Dispozitivele mobile, ca smartphone-urile si tabletele, au devenit o obisnuinta in viata de zi cu zi. Tehnologia pe care nu demult o gaseai doar intr-un computer, acum poate fi tinuta in mana.
Totusi, odata cu cresterea in popularitate a acestor dispozitive, a crescut si interesul infractorilor in acest domeniu. Riscul malware-ului mobil este real: hackerii iti pot sustrage bani si informatii personale sau iti pot spiona toate activitatile.
Pentru a creste nivelul de constientizare a utilizatorilor, Politia Romana s-a alaturat Europol in cadrul campaniei de constientizare a mallware-ului ce afecteaza dispozitivele mobile, campanie care incepe astazi.
CITESTE SI: Doua lanturi de hoteluri faimoase vor la Timisoara! Unde cazam turistii in Capitala Culturala a Europei?
Astfel, saptamana aceasta, Romania, impreuna cu alte 21 de state membre ale U.E. (Austria, Belgia, Croatia, Cipru, Cehia, Ungaria, Irlanda, Italia, Franta, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania si Marea Britanie), 3 state care nu sunt membre U.E. (Columbia, Norvegia si Ucraina) si 2 agentii ale U.E. (ENISA si eu-LISA), in colaborare cu mai multi parteneri din domeniul public si privat, vor desfasura activitati pentru ca lumea sa constientizeze acest fenomen si consecintele sale.
Vor fi organizate prelegeri in scoli, workshopuri, cursuri de instruire, dar si intrebari online si chat-uri live pe retelele sociale.
CITESTE SI: EXCLUSIV! Aeroportul International Timisoara va fi precum Verona ori Bergamo! Ce se intampla chiar acum?
Toate aceste demersuri paneuropene vor fi insotite de desfasurarea unei campanii de comunicare pe retelele de socializare si pe site-urile nationale.
Pentru a ajuta oamenii sa-si protejeze dispozitivele mobile de criminalitatea informatica, Centrul European Cybercrime din cadrul Europol a realizat materiale de campanie disponibile in 20 de limbi, ce vor fi puse la dispozitia publicului larg.
CITESTE SI: Invazie de buburuze si gandacei verzi, urat mirositori, la Timisoara! Sunt si la tine in cartier?
Materialele contin informatii despre riscurile si vulnerabilitatile dispozitivelor mobile. De asemenea, contin recomandari despre cum poti sa-ti securizezi activitatea desfasurata online, ca downloadarea aplicatiilor, internet banking-ul, conectarea la wi-fi sau cum poti sa nu devii victima a online ransomware.
Pareri
Autor anonim idiot, e malware, nu mallware. Inteleg ca ti-e gandul doar la plimbari in mall, dar malware e altceva. Malware, short for malicious software. Lasa-te de scris la gazeta, mai bine du-te si te angajeaza undeva la banda, esti mai potrivit pentru asta