Istoria si tehnologia spun povestea fascinanta a orasului! Ce rasare chiar in inima Cetatii la Timisoara?

TIMISOARA.  Cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, Cetatea Timisoarei isi va depana amintirile, intr-un loc special. Povestea orasului, din cele mai vechi timpuri si pana azi, se va infatisa celor care vor sa o cunoasca intr-un fel cum nu s-a mai vazut.

Despre ce este vorba? Despre amenajarea unui muzeu nou-nout chiar in centrul Timisoarei, un Muzeu al Cetatii in care vizitatorii sa poata admira obiecte scoase din maruntaiele pamantului in timpul sapaturilor arheologice din centrul Timisoarei, dar in care vor putea vedea si evolutia orasului. Muzeul va fi administrat de Primaria Timisoara si face parte din pregatirile pentru Capitala Culturala a Europei din 2021.

CITESTE SI: Va arata ca-n filme! Cum se schimba o cladire istorica din Timisoara, aflata in plin centru? Va avea si amfiteatru. FOTO cu proiectul!

dermatologie-1

Muzeul Cetatii va fi amenajat in actuala cladire a Dermatologiei de pe strada Marasesti. In aceasta locatie vor fi mutate toate centrele culturale ale tarilor care au, in Timisoara, consulate, iar alaturi de acestea va functiona si muzeul.

Muzeul Cetatii inseamna muzeul devenirii Timisoarei de-a lungul anilor. Va fi un muzeu care va prezenta toate perioadele, dar se va referi exclusiv la Timisoara si va fi un muzeu construit pentru secolul XXI, deci nu un simplu spatiu. Vom avea o parte de expunere pentru ca sunt numeroase lucruri pe care le-am descoperit si care acum se afla in custodia Muzeului Banatului, in momentul in care am avut cercetarile arheologice in centrul Timisoarei, odata cu reabilitarea centrului istoric, dar tot ceea ce vrem sa expunem acolo, vrem sa facem intr-o forma de secol XXI. Asta inseamna interactiune cu vizitatorul, inseamna tehnologie, inseamna un alt proiect care e aproape de aprobare pe programul de finantare transfrontaliera Romania – Serbia si care introduce realitatea virtuala intr-o astfel de expunere, realitatea augumentata. Incercam sa expunem Timisoara istorica intr-o forma accesibila pentru vizitatori, pentru ca muzeele in Europa in general nu mai sunt mausolee, ci au o cu totul alta abordare„, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

CITESTE SI: Spectacol GRANDIOS de deschidere in anul in care Timisoara e Capitala Culturala a Europei, cu 731 de puncte de lumina! Ce se pregateste?

Cladire-dermato-marasesti-proiectie

Primaria Timisoara isi propune sa renoveze complet cladirea. Dermatologia a fost mutata, intre timp, in noul spatiu din Complexul Studentesc, intr-o cladire care apartine Primariei Timisoara si in care in trecut a functionat o universitate privata.

Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara. Aici a functionat primul spital orasenesc civil din Romania, iar Timisoara a avut o unitate spitaliceasca aici cu 24 de ani inaintea Vienei si cu 34 de ani inaintea Budapestei.

Pana in anul 2013, in imobil au functionat Clinica de Dermatovenerologie si Clinica de Radioterapie Medicala, insa in toamna anului trecut, prima dintre clinici a fost mutata in cladirea proaspat renovata de pe strada Daliei din Complexul Studentesc.

dermatologie-veche-marasesti-proiect

Batrana cladire de pe Marasesti a avut parte de lucrari ample de reabilitare in secolul al XIX-lea, apoi doar reparatii izolate, iar in perioada 2005-2010 si 2012-2013 s-au refacut acoperisurile si fatadele. Imobilul are nevoie de o reabilitare capitala la interioare si subsoluri.

Imobilul va fi impartit in doua sectoare. Primul dintre acestea va fi tranformat in spatiu multicultural, iar in cel de-al doilea va ramane Clinica de Radioterapie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta.

Curtea interioara a imobilului va fi impartita si separata printr-un gard viu, iar intrarea in Clinica de Radiologie si in Centrul multicultural se va face o prin porti diferite. Tot in curtea interioara va fi amenajat si un amfiteatru.

La etajul 1, potrivit proiectului, vor fi sali de studiu, o biblioteca sau o sala de conferinte.

In podul existent al cladirii va fi amenajata o mansarda, ce va fi folosita tot pentru spatii culturale.

Valoarea totala a investitiei, potrivit proiectului, este de 27,3 milioane de lei, adica 6,2 milioane de euro.
Operatiunea de modernizare a intregii cladiri ar trebui sa dureze doi ani.

La finele lunii noiembrie, reprezentantii Primariei Timisoara au depus proiectul pentru fonduri europene la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest, pe Axa prioritara 5 a POR 2014-2020, pentru a obtine finantarea.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.