TIMISOARA. Criza economica si legislatia fiscala absolut imprevizibila au determinat, cum era de asteptat, o schimbare importanta la nivelul mediului de afaceri din Timis. Potrivit ultimelor situatii statistice intocmite de Oficiul Registrului Comertului Timis, in ultima vreme, tot mai multi intreprinzatori au ales sa-si transforme SRL-urile (societati cu raspundere limitata) in PFA-uri (persoana fizica autorizata), in timp ce oamenii cu bani dornici sa inceapa o afacere pe cont propriu opteaza inca de la inceput pentru PFA. Aceasta mutatie in algoritmul derularii unei afaceri, care se reflecta in situatia inmatricularilor la ORC Timis, este pusa pe seama dorintei intreprinzatorilor de a evita birocratia.
„Nu este vorba, cum s-ar putea crede, despre o maturizare a mediului de afaceri! Aceasta faramitare a investitiilor nu reprezinta altceva decat o fuga de birocratie, in conditiile unei legislatii fiscale stufoase si a zecilor de impozite si taxe ce trebuie varsate la bugetul statului. Statutul persoanei fizice autorizate (PFA) este mult mai relaxant, iar gradul de impozitare mult mai simplificat”, ne-a declarat Menuta Iovescu, director general al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, care ne-a mai dezvaluit ca, din cele 2.634 de „persoanelor juridice” infiintare anul trecut in Timis, majoritatea sunt PFA-uri. In opinia sa, aceasta transformare poate insemna un inceput de „italienizare” a economiei din Timis, in conditiile in care, in structura economiei Italiei, se intalnesc, in proportie de 99%, intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si PFA-uri.
Pe langa investitorii traditionali, in Timis avem si oameni de afaceri … exotici
Ca o confirmare a teoriilor sustinute de reprezentantii mediului de afaceri local, in topul numarului de firme infiintate de investitorii straini, in Timis, in perioada 1991 – 2011, conduce Italia, cu 3.037 de firme si un capital subscris in valoare de 479,5 milioane de lei, fiind urmata de Germania – cu 1.478 de firme si o valoare a capitalului social subscris de 631,2 milioane de lei, si Austria – cu 545 de firme si un capital subscris in cuantum de 238 milioane de lei.
La polul opus, adica investitori exotici in economia Timisului, regasim tari ca Bangladesh, Afganistan, Belize, Coasta de Fildes, Dominica, Ecuador, Ghana, Gibraltar, Guineea, Mongolia, Maroc, Malaiezia, Singapore, Vietnam si Zimbabwe, fiecare cu cate o firma si capitaluri sociale cuprinse intre 70 de lei si 400 de lei.
Judetul Timis – cele mai multe locuri de munca nou-create in 2011
Conform unui studiu intocmit de Andreea Paul, fost consilier de stat al prim-ministrului, publicat in buletinul saptamanal al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, judetul Timis se afla pe primul loc in clasamentul locurilor de munca nou-create in 2011, cu 1.052 de joburi provenite din investitiile romanesti si straine. Prahova (928), Satu-Mare (900) si Tulcea (686) sunt pe urmatoarele trei locuri, in timp ce la coada clasamentului se afla noua judete in care nu s-a infiintat nici macar un loc de munca. Printre acestea regasim Galati, Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti si Neamt.
Valoarea investitiilor romanesti noi, demarate in 2011, se ridica la 410,33 milioane de lei, adica 2,7% din totalul investitiilor nete in economia romaneasca, adica nu mai putin de 15,2 miliarde de euro.