Investigatii gratuite pentru sanatatea ficatului la Spitalul CFR Timisoara cu ajutorul Fibroscan-ului. Ce indica aparatul. VIDEO

TIMISOARA. Tu stii cat de sanatos iti este ficatul? O poti afla gratuit cu ajutorul Fibroscan-ului. Acesta este dispozitivul care permite depistarea, evaluarea si monitorizarea fibrozei ficatului. Procedura, care poarta numele de elastografie impulsionala, este neinvaziva, nu are efecte secundare, este precisa si rapida si inlocuieste biopsia hepatica clasica.

Practic, cu ajutorul acestui aparat, se poate vedea cat de afectat este ficatul unui pacient. Fibroscanul se foloseste in toata paleta de boli cronice hepatice.

Hepatite virale B,C,D, hepatite etanolice, cele autoimune, steatoza non alcoolica sau ficatul gras, dar si alte boli mai rare de ficat ca boala Wilson, hemocromatoza, ori boli colestatice. Pentru toate acestea, Fibroscanul „trage” un semnal de alarma. Rezultatul obținut cu ajutorul dispozitivului insa trebuie corelat si cu alte investigații. In plus, aparatul cuantifica si cantitatea de grasime din ficat si stadializeaza aceasta cantitate in 3 grade: usoara, moderata sau severa„, spune dr. Madalina Topan – medic specialist gastroenterolog – Spitalul Clinic CF Timisoara.

Sensibilitatea si specificitatea procedurii sunt apropiate de cele ale puncției hepatice. Elastografia se bazeaza insa pe utilizarea ultrasunetelor fiind neinvaziva si corelandu-se cu scorul METAVIR obținut prin puncție.

Elastografia hepatica, investigheaza deci gradul de elasticitate hepatica. Cand elasticitatea hepatica scade, inseamna ca ficatul devine mai rigid. Cu cat ficatul este mai dur, cu atat gradul fibrozei este mai ridicat. Acest aparat utilizeaza sonde speciale care trimit un impuls, unde ultrasonore, catre ficat. Dupa ce atinge organul, impulsul este redirecționat catre sonda. Astfel, in funcție de rapiditatea cu care ajunge inapoi, obținem o valoare a duritații. Cu cat unda se intoarce mai repede, cu atat țesutul hepatic este mai dur. Gradul de fibroza ne spune la ce nivel al evoluției unei boli hepatice se afla pacientul, fibroza severa insemnand, de fapt, ciroza hepatica. Elasticitatea ficatului se stabileste prin calcularea mediei a zece masuratori intr-un punct la nivelul ficatului. Procedura poate fi repetata ori de cate ori este necesar, fara efecte secundare”, spune dr. Madalina Topan – medic specialist gastroenterolog – Spitalul Clinic CF Timisoara.

Odata stabilita starea ficatului, se poate implementa un plan de tratament pentru gestionarea eventualelor boli hepatice, dispozitivul permițand si evaluarea eficienței tratamentului administrat de-a lungul timpului.

Fibroscan-ul a fost achiziționat printr-un proiect POIM de dotare a Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara.

Acest tip de investigație se poate face gratuit in cadrul Ambulatoriului unitații sanitare, in baza unei trimiteri de la medicul de familie sau medicul specialist, in urma unei programari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.