Iohannis pe scena Operei Romane din Timisoara: La 30 de ani de la Revolutie, cu cateva exceptii, calaii acelor zile se plimba inca liberi

TIMISOARA. In alocutiunea rostita de pre;edintele Klaus Iohannis pe scena Operei din Timisoara, seful statului a spus ca ”la 30 de ani de la Revolutie, cu cateva exceptii, calaii acelor zile se plimba inca liberi”.

CITESTE SI: Eroii nu mor niciodata si pacat de sangele varsat. Suporterii i-au cinstit prin mars pe cei cazuti in Revolutia din Decembrie 89 de la Timisoara. Foto si video

Imi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmasii celor disparuti, pentru eroi si pentru martiri. Dar, in acelasi timp, un adanc sentiment de rusine profunda ma copleseste. La 30 de ani de la Revolutie, cu cateva exceptii, calaii acelor zile se plimba inca liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria Romaniei postcomuniste este ca nu am aflat inca adevarul despre crimele odioase savarsite la Revolutie, in care au fost implicate fortele de represiune ale regimului, in frunte cu Securitatea lui Ceausescu.Aceste orori nu pot ramane in continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie sa scape oprobriului, adevarul cu privire la zilele care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat”, a spus Iohannis.

Seful statului spune ca ”aceasta datorie neimplinita a Justitiei trebuie reparata”.

Aceasta datorie neimplinita a Justitiei din Romania trebuie reparata pentru victime, dar si pentru a restaura in intregime demnitatea unei natiuni care, in sfarsit, si-ar recupera astfel integral momentul fondator al democratiei sale. Mai mult, asumarea corecta a faptelor Revolutiei din Decembrie 1989, precum si condamnarea publica a crimelor comunismului reprezinta pasi extrem de importanti in apararea amintirii eroilor nostri, precum si pentru impiedicarea unor deghizari meschine a celor care profita de trecerea timpului si, implicit, de diluarea memoriei colective.A spune azi ca in Romania lui 1989 nu a existat o revolutie anticomunista este un act rusinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”, a mai spus Iohannis.

CITESTE SI: Presedintele Klaus Iohannis, omagiu adus celor cazuti pentru libertate la Timisoara, in Cimitirul Eroilor. A primit un tricolor din Revolutie de la Corneliu Vaida. Foto 

Klaus Iohannis a mai spus ca urmasii eroilor Revolutiei isi doreau o Romanie sigura si prospera.

In toti acesti 30 de ani scursi de la Revolutie, ne-am intrebat ce fel de Romanie au visat cei care si-au dat viata pentru ca noi sa putem trai in libertate. Cum se asteptau oare ei sa arate Romania libera si democratica? Cred ca nu gresim daca spunem ca ei si-ar fi dorit sa putem construi impreuna o Romanie sigura, prospera si predictibila pentru noi si copiii nostri. Sa traim cu totii in pace in Europa la care au visat bunicii lor, intr-o societate bazata pe egalitate si dreptate, in care sa fie protejati si ascultati. Au crezut, foarte probabil, ca putem deveni o societate in care valorile fundamentale ale democratiei si statul de drept sunt respectate si in care politicienii servesc interesul public cu toata priceperea, dar si cu tot devotamentul. Fara doar si poate, ei au visat ca tara lor sa fie intre statele mandre si puternice ale NATO si ale Uniunii Europene. si au sperat, poate, ca idealurile, valorile si principiile care au constituit nucleul Revolutiei sa fie asumate, aparate si transmise urmatoarelor generatii. Avem in continuare o mare responsabilitate fata de tinerii nostri sa construim tara in care sa-si gaseasca locul, in care sa-si implineasca aspiratiile si pe care sa nu-si doreasca sa o paraseasca vreodata. Avem, in acelasi timp, datoria fata de cei care traiesc in diaspora sa le fim aproape, pentru ca nu exista distanta, oricat de mare, care sa distruga vreodata ceea ce impartasim cu totii – nazuinta noastra pentru ca Romania sa continue sa progreseze!”, a declarat seful statului.

CITESTE SI: Presedintele Iohannis a depus o candela pe scarile Catedralei Mitropolitane, unde au cazut primii eroi ai Revolutiei de la Timisoara 

In finalul alocutiunii, Iohannis a mentionat cuvintele emotionante ale Corinei Untila, un erou al Revolutiei de la Timisoara care la 18 ani a fost impuscata in timpul evenimentelor din Decembrie 1989, iar in acest an a decedat in urma unei suferinte.

In final, as dori sa dau citire catorva cuvinte emotionante ale Corinei Untila, unul dintre tinerii eroi ai Revolutiei de la Timisoara, care avea pe atunci 18 ani. impuscata pe strazile Timisoarei, ea a fost un om care a trait simplu si demn, cu speranta unei Romanii mai bune. Corina s-a stins discret, cu o luna in urma. Ea a descris candva cum nu se putea mai bine legatura dintre generatia ei minunata, care pentru apararea unor mari cauze a facut sacrificiul suprem, si generatia de astazi, care pastreaza vii aceleasi valori: <in Decembrie 1989] am castigat libertate, o noua identitate ca popor, demnitate şi patriotism. Vad toate acestea la noua generatie, generatia «Facebook», şi ma bucura faptul ca ei duc mai departe idealurile Revolutiei Romane din Decembrie 1989>”.

VIDEO: George Stefanita

Foto: Virgil Simonescu

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.