Jale mare si la rugby? Campionii de la Timisoara Saracens s-ar putea retrage din cupele europene. Ce solutie are Nicolae Robu pentru reluarea finantarii cluburilor sportive?

TIMISOARA. Se fac calcule grele si in ograda campionilor de la Timisoara Saracens. Rugbistii iau in calcul retragerea din cupele europene, dupa ce Primaria Timisoara a oprit finantarea. Niciun club sportiv din Timisoara nu a mai primit finantare de la bugetul local incepand din luna iulie a acestui an. Dar nici de la bugetul judetean.

Primarul Nicolae Robu a primit o adresa din partea clubului, prin care este instiintat ca blocajul financiar ar putea avea consecinte dintre cele mai grave.

„S-a investit in activitatea loturilor de juniori, 11 sportivi juniori sub 20 de ani proveniti din centre de formare si excelenta din tara au fost preluati si valorificati la clubul nostru… club care da jumatate din echipa nationala a Romaniei, echipa care a ajuns sa evolueze in rand cu marile puteri ale lumii in acest nobil si frumos si extrem de greu sport. Apoi, se vorbeste despre retragerea clubului din turneul de calificare pentru European Challenge Cup, program care ar urma sa inceapa in 21 noiembrie 2015, cand este programat deja primul meci al echipei noastre contra campioanei Spaniei. Se explica ca daca echipa nu va putea sa se sustina pe tot parcursul competitiei europene, atunci consecinta ar fi excluderea Romaniei (n.r. excluderea cluburilor de rugby din Romania, nu a echipei nationale) din campionatele europene intercluburi pe o perioada nedeterminata. Acesti oameni sunt oameni responsabili si isi pun problema, ce e de facut, pentru ca aventurarea inscrierii in cupele europene fara garantarea posibilitatii de onorare a prezentei, de jucare a fiecarui meci, ar avea consecinte catastrofale. In plus, exista parteneriate, inclusiv internationale, pe care clubul le are. Si se decredibilizeaza si decredibilizeaza Romania. Unul dintre ele este parteneriatul cu Saracens. Inteleg ca ei sunt la limita luarii unei decizii de retragere si asteapta din partea municipalitatii o garantare ca se va acorda in continuare sustinere financiara, altminteri, numai cu banii privati pe care clubul ii poate atrage, nu se poate face fata cheltuielilor nici macar din competitia interna, daramite din cea europeana”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Potrivit edilului, 36% din totalul veniturilor clubului de rugby provin din sectorul privat si 64% de la Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis.

Primaria Timisoara a contestat Raportul Curtii de Conturi care a declarat drept ilegala asocierea consiliului local si cluburile sportive, in vederea finantarii. Problema este ca raspunsul la aceasta contestatie poate dura si ani, timp in care cluburile vor fi pe butuci.

„Si la fotbal, si la rugby, jucatorii straini incep sa se gandeasca daca nu e cazul sa-si caute alte variante, pentru ca le ei nu exista o legatura sufleteasca constituita de-a lungul a zecilor de ani sau chiar de la nastere. Si atunci, noi trebuie sa oferim garantii. Oricat iubesc sportul in general, oricat tin la Timisoara, oricat iubesc cultura, nu pot sa ma expun semnand pentru virarea de bani pe o formula pe care Curtea de Conturi o considera ilegala, desi am convingerea totala ca acea formula este perfect legala. La fel cred si juristii cu care am vorbit, si cei din primarie, si cei din societate, in general, cu care am vorbit. La fel cred si judecatorii, nu unul singur. …. Atunci cand vom castiga in instanta, eu cred ca Romania este un stat de drept, nu-mi pot inchipui ca nu vom castiga in instanta… cand se va ajunge la judecata toate aceste cluburi vor fi moarte, aici este marea problema, de fapt”, explica Nicolae Robu.

Solutia care ar putea salva finantarile?

Primarul Timisoarei Nicolae Robu sustine ca ar fi gasit o solutie pentru a salva finantarile, dar aceasta nu poate fi aplicata retroactiv. Se vorbeste la nivelul primariei despre competitie de proiecte pe Legea 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general. Potrivit autoritatilor locale, Legea sportului defineste cluburile sportive drept activitati nonprofit, acestea avand la baza infiintarea, prin hotarare judecatoreasca, ca ONG. Ele devin structuri sportive de drept privat daca vor sa practice sport de performanta, iar cele care sunt structuri sportive de drept public pot primi bani de la bugetul local. Conform acestei legi, au voie sa produca activitati economice, sa vanda produse sau bilete, dar bilantul contabil trebuie sa fie zero. Pe de alta parte, Legea 350 nu permite plata salariilor, ci doar a cheltuielilor materiale si a serviciilor.

„Sper ca in sedinta consiliului local sa se aprobe un nou cadru, care este si el legal, dar nu la fel de convenabil ca cel pe care l-am folosit noi pana acum si care nu a fost inventia mea, el a intrat in uz in Timisoara incepand din 2010. Nu se vorbeste niciunde despre vreo interdictie de prezenta a primariei. Cadrul ar fi urmatorul: primaria nu mai plateste nicio cotizatie catre niciuna dintre structuri si se declanseaza o competitie de proiecte pe Legea 350 si daca proiectele intocmite de aceste structuri vor indeplini cerintele competitiei, atunci se vor putea aloca bani. Numai spre inainte. Toata perioada aceasta de cand eu n-am mai dat niciun ban si pana cand va fi finalizata competitia va fi o perioada pentru care nu se vor mai putea da bani publici, pentru ca este interzis sa se faca decontari retroactive pe Legea 350. Aici este o problema de timing in acel interval de timp care nu e deloc mic si in care s-au strans peste tot cheltuieli mari. Fiecare club trebuie sa se descurce. La rugby, avand si competitia internationala, cheltuielile sunt mari, e adevarat ca sunt si finantatori puternici, dar au si ei limitele lor. In circa 3 saptamani de dupa ce se constituie noul cadru poate incepe competitia… asta inseamna ca, daca totul merge bine, incepand de la sf lunii noiembrie vom putea sa dam bani. Din iulie nu am mai dat bani”, sustine Nicolae Robu.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, in tara au mai fost identificate alte 40 de structuri finantate la fel ca si in cazul celor finantate de municipalitate. Pana cand se va reglementa insa situatia, Timisoara poate ramane fara sport.

„Pana se clarifica lucrurile, aici este necazul, mor toate aceste activitati. Nu e de joaca, trebuie in timp real. Daca la fotbal nu are echipa bani, creeaza datorii si ajunge sa fie depunctata”, a conchis Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In cat timp apreciati ca vor dispare sporturile de echipa in Timisoara ?