Invictus de Timisoara! De la film la realitate – cu Chester Williams

TIMISOARA.Un fel de Hagi al Africii de Sud”, asa-l caracterizeaza jucatorii de la RCM Timisoara pe antrenorul Chester Williams, unul dintre cei mai galonati antrenori care a venit sa munceasca in Banat. Cartea sa de vizita este impresionanta: a castigat Cupa Mondiala de Rugby in 1995, a fost personaj in best seller-ul Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation, iar apoi personaj in filmul Invictus.

A fost preferatii unuia dintre presedintii care a schimbat lumea: Nelson Mandela si l-a ajutat pe acesta sa construiasca natiunea curcubeu, asa cum ii placea lui Mandela sa vorbeasca despre Africa de Sud abolita de Apartheid. De la presedintele sau a invatat sa fie mandru de ceea ce este si mai ales a constientizat ca pentru a reusi este nevoie de iertare, pace, onoare, munca, modestie, unitate si nu in ultimul rand dorinta de a invinge. „Nu a fost usor deloc in acea perioada pentru mine. Nu aveam voie noi, oamenii de culoare, sa jucam rugby decat intre noi, nu cu albii sau impotriva lor si nu ne puteam demonstra valoarea. Dupa Aperheit ni s-a dat acest drept si jucand alaturi de ei si impotriva lor am inceput sa-i intelegem si am crescut alaturi de ei. Cand am ajuns  in Springboks (n.r. Nationala Africa de Sud) mi-a fost mult mai usor. Acolo deja oamenii aveau alta gandire si nu a existat vreun moment ca ei sa nu ma sprijine, sa nu ma ajute, chiar daca eram negru. Nu am cum sa ma plang de nimic. Pe stadioane mi s-a mai intamplat sa se faca gesturi rasiste, insa eu mi-am vazut de jocul meu si am inteles ca oricand, in orice colt al lumii, din Anglia pana in Franta si Africa de Sud vei gasi oameni care sunt rasisti, asa ca important este sa-ti vezi de treaba, sa continui”, explica antrenorul timisorenilor Chester Williams.
I-a dat indicatii lui Morgan Freeman si Matt Damon

Cupa Mondiala castigata in 95, paleste insa in fata unei realizari de care Chester este extrem de mandru. Faptul ca a avut sansa sa-i indrume pe Matt Damon, Morgan Freeman sai Clint Eastwood in pelicula Invictus, care a fost luni bune Box-office in toata lumea. „Cand au inceput filmarile pentru filmul Invictus toata echipa de filmare stia multe despre rugby, insa au fost foarte multe chestii pe care nu aveau de unde sa le cunoasca. Chestii de vestiar, de joc, detalii din meciuri. Eu i-am ajutat, si pentru mine, sincer sa fiu, a fost o adevarata onoare sa le dau sfaturi lui Morgan Freeman sau Clint Eastwood. Senzatia la inceput a fost urmatoarea: ce sfaturi pot eu sa le dau eu unor legende ca ei. Cum pot ei sa-mi ceara ei mie sfaturi. Apoi mi-am dat seama, stand zi de zi pe platourile de filmare in preajma lor ca sunt oameni normali ca mine. Am priceput atunci ca nu au cum sa stie totul despre rugby. Poate si eu daca voi dori vreodata sa-mi dea cineva indicatii despre cinematografie voi apela la ei”, retraieste momentele de la filmarile filmului Invictus.

„Coach”, asa cum il striga elevii sai isi doreste ca un viitor capitol din glorioasa sa cariera sa-l scrie la Timisoara. Pentru asta insa are foarte mult de lucrat. Filosofia sa despre victorie este doar spiritul de echipa, perserverenta, munca intensa si responsabilitate. in viitorul episod din filmul rugbyului banatean spiritul de echipa va fi primordial. Este secretul care a dus ca echipa Africii de Sud sa castige in 1995 World Cup desi nu era una dintre favorite. Nelson Mandela, care a sprijinit acest fenomen foarte mult, venea la meciuri le strangea mana jucatorilor inainte de partide, ii incuraja. Acele momente i-au legat pe toti, indiferent daca erai alb sau negru. Un alt moment care a dus la unificarea echipei a fost atunci cand toti jucatorii au vizitat Long Island, locul in care Nelson Mandela a fost inchis 27 de ani, pentru ca a luptat impotriva apartheid-ului.

S-a intamplat chiar inainte de Cupa Mondiala. Acel moment ne-a marcat, pentru ca traind doar cateva secunde ceva ce un om a trait 27 de ani ne intrebam toti cum un OM are puterea de a fi atat de pacifist, impaciutor cu cei care i-au facut lucrurile acelea ingrozitoare. Acela cred ca a fost momentul cel mai important. S-a simtit unitatea, echipa. De atunci am ramas cu ideea ca cel mai important in rugby este grupul. imi place sa am in echipa jucatori care stau tot timpul impreuna, chiar si cand sunt in afara terenului. Nu e de ajuns sa fii foarte bun rugbist daca ceilalti jucatori nu te ajuta sau tu nu te integrezi in grup. Toti trebuie sa fim impreuna uniti pentru acelasi scop si obiectiv. Echipa este foarte importanta pentru un jucator, iar jucatorul respectiv trebnuie sa se plieze pe tot ce face echipa, chiar si cand echipa iese in oras. inainte trebuie sa devi prieten, abia apoi poti fi o echipa”, explica tehnicianul de la Ronat.
Niciodata nu poti sti totul despre rugby
O adevarata enciclopedie a rugby-ului, Chester Williams ii trateaza pe elevii sai cu mult respect. La antrenamente nu tipa, ci prefera sa le explice calm, ori de cate ori e nevoie de sfaturile sale. La fiecare nereusita ii icurajeaza si din cand in cand, la masa de pranz le mai povesteste despre experientele pe care le-a avut ca jucator. Cu toate acestea spune ca mai are multe de invatat din sportul cu balon oval. „Nu a trecut pana acum o zi in care sa nu ma uit la rugby. Vad o groaza de meciuri, de jucatori, de scheme. Niciodata nu poti spune ca stii totul despre acest sport, zilnic inveti cate ceva. incerc sa le pun in aplicare si pot sa le spun jucatorilor ce trebuie sa fie”, explica Coach. ii place ca la fiecare sedinta de pregatire elevii sai sa dea tot ce au mai bun si de aceea scoate untul din ei. „Se plang jucatorii de antrenamentele mele? Asta e meseria lor si trebuie sa o faca cat mai bine  Eu sunt de principiu ca succesul nu vine fara munca intensa si concentratia si asa vor sta lucrurile cat eu voi fi aici antrenor”, conchide Chester.

Elev la limba romana
Chester Williams este genul de om care accepta orice interviu, vorbeste despre orice, e mereu cu zambetul pe buze si e interesat de orice tine de Timisoara, de Romania. Nu a invatat romaneste, insa este primul sau obiectiv. Si pentru a demonstra ca vrea, ia ziarul Opinia Timisoarei si incearca sa citeasca printre randuri. Se chinuie, cuvintele ii ies pocite, insa nu se lasa pana nu termina propozitia. Sta si intreaba ca un copil de clasa 1 daca s-a descurcat bine. Apoi mai analizeaza o data textul si se opreste la un cuvant care-i pare cunoscut: „What meens pentru”, intreaba. „For you” ii explicam, dupa care multumeste si promite ca la viitoarea intalnire va incerca sa vorbeasca cat mai mult in romaneste. „Am stiut despre Timisoara doar ca aici a inceput revolutia”, recunoaste sincer.

Chester Williams despre ce vrea sa faca la Timisoara:
Diferenta dintre rugbyul din Africa de Sud si cel din Romania, e ca in Africa de Sud sportivii, mananca, traiesc si se roaga pentru rugby. Asta incerc eu sa fac la Timisoara sa devina toti profesionisti: cand merg la sala, in relatia cu media, cand sunt in meciuri, cand iau masa sau cand au program liber. Toate astea trebuie reglate si fiecare trebuie facut dupa un program bine stabilit.

Chester Williams despre orasul Timisoara:
E frig, dar cu asta m-as putea adapta. Mai greu mi-e cu zapada. De fiecare data cand iesi din casa trebuie sa te iti cureti masina, iar de cateva ori am ramas impotmolit. Cand am venit aici stiam doar   ca in Timisoara a izbucnit revolutia si zilnic invat ceva.

Chester Williams despre Nelson Mandela:
M-am intalnit de cateva ori cu el si de fiecare data mi-a spus sa fiu mandru de tara mea, ca aceasta tara ma va sprijini ori de cate ori as avea nevoie, ca suntem o noua natie, si ca cu noi incepe constructia acelei natiuni.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.