului de lichide. Pe de alta parte, este importanta mentinerea plina a vezicii urinare inainte de aceasta procedura. De asemenea, se vor face recomandari privind purtarea unor haine confortabile, fara elemente metalice.

In cazul pacientilor cu diabet este necesara ajustarea dozei de insulina sau a medicatiei antidiabetice, conform indicatiilor medicului, iar la pacientii cu afectiuni renale este importanta evaluarea prealabila a functiei renale prin analize de laborator. Nu in ultimul rand, pacientii cu alergii vor trebui sa informeze medicul cu privire la contraindicatiile la medicamente, substanta de contrast (iod) sau alte produse.

Este important de mentionat ca, inainte de a efectua o tomografie computerizata urologica, se vor lua in considerare factorii individuali ai pacientului, inclusiv istoricul medical, simptomele, dar si alte investigatii anterioare. Imaginile obtinute prin URO-CT furnizeaza informatii legate de extinderea si localizarea precisa a unei afectiuni, ceea ce permite stabilirea unui plan terapeutic pentru fiecare pacient in parte. De exemplu, in cazul pietrelor la rinichi, dimensiunea si localizarea acestora pot influenta decizia cu privire la interventia chirurgicala sau la alte metode de tratament. De asemenea, cu ajutorul acestui screening poate fi apreciata si calculata densitatea calculului reno-urinar. Datorita capacitatii sale de a evidentia chiar si cele mai mici modificari ale tesuturilor si structurilor anatomice, URO-CT-ul poate contribui la detectarea precoce a afectiunilor urologice’, spune asist. univ. Emil Stoicescu – Radiologie si imagistica medicala Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Investigatia de tip URO-CT, care este gratuita in baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, se poate efectua in Ambulatoriul din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.