Istoria Banatului, pastrata in lazi, in foste depozite de carburant ale Armatei

Obiecte arheologice vechi de peste opt milenii sunt depozitate, de cativa ani, in fostele depozite de carburant ale armatei, din comuna Giroc.

Depozitele au fost puse la dispozitia Muzeului Banatului de catre Consiliul Judetean Timis, in urma cu  patru ani, pentru ca santierele arheologice repetate au facut ca inventarul de piese de muzeu sa fie imens si fara niciun adapost.

Directorul Muzeului Banatului, Dan Ciobotaru, a solicitat Consiliului Judetean, de care apartine institutia de cultura, sa ii atribuie depozite uscate, pentru ca locul folosit acum nu este tocmai cel mai potrivit pentru piesele provenite din epoca bronzului, din neolitic, din perioadele dacice, romane sau medievale.

In cele peste 1.000 de cutii de lemn aflate in depozitele de odinioara ale armatei se afla, in fiecare, cam 200 de piese de ceramica sau oase care nu au, totusi, o valoare comerciala si nu sunt prezentate in expozitii de gen.

Aceste obiecte sunt dedicate cercetarii arheologice de peste ani, iar legislatia nu permite debarasarea de ele, odata ce au fost introduse intr-un inventar.

Muzeul a avut foarte multe santiere in timp si au rezultat foarte multe materiale ceramice, osoase, dar si piese mai deosebite, cum sunt vasele. Sparturile de vase ceramice, care nu se puteau restaura, fragmentele osoase care nu aveau o destinatie precisa si nu sunt bunuri expozabile nu fac parte din expozitii, le tinem pentru analize, pentru specialistii care vor veni in viitor si vor sa se documenteze. Materialele se pastreaza, si fiecare noua generatie de specialisti le poate reanaliza si pot gasi lucruri noi. Fata de ce se facea acum 40 de ani, sunt analize mai detaliate”, a explicat directorul muzeului gazduit in Castelul Huniade.

Muzeul Banatului din Timisoara are unul dintre cele mai mari depozite de piese din tara, o parte din ele fiind spatii dintre cele aproape 300 de incaperi din Castelul Huniade.

Cladirea este cea mai veche din Timisoara in care a fost activitate tot timpul, in cei 700 de ani de existenta. Solutia de a depozita la Giroc a venit tot din lipsa de spatiu. Materialele s-au acumulat in timp si, cum nu se putea sa fie aruncate, s-a cautat alt loc. „La Giroc sunt cioburi si oase in lazi. Era de preferat sa nu stea aici la muzeu, pentru ca nu sunt neaparat de o valoare culturala, dar fara valoare comerciala. Nefiind riscul de a fi furate, incendiate sau distruse, nu au ce pati, vin din pamant, au stat de mii de ani acolo, in apa si pamant. CJT ne-a acordat doua depozite la Giroc, dupa ce au primit terenul de la Ministerul Apararii. S-au reparat, reconditionat, au facut acoperisul, un sistem de hidroizolatie, dar cand a plouat foarte mult, s-a inundat. Nu e o solutie indelungata, chiar si pentru materialele acelea ar trebui sa fie depozite uscate”, mai spune Dan Ciobotaru, precizand ca avem de-a face cu niste spatii partial ingropate in pamant.

Proiect de 8,5 milioane de euro

Consiliul Judetean a castigat o finantare europeana de 8,5 milioane de euro pentru reconditionarea cladirii muzeului, dorinta administratiei judetene fiind de a reinvia imaginea castelului medieval in centrul orasului. Iar vineri, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, vine la Timisoara tocmai pentru a parafa aceasta finantare.

Lucrarile ar urma sa inceapa, cel mai probabil, in primavara anului viitor si ar dura 2-3 ani. „Vom gandi si relocarea depozitelor din muzeu, cand se apropie inceperea proiectului. Vrem sa inchiriem depozite uscate, pe perioade temporare, cat timp va dura santierul”, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis, la ultima sedinta de plen.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.