‘Istorie la persoana I’, la Teatrul pentru Copii si Tineret Merlin din Timisoara

TIMISOARA. La Teatrul pentru Copii si Tineret „Merlin” Timisoara se intampla din ce in ce mai multe evenimente dedicate tinerilor. Pentru a le oferi atentia pe care o merita, atat in calitate de spectatori, cat si de artisti care creeaza spectacole, a luat nastere programul Teatrului „Merlin” 1 Decembrie, Ziua Unirii, in colaborare cu Asociatia Timisoara Capitala Culturala 2021, prin programul KIDS21.

In cadrul acestui program, sustinut de Consiliul Judetean Timis, la sediul teatrului din B-dul Carol I nr.3, in data de 14 decembrie 2019, de la ora 18:00 se va juca spectacolul Istorie la persoana I, realizat de Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafarul”, Iasi. Spectacolul invitat are ca scop deschiderea publicului tanar spre tipul de teatru documentar, miza sa trecand dincolo de arta.

Rezultat al unui proces de creatie colaborativ coordonat de teatrologul Oltita Cintec, Istorie la persoana I urmareste o recitire teatrala a raporturilor dintre istoria „mica”, cea a fiecaruia dintre noi, si istoria „mare”, cea oficiala, a istoriografilor. Acest spectacol de teatru devised s-a nascut intr-un parcurs in care echipa s-a documentat in arhive si biblioteci, studiind presa, jurnale si lucrari de specialitate, si-a utilizat autobiografiile, a colectat verbatim opiniile unor experti si a mai multor generatii din propriile familii, a lucrat cu un focus-grup exercitii de improvizatie din care a selectat pentru scena si a pus in circulatie in spatiul virtual un chestionar la care au raspuns persoane de diverse varste si ocupatii.

Platforma dramaturgica a productiei include, printre altele, referinte la perceptia comuna privind evenimentele din 1989, ce inseamna sa fii astazi print, descendent direct al lui Grigore Alexandru Ghyka, ultimul domnitor dinaintea lui Al.I. Cuza, razboiul descris de combatanti in corespondenta, amintiri ori testimoniale, cum participam in real-time la istoria timpului nostru la care suntem conectati online.

Cand am inceput sa lucram efectiv, arhitectura spectacolului era foarte clara, ma refer la structura lui, apoi am asezat in matricea conceptuala continutul documentar si i-am dat reliefuri estetice. Premisa a fost sa surprindem istoria in timp ce se face, pentru ca azi suntem subiecti instant ai evenimentelor ce vor ajunge, unele, in tratate de istorie din viitor, participam online in real time la tot ce se intampla la scara planetara. Sa facem publicul sa inteleaga ca trecutul, prezentul si viitorul sunt dimensiuni foarte conectate si nu mai sunt atat de abstracte cand le legam de oameni”, afirma coordonatoarea proiectului, Oltita Cintec.

Echipa de proiect este alcatuita din: Oltita Cintec (coordonator), Ioana Natalia Corban/Diana Roman, George Cocos si Alex Iurascu. De filmari s-a ocupat Alex Condurache, iar de video Andrei Botnaru. Muzica ii apartine Dianei Roman.

Spectacolul a fost selectat in Festivalul International de Teatru Sibiu 2019 (sezonul romanesc) si Festivalul National de Teatru 2019 (selectia oficiala), dureaza 60 de minute si se adreseaza spectatorilor care au implinit 14 ani si pot intelege contextul istoric al evenimentelor.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile, asa ca tinerii sunt asteptati la o lectie de istorie altfel.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.