SANNICOLAU MARE. S-au incheiat lucrarile de investitii finantate din fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de apa si canalizare, implementate de Aquatim SA in orasul Sannicolau Mare.
Valoarea totala a investitiilor din acest oras, in urma semnarii contractelor, este de peste 57 milioane de lei si face parte din Proiectul „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis”, in valoare totala de 509.635.639 lei (adica 119 milioane de Euro), finantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operational Sectorial Mediu.
Din punct de vedere al investitiilor, in topul oraselor din aria proiectului, Sannicolau Mare ocupa locul al doilea, dupa Timisoara.
In Sannicolau Mare, in cadrul proiectului, a fost construita o noua statie de tratare a apei, in valoare de peste cinci milioane de lei, fara TVA. Statia este proiectata sa functioneze cu un debit maxim de 153 metri cubi pe ora. Tehnologia de tratare cuprinde urmatoarele trepte: captarea apei din subteran prin 9 foraje, aerarea, preoxidarea, filtrarea, tratarea namolului si dezinfectia finala, precum si inmagazinarea apei intr-un rezervor cu capacitatea de 2000 mc si unul cu capacitatea de 500 mc.
Functionarea statiei este monitorizata on-line si automatizata, achizitia de date si conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanta.
Investitia face parte din Contractul „Realizare Statii de Tratare in Sannicolau Mare, Gataia si Recas, lotul 1 – Statia de tratare Sannicolau Mare”. Contractul a fost atribuit, in urma licitatiei publice deschise, asocierii de firme Beespeed Automatizari SRL si Datcomp SRL.
De asemenea, a fost construita o noua statie de epurare a apelor uzate, in valoare de peste 22 milioane de lei fara TVA. Tehnologia de epurare a apelor uzate cuprinde treapta de epurare mecanica, treapta de epurare biologica, treapta tertiara de epurare avansata si treapta de tratare a namolului rezultat in urma proceselor de epurare. Functionarea statiei este monitorizata on-line si automatizata, achizitia de date si conducerea procesului de epurare se poate face si cu comanda de la distanta. Statia este dimensionata pentru a deservi locuitorii orasului Sannicolau Mare, fiind proiectata sa functioneze cu un debit de 196 mc/ora. Lucrarea face parte din Contractul ”Realizare Statie de Epurare Noua in Sannicolau Mare”, atribuit, in urma licitatiei publice deschise, firmei SC Confort SA.
Aceste investitii sunt completate de cele de extindere si reabilitare a retelei de distributie a apei si de canalizare in lungime totala de circa 50 km.
Astfel, pe strazile Drumul Saravalei, Drumul Saravalei Gara, Comorii, Drumul Comlosului, Stadionului, Miron Costin, 7 Noiembrie, Nufarului, Victor Babes, Oituz, Cosanzeana, Horia, Gheorghe sincai, Cluj, Drumul Cenadului, Alexandru Vlahuta, Cuza Voda, Gheorghe Lazar, 9 Mai, Eftimie Murgu, 16 Decembrie 1989, Calea Timisoarei, Andrei saguna, Decebal, Granicerilor, Petru Maior au fost reabilitate retelele de alimentare cu apa in lungime de circa 19 km. Pe strazile Romilor, Abatorului, Constantin Brancoveanu, C.D. Gherea, Avram Iancu, Cimitirului, Mihai Viteazul, Closca, tichindeal, Crisan, Craiova, Dej, Subici, Orastie, Deva, Lugoj, Hateg, Mihai Eminescu si Oravita au fost extinse retelele de alimentare cu apa pe o lungime de 5,6 km.
Locuitorii de pe strazile Caransebes, Oituz, Libertatii, Decebal, Ion Creanga, Victor Babes, Calea lui Traian, Andrei Saguna, Baritiu, Barnutiu, Horia, Aurel Popovici, Eftimie Murgu, Paul Iorgovici, Popa Sapca, Nufarului, 16 Decembrie 1989, Vanatorului, Avram Iancu, Crisan, Closca, Cosanzeana, 13 Decembrie, stefan Cel Mare, Ion Luca Caragiale, Porumbescu, Stadionului, C.D. Gherea, Axente Sever, Drumul Comlosului, Cuza Voda, Nistor Oprean, Drumul Cenadului, Marasesti, Gheorghe Sincai, Panselelor si Calea Timisoarei beneficiaza de sistem nou de canalizare, in lungime de aproximativ 25 km.
Aceste investitii fac parte din Contractul “Extinderea si modernizarea retelelor de alimentare cu apa si canalizare in orasul Sannicolau Mare” in valoare de circa 28 milioane de lei, fara TVA. Contractul a fost atribuit asocierii de firme SC PORR Construct SRL si SC Saiftim SA, SC Tuboterm Construct SRL, SC Formin SA.
In plus, proiectul mai cuprinde testarea, reechiparea, inlocuirea unor foraje, reabilitarea unui rezervor de inmagazinare a apei potabile, avand o capacitate de 2.000 de metri cubi si constructia unor statii de pompare a apei potabile si uzate.
Pe termen lung, aceste investitii vor aduce schimbari vizibile pentru cetatenii orasului Sannicolau Mare prin cresterea accesului si a calitatii serviciilor de apa si de canalizare. Daca la inceputul proiectului, gradul de conexiune la apa era de 76% iar la canalizare de doar 40%, la final de proiect, gradul de conexiune la aceste servicii este de peste 99% la apa si 80% la canalizare.
Toate investitiile au ca obiectiv imbunatatirea infrastructurii si implicit a confortului cetatenilor dar vor avea ca efecte si reducerea cheltuielilor de exploatare si a pierderilor de apa.
Proiectul „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis” este in valoare de 509.635.639 lei (118.871.000 Euro) din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat si 1,73% de la autoritatile locale (Consiliul Judetean Timis si Consiliul Local Timisoara). Proiectul cuprinde investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de distributie si de tratare a apei potabile precum si pentru colectarea si epurarea apelor uzate in localitatile: Timisoara, Jimbolia, Deta, Sannicolau Mare, Buzias, Recas, Gataia, Faget, Ciacova, Sacalaz, Sanmihaiu Roman si Utvin.
Lucrarile insumeaza extinderea retelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea retelei de apa cu aproximativ 100 km, constructia a 7 statii noi de epurare a apei uzate si constructia a 3 statii noi de tratare a apei potabile.