TIMIȘOARA. Se ridică schelele pe încă o clădire istorică din Piața Libertății din Timișoara.
La un an de când a obținut o finanțare însemnată prin Programul Național pentru consolidări antiseismice, de 14,5 milioane lei, Biblioteca Județeană Timiș, aflată într-o stare avansată de degradare, intră în ample lucrări de renovare.
Consiliul Județean Timiș a dat firmei care a câștigat licitația ordinul de începere a lucrărilor.
Este vorba despre Constructim SĂ, care are o experiență îndelungată în reabilitarea de clădiri monument istoric, având în portofoliu câteva dintre cele mai frumoase din Timișoara, între care amintim Domul din Piață Unirii, fosta Banca de Scont din Unirii, Casă Armatei din Piață Libertății, Liceul Brătianu sau Liceul Ungureanu, dar și Palatul Poștelor, sau Poștă Mare.
“Consiliul Județean alocă 6,5 milioane de lei din bugetul local pentru construirea unui lift panoramic, amenajarea curții exterioare și asigurarea condițiilor optime de siguranță și supraveghere video a clădirii. Ne dorim că iubitorii de carte să trăiască o experiență plăcută la Biblioteca Județeană și sperăm că această investiție în infrastructură să crească interesul pentru lectură”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
În vederea încadrării clădirii în normele de eficiență energetică, vor fi efectuate atât intervenții la nivelul structurii și al componentelor arhitecturale, cât și la șarpantă și la fațadă. De asemenea, vor fi înlocuite instalațiile interioare și se va monta un chiller pentru asigurarea unui climat corespunzător.
Constructim va avea la dispoziție 2 ani și jumătate să renoveze imobilul istoric care adăpostește Biblioteca Județeană Timiș, iar lucrarile vor costa 21 de milioane de lei.
Prima biblioteca publică de împrumut, cu sala de lectură, a fost înființată la Timișoara în 1815 de Josef Klapka. Biblioteca Județeana Timiș a fost fondată în anul 1904, iar la acea dată avea un fond de publicații de aproape 28.000 de volume. Sediul instituției este în Piața Libertății nr. 3 din anul 1952.
Pareri
În sfârșit…. Clădirea este o ruina…
Pentru ce este nevoie de lift într-o clădire cu 2 etaje? De abia aștept să văd ce firme, evident prietenoase, vor fabrica respectiv vor instala acel lift.
Pentru noiinormali.. nu is in stare sa urce un etaj fara sa gafaie..
Uniunea Europeana recomanda tuturor cladirilor din serviciul public noi construite, minim un lift pentru persoanele cu dizabilitati. Făcând clădirile – vechi și noi – mai accesibile, ascensoarele promovează incluziunea. Instalarea ascensoarelor sprijină integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale și mobilitate redusă.
Adică altă inepție progresistă woke prin care se mutilează o clădire istorică pentru că UE recomandă. Bine că s-au găsit niște șmecheri să implementeze așa ceva doar doar mai pică ceva parandărăt.
Curtea Europeană de Justiție desființează adresele „Domnul/Doamnă” – o decizie pro-LGBT fără coerență practică… Intre timp, Trump va desfiinta toate postirile pentru nebuni, va elimina propaganda prodezaxati, va reveni la normalitate.. Chiar si corporatiile americane, au eliminat posturile DEI.. Restu lumii, nici nu a pus botu la anormali in multe tari is interzisi sau bagati la casa de nebuni..
Europa va ramane singura casa de nebuni a lumii.. restu se vor uita ca la circ