TIMISOARA. Din aceasta saptamana, medicii cardiologi impreuna cu echipa de imagistica a Spitalul Clinic CF Timisoara efectueaza Angio-CT coronarian in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala.
Investigatia este o metoda simpla, neinvaziva, recomandata frecvent pacientilor de catre medicii cardiologi. Evaluarea, care este efectuata cu ajutorul Computerului Tomograf, imbina tehnologia CT cu angiografia coronariana clasica. Aparatul utilizeaza razele X pentru obtinerea unor imagini complexe si de mare acuratete ale interiorului corpului, prelucrate ulterior cu un software specializat.
Astfel, sunt avute in vedere nu doar diagnosticul si stabilirea prognosticului unei afectiuni cardiovasculare, ci si evaluarea statusului cardiac dupa anumite interventii la nivelul vaselor coronare.
„Angio-CT-ul coronarian utilizeaza atat scanarea CT, cat si folosirea unei substante de contrast ce contine iod, administrata intravenos, pentru a obtine cele mai bune imagini ale arterelor coronare. Substanta de contrast este aceeasi, atat la coronografie, cat si la Angio-CT. Investigatia, fata de angiocoronarografia clasica, are avantajul, ca, prin reconstructie, poate fi vizualizat vasul de sange din toate unghiurile, oferind astfel o mai buna imagine asupra statusului vascular pentru cardiologul sau chirurgul care va efectua o posibila interventie in sala de operatie. Aceasta investigatie se recomanda atunci cand exista o suspiciune de ingustare sau chiar blocaj la nivelul arterelor coronare, dar si cand pacientul prezinta simptome specifice de boala coronariana (durere in piept/angina). Se mai recomanda Angio-CT, in urma evaluarii rezultatelor unor teste de efort, a unei electrocardiograme de repaus, a unor analize de laborator ori a unei ecocardiografii”, spune SL. Vladiana Romina Turi – medic specialist cardiolog – Spitalul Clinic CF Timisoara.
Recomandarea de efectuare a unui Angio-CT se mai face atunci cand exista o suspiciune de anatomie anormala la nivelul arterelor coronare, cand pacientul prezinta simptome de insuficienta cardiaca, atunci cand poate fi estimat un risc intermediar de boala coronariana, inainte de interventia chirurgicala cardiaca non-coronariana, in urma unui bypass aorto-coronarian sau in urma stentarii la nivel coronarian.
Avantajele acestei investigatii sunt multiple. Evaluarea Angio-CT permite vizualizarea oaselor, tesuturilor moi si vaselor de sange in acelasi timp, are o rata redusa de complicatii, ofera imagini foarte detaliate ale mai multor tipuri de tesut si este mai putin invaziva decat angiografia standard, care implica inserarea unui cateter printr-o artera de la nivelul membrului superior sau inferior.
Totodata, evaluarea de acest tip este mai putin sensibila la miscare decat IRM-ul, iar razele X folosite pentru scanarea CT nu au efecte secundare.
“Angio-CT-ul este superior angiografiei clasice, avand si o doza de iradiere mai redusa. in schimb ofera detalii cu privire la localizarea, intinderea si gradul de afectare a vaselor, fie ca este vorba de stenoze, dilatatii sau variante anatomice. Totodata, permite identificarea unor alte posibile cauze ale disconfortului toracic, de exemplu colaps pulmonar, prezenta unui cheag de sange in vasele care duc la plamani sau anomalii aortice. in plus, existenta vreunui dispozitiv medical implantat, de orice fel, nu reprezinta o contraindicatie”, spune S.L. Vladiana Romina Turi – medic specialist cardiolog – Spitalul Clinic CF Timisoara.
Exista si o serie de contraindicatiile legate de realizarea Angio-CT-ului coronarian:
– Reactii alergice severe la substantele de contrast ce contin iod; cu toate acestea, in functie de gravitatea reactiei, se poate realiza investigatia cu o premedicatie/consult la alergolog, sub supravegherea medicului specializat in Medicina de urgenta/ATI;
– Insuficienta cardiaca decompensata;
– Insuficienta renala; totusi, in colaborare cu nefrologul si in functie de bilantul risc-beneficiu, se poate realiza investigatia;
– Sarcina;
– Incapacitatea de a tolera medicamentele care incetinesc ritmul cardiac;
– Pulsul ridicat si aritmic;
– Stenoza aortica severa;
– Astmul bronsic;
Investigatia Angio-CT coronarian, desi este una neinvaziva, se realizeaza la Spitalul Clinic CF Timisoara doar la indicatia unui medic cardiolog si doar dupa parcurgerea indicatiei si evaluarea contraindicatiilor de catre personalul dedicat, cu experienta in patologia si imagistica cardiovasculara.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.