Istorie virtuala: toate siturile arheologice din Timis si-au gasit loc pe Internet, sub forma unei harti, dar si in cartea ArheoGIS – monografia patrimoniului arheologic. Descarca lucrarea!

TIMISOARA. Premiera la Timisoara! O mana de specialisti si-au dedicat 2 ani din viata cautarii si numararii tuturor siturilor arheologice din judetul nostru si trecerii acestora pe o harta.

Istoria si prezentul siturilor au fost cuprinse intr-o carte, care a fost tiparita doar in 10 exemplare. Lucrarea se poate gasi insa pe Internet, pe un site dedicat acesteia, care va fi disponibil gratuit abia peste 2 saptamani.

www.opiniatimisoarei.ro va ofera insa cartea din care puteti afla care sunt cele mai importante localitati din punct de vedere istoric si ce anume s-a descoperit acolo! Descarca lucrarea de la finalul articolului!

Liviu Maruia, Adrian Cintar, Lavinia Bolcu, Mircea Ardelean, Dorel Micle, Andrei Stavila si Oana Borlea au lansat vineri la Timisoara cartea „ArheoGIS. Baza de date a patrimoniului arheologic cuprins in Lista Monumentelor Istorice a judetului Timis. Rezultatele cercetarilor de teren”. Este prima monografie a acestor situri din Romania!

„Informatiile de la care am pornit in redactarea acestei monografii le-am gasit in lista monumentelor istorice. Dupa firul ghid am inceput investigatiile: de bibliografie in prima faza, cartografice in a doua faza si dupa aceea munca de investigare si descoperirea lor in teren, pentru ca nu este usor sa identifici aceste situri. Am parcurs 20.000 de kilometri in afara drumurilor, prilej cu care am descoperit alte 300 de situri arheologice noi”, ne-a declarat Liviu Maruia, asistent univ. dr. in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Cele mai vechi situri descoperite dateaza din perioada primei epoci a pietrei, din paleolitic, in zonele Romanesti si Cosava, iar cele mai tarzii sunt vechile vetre de localitati romanesti de dinainte de sistematizarea habsburgica, de la finele secolului al 18-lea.

Timisul are un potential uluitor

„Un tanar colaborator al meu a gasit 105 situri pe localitatea Liebling. Mai sunt in zona Campiei Inalte a Vingai alte sute de asearuia. zari, care toate graviteaza in jurul celei mai inalte fortificatii preistorice din Europa. Probabil ca in urmatorii 4 sau 5 ani, vom rescrie istoria Europei. Judetul Timis are un potential uluitor”, a mai dezvaluit Liviu Maruia.

Daca in Lista monumentelor istorice din judetul Timis sunt trecute doar 44 de situri arheologice, specialistii spun ca au mai identificat circa 600 de obiective arheologice noi.

Potrivit lui Liviu Maruia, revelatia investigatiilor o face descoperirea davei dacice de la Unip, care este cel mai probabil vechea vatra a Timisoarei, mult cautata de secole.

Cartea ar putea ajunge si in scolile din Timisoara, unde elevii ar putea invata mult mai usor istoria judetului nostru. De lucrare pot beneficia si autoritatile locale, care ar stii cum sa dea autorizatii de constructie fara sa isi mai faca probleme ca in zonele vizate s-ar putea descoperi situri arheologice care sa ingreuneze lucrarile.

„Toata legislatia este schioapa. Toate aceste situri, descoperiri, trebuie sa fie atat la Consiliul Judetean Timis, la Primaria Timisoara si la toate primariile din judet, pentru ca in momentul in care se fac proiecte de dezvoltare, sa se stie ce este in acele zone. Aceste situri vor fi o tinta perpetua pentru cautatorii de comori. Vor fi autoritatile in stare sa le protejeze?”, spune si arheologul Florin Drasovean.

Revenind la pagina de internet unde se vor gasi aceste situri arheologice, cei interesati vor descoperi acolo si o harta a acestora, precum si informatii despre legislatie si despre istoria fiecarui sit in parte.

DESCARCA LUCRAREA DE AICI! – partea 1

DESCARCA LUCRAREA DE AICI! – partea 2

DESCARCA LUCRAREA DE AICI! – partea 3

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. de cetatea de la Gladna Romana s-a uitat….

    • Cu regret va anunt ca fortificatia medievala de la Gladna NU face parte, din pacate, din LMI Timis, lucrarea tratand exclusiv siturile din aceasta lista. Asadar, nu a fost uitata…