Istoria Timisoarei se duce pe Apa Sambetei. Cat mai asteptam solutiile de punere in valoare a vestigiilor din Cetate?

TIMISOARA. Ne mai prinde o iarna cu vestigiile Timisoarei scoase la iveala in cadrul proiectului de reabilitare a zonei Cetate? Autoritatile locale abia acum au finalizat licitatia pentru punerea in valoare a acestora, iar lucrarile ar trebui sa fie gata in 8 luni de la semnarea contractului. Aceasta cu toate ca trebuie sa fie gata pana la sfarsitul anului, in caz contrar pierdem banii de la Uniunea Europeana. La un simplu calcul, legal, firmele care au castigat licitatia trebuie sa termine treaba in iarna, in februarie 2016. Primarul Timisoarei se va ruga de muncitori sa inchida santierul pana la finele lui 2015.

„Astazi (n.r. marti) semnam contractul pentru punerea in valoare a vestigiilor arheologice descoperite in perioada implementarii proiectului de reabilitare a centrului istoric. Castigatoare este firma Corint SRL (n.r. societate din judetul Alba), care s-a asociat cu firma General Game SRL (n.r. cu sediul in Alba)”, a anuntat Nicolae Robu.

Istoria Timisoarei scoasa la iveala in ultimele luni va fi pusa in valoare cu aproape 2 milioane de euro. Potrivit lui Robu, valoarea contractului este de 6,9 milioane de lei, fara TVA, durata de executie fiind de 8 luni: 2 pentru proiectare si 6 pentru executie.

Asadar, abia in 2 luni vom afla cum mai exact vor fi puse in valoare vestigiile scoase la lumina de arheologi. Daca este sa calculam, la mijlocul lunii februarie ar trebui sa fie inchis santierul.

„O sa avem grija sa fie gata pana la sfarsitul acestui an. Asa au fost estimate termenele de catre specialistii care au facut caietul de sarcini. Evident ca licitatia a durat mai mult decat ar fi fost normal sa dureze. Asa au fost gandite termenele, sa ne duca pana in 2016, dar noi vom cere firmelor sa se concentreze si sa finalizeze in timp util, incat sa terminam acest proiect. Cand e vorba de fonduri europene, trebuie sa facem cu totii eforturi”, a explicat Robu.

Oficialii Primariei Timisoara habar nu au ce se va intampla cu vestigiile din Piata Libertatii sau cu cele din Piata Sf. Gheorghe. Aceasta cu toate ca de-a lungul vremii ni s-au prezentat mai multe solutii pentru punerea lor in valoare, ca ele sa poata fi, la un moment dat, si admirate de trecatori, fie ca sunt timisoreni, fie ca sunt turisti.

„Solutiile trebuie sa fie propuse in 2 luni, apoi trebuie sa se obtina aprobarea unei comisii din Ministerul Culturii. In cel mult 2 luni vom sti…”, a completat Robu.

Ramane de vazut cat de repede se vor misca specialistii celor doua firme, mai ales ca trebuie sa asteptam si dupa aprobari de la Bucuresti, dar si daca, intr-adevar, proiectul va fi gata la timp, astfel incat Timisoara sa beneficieze de toate fondurile obtinute de la Uniunea Europeana.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.