Iosif Lereter, diploma de excelenta din partea Universitatii Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Vineri, in 27 iulie, de la ora 18, la Biblioteca UPT (bd V. Parvan nr. 2B), Iosif Lereter, fostul international de fotbal al Politehnicii Timisoara, va primi o diploma de excelenta din partea Universitatii Politehnica Timisoara. Evenimentul marcheaza implinirea a 60 de ani de la finala Cupei Romaniei din 1958, cand echipa numita pe atunci Stiinta a castigat primul trofeu din istoria polista si primul din istoria fotbalului timisorean postbelic. Lereter este singurul supravietuitor polist din echipa care a jucat acea finala.

Luni, 23 iulie, Iosif Lereter a implinit 85 de ani. Nascut la Otelu Rosu (jud. Caras-Severin), el a inceput fotbalul la echipa locala, in 1949. Intre 1956-1967 evolueaza la Stiinta/Politehnica Timisoara, urmand si cursurile facultatii si devenind inginer mecanic. Face parte din „echipa de aur” a studentilor timisoreni, ca atacant sau mijlocas, si joaca un meci in nationala Romaniei, in 1965 (la 32 de ani), 1-3 cu Cehoslovacia, la Praga, in preliminariile Campionatului Mondial. In 1967 se transfera la UTA, rivala Politehnicii si prinde ultima perioada de glorie a acestui club, cucerind doua titluri nationale consecutive (1969, 1970), eliminand pe Feyenoord, detinatoarea „en titre” a CCE si a Cupei Intercontinentale, in 1970, si jucand sferturi de finala in Cupa UEFA, in 1972. La „textilisti” a jucat fundas si a fost primul jucator care a atins, la 16 octombrie 1971, borna celor 300 de meciuri in prima divizie din Romania.

Si-a pus ghetele „in cui” la aproape 40 de ani, in 1973! A fost apoi antrenor, la timisorenele Constructorul si UMT, dupa care s-a dedicat profesiei de inginer, la UMT. Dupa Revolutie s-a stabilit in Germania, de unde, acum, a venit special pentru evenimentul de vineri. Este maestru emerit al sportului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.