Iti place parizerul? Afla cum este facut si s-ar putea sa te razgandesti!

Parizerul este o prezenta obisnuita pe masa romanilor inca din perioada comunista, cand alternativele erau foarte putine. Astazi, el continua sa fie in topul preferintelor alimentare. Dar stiti ce contine?

Ei bine, slanina este principalul ingredient din orice parizer, cremvurşti, carnat polonez sau hotdog. Proportia de slanina pleaca de la 70-80% la produsele „de calitate” si ajunge chiar la 95% pe pietele sarace, cum e si Romania. Dar asta este varianta „fericita”!

Atunci cand producatorii vor sa reduca si mai mult costurile, ei renunta la  slanina si o inlocuiesc cu pasta MDM. Practic, este vorba despre o emulsie de apa si pasta de sorici, piele de pui, tendoane si cartilagii. Toate acestea sunt amestecate cu o substanta care ajuta la topirea grasimilor in apa, scrie wowbiz.ro.

Pasta astfel obtinuta este amestecata cu un procent mic de carne, si aceea de slaba calitate. Pentru a capata consistenta, se adauga amidon, iar textura specifica se obtine prin folosirea de soia.

Dar produsul trebuie sa fie nu doar consistent, ci si atragator. Astfel i se da culoare cu carmin si gust cu „praf de parizer”. Este vorba despre un amestec format intr-o mica propotie din arome naturale si de sinteza si o mare cantitate de substante chimice.

Pentru a avea gust, se adauga glutamatul de sodiu (potentiator de gust), care are capacitatea de a stimula creierul sa perceapa gustul de cateva sute de ori mai tare decat cel normal. Lactoza si glucoza au rolul de a indulci usor amestecul. In fine, se adauga conservantii (nitrituzl de sodiu si nitratul de potasiu), precum si antioxidantii (acid ascorbic), cu rolul de a simula „prospetimea” produsului final.

Citeste si Hartia igienica, ingredient de baza intr-un produs alimentar pe care il gasesti in orice alimentara VIDEO

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu mai mănânc în viața mea

  2. Un plagiat prost al salamului cu soia a fost „inovat in premiera mondiala” la Galati de un indexat in plagiate.ro 00352 si 00351/06. Dam copiilor nostri tot salam cu resturi ieftine, ca doar si soia, nu numai catina, sunt „sanatoase”?

    ALEXE Petru şi COMAN Luminiţa. Transformarea animalului în viu. Timişoara: Mirton. 2000.

    Agenţi favorizatori / Garanţi de integritate // Enhancer agents / Integrity guarantors Stare/State: Lucrare NERETRACTATĂ/ NOT-RETRACTED work.

    ALEXE Petru. Tehnologia cărnii. Abatorizare. Galaţi: Editura Universităţii “Dunărea de Jos”. 1996.

    07.12.2016
    00351/06.

    ALEXE Petru şi COMAN Luminiţa. Transformarea animalului în viu. Timişoara: Mirton. 2000.

    Agenţi favorizatori / Garanţi de integritate // Enhancer agents / Integrity guarantors Stare/State: Lucrare NERETRACTATĂ/ NOT-RETRACTED work.

    MUSCĂ, Mihai; DINACHE, Pavel şi BANU, Constantin. Tehnologia cărnii şi subproduselor: pentru ingineri şi subingineri. Bucureşti: Editura Didactică şi Pedagogică. 1980.

    07.12.2016

  3. „Toate acestea sunt amestecate cu o substanta ce ajuta la topirea grasimilor” adica tin sa completez cu SODA CAUSTICA- Dragi romani nu mai cumparati mezeleri pateuri burgeri… lasati-i sa dea faliment.