Ipoteca pentru sprijinul financiar acordat celor care reabiliteaza cladiri istorice, eliminata. Primaria adapteaza regulamentul

TIMISOARA. Odata cu schimbarea legii la nivel national, Primaria Timisoara modifica Regulamentul prin care acorda sprijin financiar proprietarilor de cladiri istorice care vor sa-si reabiliteze imobilele.

CITESTE SI: Trei festivaluri intr-unul singur, la Timisoara. District23 aduce concerte BUG Mafia, Subcarpati sau Delia 

Astfel, va fi eliminata garantia imobiliara aferenta contractului de ajutor financiar si se schimba cuantumul finantarii din bani publici pentru restaurarea cladirilor istorice.

Proiectul pentru modificarea Regulamentului intra in consultare public pentru o perioada de 30 de zile.

Ipoteca respectiva insemna 10 ani in care proprietarii nu puteau vinde si riscau sa fie executati silit la fiecare neplata, explica reprezentantii municipalitatii.

Primaria poate acorda solicitantilor un sprijin financiar nerambursabil de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente lucrarilor de reabilitare a cladirilor istorice situate in zonele prioritare de interventie, precum si un sprijin financiar rambursabil de 70%, cu zero dobanda, care va fi recuperat intr-o perioadă de maxim 10 ani.

Noile modificari ale Regulamentului survin schimbarilor legislative aduse, la inceputul acestui an, legii nr. 153/2011 (prin L4/03.01.2023), care se află la baza acestui program de ajutor destinat persoanelor fizice, proprietari sau detinatori de cladiri istorice.

Regulamentul a mai fost modificat in trecut de administratia Fritz, insa pana acum nu s-a ajuns la pornirea efectiva a vreunui santier de renovare in baza ajutorului acordat de primarie, insa sunt in stadiu avansat cateva dosare.

Biroul Reabilitare Cladiri Istorice si Monumente din cadrul Primariei Municipiului Timisoara se afla in Piata Traian, pe strada Stefan cel Mare nr. 2, date de contact: [email protected] sau la numerele de telefon 0752.224.171 si 0374.555.160, de luni pana joi, intre orele 9:00 – 16:00.

Timisoara este orasul din Romania cu cel mai mare numar de cladiri istorice, peste 14.000, dintre care in jur de 1000 sunt chiar monument istoric. Acestea se gasesc in 4 zone prioritare de interventie: Zona I – Piata Victoriei, Zona II – Cetate, Zona III – zonele principale Iosefin, Fabric si Elisabetin si Zona IV – zonele secundare Iosefin si Fabric.

Proiectul de modificare a Regulamentului poate fi consultat AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un pas bun pentru raptul imobiliar. Furtul caselor oamenilor. de catre progresistii neonazisti.

    • Cand esti platit sa bagi comentarii a proasta, nici nu mai stai sa citesti articolul :))

  2. Vai ce urat arata piata aia cu cercuri!
    Ca un desert in mijlocul orasului. Unde sunt pomii? Si aia de au fost in proiect unde sunt? S-a bagat iar „Marele Carmaci” si a facut praf proiectul. Pleata fie laudat!
    Ce a pus el acolo sunt niste bonsai pe post de copaci!

    • Copaci sunt in curul tau

    • …da asa o fi..!! ..dar sa vedeți ce frumoasa va fi p-ta Traian care va fi înfrumusețare, cu STUDII DE FEZABILITATE DE VREO 300.000 EIRO..!!
      .. .dupa finalizare , le vor afișa (STUDIILE) PRIN TOATA PIATA, urmând ca trecătorii să-și închipuie ce frumos VA FI