TIMISOARA. Dupa ce Primaria Timisoara a anuntat ca vine alaturi de proprietarii de cladiri istorice pentru reabilitarea imobilelor, un alt plan este pus pe picioare pentru a reda frumusetea cladirilor cu valoare istorica.
CITESTE SI: O frumusete! S-a deschis cel mai colorat festival al primaverii la Timisoara! FOTO!
Asociatia Expose Architecture, in colaborare cu Directia de Cultura a judetului Timis, Consulatul Onorific al Republicii Italia, Scoala de Restaurare a Universitatii Sapienza din Roma si Camera de Comert a Italiei vin cu o alta abordare a problemei cladirilor valoroase ale Timisoarei ce trebuie renovate.
Proiectul denumit Timisoara Premium Exposed City urmareste identificarea cladirilor cu valoare istorica si arhitecturala din diferite colturi ale orasului si incearca sa aduca investitori privati care sa ajute la reabilitarea acestora, in schimbul unor beneficii.
Asociatia Expose Architecture nu va lua in considerare imobilele pe care Primaria Timisoara le va renova cu ajutorul proprietarilor.
„Scopul este sa crestem numarul de imobile istorice renovate pana in 2021. Vom selecta un numar de 20-30 de imobile, in ideea de a atrage finantari. Timisoara, la fondul construit pe care il are, singura nu poate sustine tot sau foarte mult, trebuie ajutata. Cladirile sunt mari, au multi proprietari, multi nu isi permit. Prin urmare, investitotul care intra, impreuna cu noi, trebuie sa aiba convingerea de a ajuta orasul Timisoara intr-un moment in care are nevoie. In acest tandem putem face istorie…Vizam cladiri din toate zonele Timisoarei, nu cladiri concentrate pe anumite zone, pentru ca rezultatul final trebuie sa fie un circuit turistic„, a declarat Raluca Pescar, presedinte Asociatia Expose Architecture.
CITESTE SI: Vom avea un ‘Muzeu al Prostiei’! Ultimul atac al primarului Nicolae Robu, la Timisoara. Ce desfiinteaza?
Alaturi de partea romana vin si specialisti italieni, care au invatat la celebra universitatea Sapienza din Roma. Acestia au adus si planse prin care sunt oferite exemple de cum se face o restaurare corecta la o cladire istorica. Printre cele expuse se afla si doua imobile din Timisoara, din Piata Unirii
„Invitatia de a demara acest proiect este o onoare si pentru scoala de la Roma pentru ca putem veni cu experienta. Vorbim aici de mai multe tipuri de interventii. Am vazut doar Piata Unirii, unde sunt deja imobile restaurate si sunt doua componente care conteaza. Una e refacerea unei imagini pentru momentul prezent, iar a doua este aceea de a transmite obiectul restaurat pe mai departe generatiilor care urmeaza„, a declarat arhitectul Daniela Esposito, director al Scolii de Specializare in restaurare a Universitatii Sapienza din Roma.
CITESTE SI: Peste 1.000 de politisti impanzesc strazile din Timisoara si din judet! Ce se intampla?
Oaspetii din Italia au prezentat si metode prin care investitorii privati pot fi atrasi sa ajute la reabilitarea imobilelor istorice.
„In expozitie vedem proiectii din timpul santierelor de restaurare organizate de scoala de la Sapienza. Panourile din stanga au tematica didactica, iar zona din spate este cu proiecte executate deja… Am avut experiente interesante. De exemplu, casa de moda Fendy si-a oferit incasarile pentru restaurarea unui palat, si au primit pe termen limitat in gestiune o alta cladire a Primariei din Roma„, a afirmat arhitectul italian Tancredi Carunchio.
Proiectul urmareste in prima faza identificarea imobilelor istorice din oras care ar avea nevoie de reabilitare, si vor fi stabilite si criteriile de selectie. In faza a doua urmeaza sa fie prezentate posibililor investitori cladirile.
Si timisorenii pot veni cu propuneri, insa selectia finala va fi facuta de cei care dau banii.
Pareri
Hm…Ar fi prea frumos ca sa fie adevarat….
„” Proprietarii ” toti fosti securist, activisti pcr , ofiteri mapn ( politruci tot un fel de securisti) , tigani.Adevaratii proprietari ehe.
Ati inteles ? Italianul renovează o clădire si primeste „în gestiune ” alta clădire … Cel mai corect ar fi : renovezi bine nu renovezi casa se vinde la pretul pietei iar cumpărătorul e obligat la renovare ! Problema este forma legală prin care sa faci asta .
Una dintre probleme o constituie acești proprietari care „nu-și permit” să contribuie la refacerea fațadelor. În alte țări apropiate (Ungaria, Cehia, Slovacia și, mai ales, Polonia) chestiunea se pune altfel: cine nu-și permite să plătească, trebuie să vândă și să plece. Așa s-a procedat. Cine nu-și poate permite întreținerea unei clădiri istorice, vinde și pleacă. Dacă nu vrea, dacă o lălăie cu asta, statul intervine și-i vinde casa, apartamentul la licitație și-i dă banii rezultați și tot trebuie să plece. Concecințele sunt vizibile. În țările pomenite mai sus majoritatea clădirilor vechi sunt foarte bine întreținute, vechea arhitectură, bine conservată și pusă în valoare, orașele arată splendid (nici arboretul nu este masacrat cu drujba, ca în Timișoara), în vreme ce în orașul nostru, vechile clădiri continuă să se degradeze accentuat. Peste tot vezi anunțuri: Atenție, cade tencuiala! Vezi străini îngroziți care fotografiază fațadele puhave și aproape șterse de vreme, Am auzit nemți zicându-și între ei: „Orașul ăsta arată îngrozitor! Uitați-vă în ce hal arată clădirile astea, cândva frumoase. Le vezi la Viena puse în valoare, dar nu aici, pentru că românii sunt puturoși și indolenți.” Aș fi vrut să intervin, dar n-am mai avut stare să spun ceva. Mi-a fost jenă. Ce era să mai spun?
E buna ideea. Problema e dimensiunea cladirilor. La Sibiu a fost relativ usor la noi in schimb trebuie macar 100 de milioane de euro doar pentru cladirile din pietele si arterele principale din cele 3 zone , ori Primaria sta cu cracii in sus fara sa faca mai nimic. Sa inteleg ca Timisoara Capitala Culturala Europeana se vrea a fi un oras cu pasaje , parcari , muzee si toate cele dar cand vine vorba de cladiri istorice nimeni nu se baga ca e prea scump. Ipocrizie totala dar ar trebui sa dai timpul inapoi sa razi cateva cartiere istorice si sa ramana doar centrul ca sa poti scapa cu scuza ca nu sunt bani. Uitati-va la Oradea ca exemplu….
domnu primar robu cu 30 de cladiri renovate in 5 ani vrea sa fie capitala culturala europeana cand tot orasul e in paragina hahahahahahahahaaaaaaaaa
Exact, se duce naibii orasul asta din cauza logicii alambicate a primarului.