In Timisoara, la statiile de tratare a apei ale Aquatim SA se foloseste o tehnologie avansata, cu sisteme automate de tratare si monitorizare a proceselor. Investitiile in tehnologii moderne de tratare au fost realizate de Aquatim incepand cu anul 2002, dupa ce toate bransamentele de apa au fost contorizate si consumul de apa s-a stabilizat, asigurandu-se astfel folosirea eficienta a capacitatii de tratare a statiilor.
In prezent, investitiile derulate la statiile de tratare din Timisoara se axeaza mai mult pe lucrari de optimizare a proceselor existente si pe lucrari de reabilitare sau intretinere a activelor. O astfel de investitie, finalizata anul acesta, este automatizarea si monitorizarea procesului de evacuare si tratare a apelor de spalare la Statia de tratare a apei Bega, lucrare cu impact ecologic semnificativ.
Intr-o statie de tratare, decantoarele si filtrele folosite in cadrul procesului tehnologic de tratare a apei sunt spalate periodic. Apa care rezulta din cadrul acestor procese contine namol, motiv pentru care trebuie tratata, pentru a se evita colmatarea sistemului de canalizare, respectiv poluarea apelor curgatoare din vecinatate.
Zilnic, la Statia de tratare Bega, in urma spalarii filtrelor si a decantoarelor rezulta aproape sase milioane de litri de apa de spalare, care contin intre 5.000 si 8.000 kg de namol. Prin investitia realizata este asigurata tratarea apelor de spalare astfel incat sa rezulte un namol cu o concentratie de minim 35% substanta uscata inerta din punct de vedere chimic.
Instalatia este integrata in sistemul de monitorizare-automatizare al statiei de tratare. Spre deosebire de lucrarile la retelele de apa din oras, cele de la statiile de tratare nu au un impact direct asupra populatiei in timpul executiei datorita lucrarilor, insa au impact major asupra cantitatii si calitatii apei potabile distribuite. Realizarea acestor investitii contribuie, de asemenea, la asigurarea serviciilor de alimentare cu apa la standardele asumate.