SANDRA. Soarele este cea mai curata si sigura sursa de energie de care putem dispune, revarsa in fiecare an pe planeta o cantitate de energie de circa 15.000 de ori mai mare decat necesarul mondial. Pornind de la aceasta premisa, societatea privata austriaca „10hoch4 Energiesysteme Gmbh„ a ajuns la un acord cu administratia locala pentru a investi circa 7 milioane de euro in constructia unui parc fotovoltaic la Sandra.
Investitia se va realiza pe o suprafata de 7 hectare, teren din intravilaul extins prevazut in Planul Urbanistic General al localitatii. Mai exact, parcul fotovoltaic se va construi la iesirea din sandra, spre Uihei, pe partea stanga a drumului.
Pe arealul mentionat vor fi instalate panouri cu celule fotovoltaice. Acestea permit transformarea directa a radiatiei solare in energie electrica, exploatand asa-numitul „efect fotovoltaic“ care se bazeaza pe proprietatea anumitor metale conductoare (siliciul, element raspandit in natura) de a genera direct energia electrica atunci cand sunt atinse de razele soarelui. Energia produsa (circa 2 MW) va fi trimisa in Sistemul Energetic National (SEN).
Firma austriaca are o vasta experienta in constructia unor astfel de parcuri atat in Austria, cat si in Timis (Cenei, Dudestii Vechi). Proiectul este in faza de obtinere a avizelor necesare realizarii investitiei a carei lucrari vor demara efectiv in vara anului viitor. Avantajele unui astfel de parc fotovoltaic pentru mediu si comuna Sandra sunt multiple. Materialele ce vor fi folosite sunt omologate, nu se descompun in timp, nu polueaza mediul inconjurator, nu afecteaza solul si nu genereaza zgomot. In plus, nu va exista deloc poluare, deseuri. De asemenea, parcul fotovoltaic poate deveni „brand-ul“ localitatii si cu siguranta va fi un proiect de referinta atat pe plan local cat si pe plan national.
50 de locuri de munca pentru sandreni
Viceprimarul Luchian Savu este de parere ca aceasta investitie reprezinta un important castig pentru comuna. ”Din punct de vedere financiar, bugetul local va beneficia de bani. Astfel, 1% din valoarea investitiei de constructii- montaj va reveni bugetului la care se va adauga si redeventa. De asemenea, numai pe perioada santierului, se vor crea 50 de locuri de munca. Se solicita muncitori pentru lucrari de pregatire, trasare, nivelare teren, manipulanti, transportatori materiale logistica, montatori panouri . De asemenea, dupa realizarea investitiei se vor angaja lucratori pentru intretinere. Nu in ultimul rand, chiar daca intreg parcul fotovoltaic va fi imprejmuit va fi nevoie de serviciile unei firme locale de paza si securitate. Prin faptul ca acest parc va fi cunoscut in tara si Europa se vor putea atrage si alti investitori”, spune viceprimarul Luchian Savu.
La orizont, o alta investitie
Firma austriaca a tatonat la Sandra si posibilitatea realizarii unei alte investitii. Este vorba de o fabrica de peleti din resturi vegetale (crengi, o planta denumita muscantus care da doua recolte pe an, trestie etc). ”Din discutiile avute cu reprezentantul firmei austriece a rezultat ca se are in vedere aceasta investitie iar pentru aceasta se va face un studiu de fezabilitate. Pentru sandreni ar fi o mare oportunitate o astfel de fabrica intrucit ar cultiva masiv planta necesara materiei prime din care se vor realiza peletii pentru centralele termice”, conchide viceprimarul Luchian Savu.
Pareri
Pai suma este cam la fel cu cea pe care o cere Marian Iancu pentru fotbal.
siliciul e un semiconductor, nu un metal