Italienii le-au explicat autoritatilor din Timis cat sunt de importante si de folositoare ingrasamintele organice

Philippe Dewolfs, managerul de analize si certificate laborator

Mai multe personalitati din Italia care se ocupa de reciclarea deseurilor biodegradabile au venit la Timisoara si le-au explicat oficialitatilor cat este de important ca merele, bananele sau resturile fructelor si legumelor pe care noi le aruncam la gunoi sa poata fi folosite pe post de ingrasamant organic.

Compostul este ceea ce ramane dupa descompunerea plantelor si a altor organisme vii, un amestec de culoare inchisa, uscat, de consistenta pamantului. El degaja un miros de materie organica descompusa, fiind format din milioanele de microbi (ciuperci, bacterii) care digera gunoiul de curte si de bucatarie (mancare) pe care il producem.

Compostul nu trebuie sa se instaleze pe o baza solida, precum piatra, betonul sau argila compactata, ci direct pe pamant. Contactul gramezii de compost cu pamantul inlesneste migrarea viermilor si a celorlalte animale mici care vor descompune deseurile organice. De asemenea, apa rezultata din ploi poate sa se scurga si sa nu stagneze. Daca gramada de resturi nu este suficient de umeda, microbii nu au un mediu adecvat pentru dezvoltare, iar compostul nu va avea calitatea cea mai buna„, a declarat Philippe Dewolfs, managerul de analize si certificate laborator in cadrul Uniunii Europene.

Noi, in Italia, am reusit in doar cativa ani ca peste 80% din totalul deseurilor reciclate sa-l facem compost„, a declarat Luigi Frulli, director Etra Spa, din Italia.  Autoritatile romanesti s-au aratat extrem de interesate de aceste solutii si au promisa ca in cativa ani vor pune in practica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.