TIMISOARA. La patru ani de la lansarea primei editii si la numai cateva luni de la prezentarea editiei bilingve, volumul dedicat istoriei Banatului scris de Victor Neumann, in colaborare cu cercetatori din Serbia si Ungaria, a fost prezentat si la unul dintre cele mai importante targuri de carte din lume, in indepartata China.
Dupa ce in urma cu 5 luni a fost lansata in noul format la Timisoara, ‘The Banat of Timișoara. A European Melting Pot’ a venit si randul chinezilor sa cunoasca indeaproape istoria Banatului. Cartea a fost prezentata in cadrul Targului de Carte de la Beijing de catre unul dintre autori, Victor Neumann.
Cartea prezinta de fapt o istorie a intregului Banat, cu cele trei componente ale sale, Banatul romanesc, Banatul sarbesc si Banatul maghiar, si a fost realizata in colaborare cu o echipa de istorici romani, sarbi si maghiari.
Volumul a fost publicat de editorul coordonator si coautorul cartii, care a redactat 11 capitole din cele 23, spre a promova Timisoara 2021. Capitala Europeana a Culturii.
Orasul si regiunea pot fi astfel cunoscute in context international, cartea propunandu-si sa le descrie incepand cu secolul al XVIII-lea – cand orasul si regiunea sunt organizate intr-o administratie proprie sub numele de Banatul Timisoarei (Der Temeswarer Bannat) -, si pana la revolutia anticomunista din anul 1989.
Pe langa acest volum, in cadrul targului din capitala a mai fost prezentata si cartea ‘Modernity in Central and South-Eastern Europe. Ideas, Concepts, Discourses’ , scrisa de acelasi Victor Neumann.
La targul din China, Romania a fost tara invitata de onoare, ocazie in care s-au celebrat si 70 de ani de la debutul relatiilor diplomatice dintre China si Romania.