TIMIS. Decizia Guvernului Romaniei de a reduce numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila din sectoarele eolian, solar si microhidro a determinat investitorii straini sa renunte proiecte de sute de milioane de euro anuntate pentru judetul Timis.
Printre companiile care s-au retras din afacerile cu energie regenerabila se afla si firmele Rios Solar Renovables si Rios Total Solar, apartinand grupului spaniol Rios Renovables, care intentionau sa construiasca la Lovrin un parc fotovoltaic cu o putere instalata de 9,9MW. Desi au anuntat ca doresc sa investeasca in Timis nu mai putin de 120 de milioane de euro, spaniolii s-au razgandit, iar la inceputul lunii august au cerut intrarea in insolventa.
“Ordonanta de Guvern prin care numarul certificatelor verzi in domeniul energiei solare a fost redus de la sase bucati pentru fiecare megawat produs la doar doua i-a pus pe fuga pe investitori. Spaniolii de la Rios Renovables obtinusera toate avizele si au fost la un pas sa inceapa constructia parcului fotovoltaic de la Lovrin. In momentul in care au aflat ca, de la 1 iulie, sprijinul acordat -prin sistemul de certificate verzi – pentru productia de energie din surse regenerabile scade la o treime, au sistat lucrarile si au cerut intrarea in insolventa”, a declarat omul de afaceri timisorean care semnase un parteneriat de afaceri cu investitorii spanioli.
Pentru Parcul fotovoltaic Lovrin 3 se obtinuse, deja, acordul de mediu si acolo urma sa fie construita o “instalatie pentru producerea energiei regenerabile folosind energia solara, constand dintr-un camp generator (centrala fotovoltaica), format din diferite unitati generatoare complete sau urmaritoare, sisteme de control si sisteme de protectie”.
Cele 43.400 de module fotovoltaice urmau sa fie amplasate pe o suprafata totala de 239.570 metri patrati, iar puterea nominala a instalatiei va fi de 9,9 MW. Mai mult, compania spaniola intentiona să dezvolte în Romania parcuri eoliene cu o capacitate instalată cumulată de 140 MW. Potrivit datelor Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice, in prezent exista proiecte de productie a energiei in panouri solare de 450 MW care au licente de exploatare, precum si aproximativ 900 MW cu autorizatii de infiintare.
Pareri
sa-l faca in desert, nu pe teren agricol.
si cum o transporti de acolo? wierless?
Da.
Energia electrica obtinuta in Parcul fotovoltaic Lovrin 3 va fi evacuata prin intermediul cablurilor electrice direct intr-o statie de transformare ce se va construi pe amplasament. Aceasta statie va face legatura cu cea din Lovrin, existenta, iar prin intermediul unei celule nou construite se va face legatura cu Sistemul Energetic National.
Trebuia sa se opreasca avalansa de centrale foto voltaice.1-Romania nu castiga nimic (celulele voltaice se cumpara de in China)2-locuri de munca nu creeaza.3-noi nu platim mai putin la factura.4-se ocupa terenuri agricole.5-Poate daca erau firme romanesti era un avantaj ca ramanea profitul in tara.Gata cu smecherii!
In plus, se lasa cu nasoale pentru mediu. Cred ca spaniolii erau tepari, pentru ca imediat ce au scazut certificatele verzi, baietii au cerut insolventa. Pai, ce-ai asta? Butic sau „investitor serios”? Cred ca erau rupti in cur si astia.
Am vazut o instalatie solara de producere a energiei electrice de 500kw , in Italia ,montata pe acoperisul unei crescatorii de suine .Proprietarul mi-a marturisit ca are mai mare castig decat cu crescatoria .De asemenea tot in Italia , o instalatie fotovoltaica de 5kw montata pe acoperisul casei , subventionata prin ,,casa energia,,dupa spusele proprietarului aduce cateva sute de euro venit pe luna .
Concluzia o trage fiecare …