Investitii de sute de milioane de euro si lucrari in Timisoara si in tot judetul. Bilantul Aquatim la sfarsit de 2023

TIMISOARA. A fost un an plin pentru compania de apa din Timisoara, Aquatim. Pe de o parte, au fost semnate o serie de noi contracte de lucrari, care s-au desfasurat pe teritoriul mai multor comune din judet, iar pe de alta parte, a fost continuata scrierea de noi proiecte, pentru dezvoltarea in continuare de noi investitii.

Si anul acesta, compania de apa a reusit sa se mentina in varful Topului National al Firmelor, dar si sa fie unu dintre cei mai importanti actori in privinta obtinerii de fonduri europene. De asemenea, pe parcursul anului 2023, s-a continuat digitalizarea serviciilor oferite clientilor, dar si dezvoltarea proiectelor de energie verde.

Locul I in Topul National al Firmelor

Anul acesta, compania Aquatim a luat, din nou, laurii excelentei, in zona economica pe care actioneaza si activeaza: locul I la categoria Intreprinderi Mari, domeniul „Captarea, tratarea si distributia apei”, premiu conferit de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in cadrul evenimentului de la Bucuresti, dedicat Topului National al Firmelor. Acest top este un reper incontestabil pentru mediul de afaceri, un barometru al eficientei si al excelentei, locul in care Aquatim, ca si companie performanta, serioasa, puternica, vizionara este onorata sa se afle.

Dezvoltare regionala sustenabila

In valoare de 239,5 milioane de euro, proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020 urmareste dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si apa uzata, prin investitii in infrastructura, in 81 de localitati. Vor beneficia de o mai buna alimentare cu apa circa 380.000 de timiseni din aria proiectului, iar peste 53.000 de persoane vor beneficia de servicii imbunatatite de canalizare.

Proiectul regional include in acest moment 30 de contracte de lucrari si 3 contracte de servicii. In 2023 s-au semnat 5 contracte de lucrari si s-au recontractat 3 contracte de lucrari, in valoare totala de 184.025.892 lei. De asemenea, tot anul acesta s-a finalizat un contract din cadrul acestui proiect, cu receptii la terminarea lucrarilor (CL 15 Executie retele de apa si canalizare Şag). La final de an, 7 contracte de lucrari se afla in procedura de atribuire.

In 2023 s-au realizat 160 km de retele de alimentare cu apa (conducte de distributie, de transport, aductiuni) si 120 km de retele de canalizare (conducte de canalizare, de refulare).

Au fost montate 14 statii de pompare apa uzata, o gospodarie de apa, o statie de repompare, iar 3 gospodariile de apa sunt executate in proportie de peste 90%. Dintre statiile de epurare, doua sunt realizate in proportie de peste 90% (Chizatau si Gavojdia).

In ceea ce priveste sistemul de valorificare energetica a namolului, progresul lucrarilor este de 55%. S-au finalizat lucrarile civile si alimentarea cu utilitati a obiectivului. In prezent se furnizeaza echipamentele tehnologice, dupa care va urma montarea acestora si probele tehnologice.

Modernizarea statiei de tratare Bega din Timisoara include executia a 3 obiective importante: decantoare lamelare, statie de oxidare cu ozon si statie noua de filtrare. Unul dintre obiectivele principale de la STA Bega, statia de ozonizare, se afla in faza avansata de executie. Sistemul consta in pre-ozonare si post-ozonare, fiind prevazute 4 generatoare pentru pre-ozonare si 2 generatoare post-ozonare. Pentru sistemul de reactie sunt prevazute 8 rezervoare/bazine din inox, fiecare având 100 metri cubi. intreg sistemul necesita o tehnologie adecvata de control si reglare, pentru a putea comunica cu sistemul de control la nivel superior (SCADA). Au fost montate toate bazinele si a fost finalizata hala tehnologica aferenta statiei de oxidare cu ozon. in paralel s-au derulat lucrari pentru statia noua de filtre, aceasta fiind executata in procent de 33%.

Energie verde

Anul acesta, Aquatim a desfasurat proiectul Eficienta energetica si utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul companiei Aquatim, care a presupus realizarea a doua parcuri fotovoltaice la Statia de epurare a apei uzate si la Statia de tratare a apei Urseni, din Timisoara, cu o capacitate totala nou instalata de producere a energiei electrice de 1.650 kWp.

Valoarea totala a investitiei a fost de circa 9,9 milioane lei, din care peste 9,3 milioane lei fonduri nerambursabile.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat imbunatatirea eficientei energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Aquatim in cele 2 locatii propuse pentru implementare. Panourile fotovoltaice au fost instalate in ambele locatii, sistemul este functional, iar de la finalul saptamânii trecute a inceput deja sa produca energie „verde” pentru Aquatim. Se estimeaza ca in urma acestei investitii, se vor produce 2.281 MWh/an energie electrica din surse regenerabile si se va constata o scadere anuala a gazelor cu efect de sera cu 752,56 tone CO2/an.

Infrastructura realizata pe proiect este administrata de catre Aquatim, iar planul de mentenanta este implementat de catre un furnizor acreditat de servicii de intretinere. Proiectul se incheie la data de 31 decembrie a acestui an.

Contoare digitale smart

Aquatim a facut, inca de la finalul anului trecut, demersurile pentru achizitia unui sistem de digitalizare a contorizarii in Timisoara, iar in luna februarie a acestui an, a semnat Contractul de finantare pentru proiectul Sistem de contorizare a consumului de apa potabila prevazut cu interfata digitala in municipiul Timisoara, in valoare de 9,8 milioane lei, din care 7,9 milioane lei fonduri europene, 1,2 milioane lei de la bugetul de stat, 186 000 lei de la bugetul local si 600 000 lei co-finantare Aquatim.

Contoarele smart de apa rece sunt echipate cu dataloggere si module de comunicatie pentru masurarea consumului de apa, permit citirea orara si transmisia zilnica a datelor, situatii de consum anormal (consum prea mare, consum prea mic), incercari de manipulare a mecanismului etc.

Scopul proiectului a fost eficientizarea si optimizarea infrastructurii de apa aflata in aria de operare a Aquatim prin implementarea unui sistem de contorizare a consumului de apa potabila prevazut cu interfata digitala in municipiul Timişoara.
Cele 8000 de apometre inteligente s-au montat si deja transmit date din urmatoarele cartiere din Timisoara: sagului, Freidorf, Fratelia, Steaua, Ciarda Rosie, precum si pe strazile Mures, Musicescu si Cerna. Proiectul se incheie, cu succes, in data de 31 decembrie a anului 2023.

Program de investitii din surse proprii

In anul 2023 am receptionat lucrari realizate din surse proprii in valoare de 13 milioane de lei. Cea mai vizibila dintre acestea este amenajarea Muzeului Apei, prin transformarea fostei Uzine de apa Urseni. Investitia, inaugurata in luna iunie a.c., s-a ridicat la 7,8 milioane lei. Restul lucrarilor realizate din surse proprii reprezinta imbunatatiri ale sistemelor de apa potabila si uzata din toata aria de operare si sunt preponderent, automatizari ale statiilor de pompare si tratare si reabilitari de retele.

In curs de receptie, avem lucrari in valoare de 2,1 milioane de lei, iar in derulare, lucrari in valoare de 32,3 milioane lei. Dintre cele mai importante, mentionam un program amplu de modernizare la principala statie de tratare a apei din Timisoara -11,8 milioane lei.

Aplicatie mobila si noi facilitati online

Ne pregatim sa lansam MyAquatim, o aplicatie mobila dezvoltata pentru a oferi clientilor si publicului larg acces facil si rapid la informatiile si la serviciile prestate de Aquatim.

MyAquatim ofera utilizatorilor numeroase facilitati pe dispozitivele mobile: vizualizarea si plata facturilor, activarea facturii electronice, evidenta platilor, transmiterea indexului controului si vizualizarea istoricului de consum, transmiterea unei sesizari.
De asemenea, sunt localizate pe harta punctele de lucru Aquatim din Timisoara si din judet, sunt usor accesibile datele de contact ale companiei si informatii legate de scadente de plata, perioadele de transmitere a indexului, calitatea apei sau interventii care intrerup serviciile de utilitate publica de alimentare cu apa, calitate apa.
Aplicatia este/va fi disponibila pentru sisteme Android si iOS
Pe site-ul www.aquatim.ro a fost implementata recent facilitatea de plata rapida a facturilor, fara logarea in portalul „Contul meu”, dedicat clientilor.
Pe homepage a fost creat butonul „Plata factura fara cont” care permite, pe lânga achitarea facturilor lunare, pentru serviciile de apa si canalizare, si realizarea platilor pentru servicii conexe, cum ar fi vidanjare, analize de laborator, verificarea contorului. Este necesara introducerea numarului facturii si, dupa caz, a codului de client.
(https://www.aquatim.ro/plateste-factura/)

Muzeul Apei, contributia Aquatim pentru Timisoara, in anul capitaei europene a culturii

Muzeul Apei s-a nascut din grija Aquatim pentru conservarea patrimoniului industrial, a mostenirii legate de apa si din preocuparea de a valorifica aceste spatii importante si a le deschide comunitatii. Angajatii Aquatim sunt cei care au numit Uzina de Apa Urseni (1914-1991) „muzeu”, cu mult inainte ca ideea de transformare a uzinei sa devina o propunere concreta in programul de investitii al companiei.

In vara anului 2023, emblematic pentru Timisoara Capitala Europeana a Culturii, si la 109 ani de la darea in folosinta a Uzinei de Apa, complexul muzeal a intrat in circuitul cultural al orasului si al regiunii. Inaugurarea a avut loc in iunie, dupa receptia lucrarilor, in valoare de 7,8 milioane lei, investitie sustinuta de Aquatim.

Prin programul amplu de reabilitare, au fost restaurate si accesibilizate trei dintre cladirile industriale istorice si s-a construit un nou pavilion, dupa proiectul intocmit de arhitectii Dan Stoian si Ramona Suciu, prin SDAC Studio, pus in executie de Constructim. Cele patru spatii independente au o suprafata construita de 2.680 mp. In toate cladirile istorice au fost pastrate echipamentele tehnologice, iar in doua dintre acestea au fost prevazute dotari pentru persoane cu mobilitate redusa. Noul pavilion de acces este un spatiu versatil si primitor, potrivit pentru expozitii temporare si diverse evenimente culturale.

Fundatia Aquatim a accesat, in anul 2023, finantari de la Miniterul Culturii, prin programele Opening+ si Grow

Fundatia Aquatim, al carei unic membru fondator este Aquatim SA, a continuat demersul companiei de apa de introducere a vechilor statii de tratare in circuitul public, accesând fonduri de la Ministerul Culturii, prin programele derulate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, incluse in programul culuiral national Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023:

• Bransament cultural la Uzina de Apa, valoare 10.000 euro, ian-mar. 2023, linie de finantare Opening+
• Muzeul Apei – racord la reteaua culturala a Timisoarei, valoare 300.000 euro, mai-dec. 2023, linie de finantare Grow

Muzeul Apei joaca un rol important in definirea identitatii culturale a orasului si faciliteaza atragerea unor noi categorii de public pentru actul cultural. Cel mai tânar muzeu al Timisoarei de dovedeste a fi unul dintre locurile active de petrecere a timpului liber, cautat deopotriva de localnici si turisti.

In weekendul de deschidere al Capitalei Culturale, inainte de inaugurarea sa oficiala, Muzeul Apei a atras, in numai câteva ore, circa 700 de vizitatori, care au explorat zonele finalizate, au participat la ateliere, tururi ghidate, proiectii de film si evenimente de networking.

Dupa inaugurarea din luna iunie, in sase luni, peste 20.000 de vizitatori i-au calcat pragul. Complexul muzeal a gazduit doua editii ale festivalului propriu, Seri de vara la muzeu, zeci de evenimente culturale, printre care spectacole de teatru, expozitii, concerte si recitaluri, instalatii multimedia imersive, etc, devenind rapid un spatiu al experimentarii si creativitatii.

Educatie. Parteneriate profesionale. Invatamant dual

Consortiul Regional pentru invatamânt Dual Vest Timisoara”, cuprinde 31 de parteneri – intre care trei universitati, Primaria Timisoara, Inspectoratul scolar, sapte licee timisorene, 16 firme printre care se numara si Aquatim si trei asociatii ale mediului de afaceri.

Scopul infiintarii consortiului consta in realizarea unui campus regional de educatie profesionala din România, ca parte a Componentei Educatie din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Valoarea proiectului este de cca. 20 de milioane de euro.

Centrul educational Aquapic continua sa fie unul dintre locurile cautate de grupurile scolare, fiind vizitat in sezonul 2023 (aprilie-septembrie) de peste 1.500 elevi si cadre didactice. Pe lânga oferta educationala proprie, de jocuri interactive pe teme de apa si mediu si vizite ghidate ale uzinei de apa industriala, Aquapic a gazduit ateliere in cadrul City Celebration, in septembrie precum si activitati din proiectele stiintescu 2023.

Sub logo-ul Aquatim in mijlocul elevilor, am desfasurat numeroase activitati in scoli din Timisoara si judet, pentru care au fost concepute doua minicursuri interactive de educatie ecologica pentru copii, AquaKids, pentru invatamântul primar si AquaTeens, pentru invatamântul gimnazial si liceal, la care au participat peste 1.000 de elevi. In toamna a fost organizat concursul AquaTeens, in parteneriat cu Fundatia Aquatim, ca parte a proiectului de activare a Muzeului Apei. S-au inscris echipe de la 10 licee din Timisoara, Deta si Faget, care au dezvoltat materialul de curs in proiecte la care au adaugat contributii proprii interesante.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo Dominic!

  2. Directorul de la Aquatim este fantastic.Bravo

  3. Trebuie schimbat. Să punem unul de-al nostru. Doar se simte parfumul banilor, nu?