TIMISOARA. Mii de angajati romani fac curatenie prin intermediul unei metode revolutionare lansata de japonezi. Ei au venit si la Timisoara, unde pret de aproape 2 ore au curatat o parte din malul Begai de langa podul Michelangelo.
Aproape 50 de voluntari s-au inarmat cu manusi, saci de gunoi si cu furci si lopeti ca sa adune gunoaiele de pe malul Begai. Au stat timp de aproape 2 ore in ploaie, dar niciun timisorean nu li s-a alaturat.
Pe viitor, angajatii Primariei Timisoara ar putea apela si ei la aceasta metoda adusa in Romania in urma cu cativa ani, spune viceprimarul Adrian Orza. „Am vazut ce inseamna mentalitatea japoneza, ce inseamna cultura japoneza si ce inseamna sa-ti pese. Noi vorbim in general de un decalaj intre noi si altii, intre noi si nemti, intre noi si japonezi. Japonia este e o alta planeta din punctul meu de vedere. Nu putem vorbi aici de decalaj, pentru ca noi nu suntem pe drumul asta. Noi abia acum am inteles ca trebuie sa curatam mediul”, crede Orza.
Cei care au implementat metoda Kaizen in tara noastra spun ca romanii sunt prea comozi. „La noi se face bascalie. Noi ne blocam in comoditate, aici e lupta. Japonezii sunt tot oameni, asta e punctul comun. Noi facem acest lucru in fabrici, in uzine, cu tot cu japonezi. Daca reusim intr-o fabrica, de ce nu am reusi si in orasul in care traim?”, se intreaba Julien Bratu, director Institutul Kaizen din Romania.
Metoda 5S!
Metoda adusa de japonezi este una destul de simpla, care se bazeaza pe 5S: sortare, sistematizare, stralucire, standardizare si sustinere. Yoshihito Tanaka a umblat in toata lumea, timp de 20 de ani, sa invete oamenii aceasta metoda si le-a povestit si timisorenilor cum a inceput totul.
„Poti salva o firma numai facand curat. Un japonez mergea in fiecare zi in parcul din fata casei sa faca curat. Langa parculet era un magazin de dulciuri, de unde copiii cumparau dulciuri, apoi mergeau in parc si aruncau ambalajele. El a mers timp de 6 luni in parc sa faca curat, in fiecare zi, cam o ora. In cele din urma oamenii nu au mai aruncat ambalaje pe jos”, povesteste Yoshihito Tanaka.
De atunci, japonezii aplica metoda in fabrici si uzine, in scoli, dar si in parcuri si in alte locuri publice, precum si pe strazi. In plus, in unele orase, mai multi locuitori ies in strada odata pe luna sa faca curatenie. Totul porneste de la director, care renunta la o ora petrecuta in birou si isi aduna angajatii sa adune gunoaiele de la locul de munca si sa igienizeze aparatura. Sebastian Candea reprezinta o companie din Targu Mures si a venit la Timisoara sa ii invete pe timisoreni cum sa aplice metoda.
„De 4 ani fac asta. Am reusit sa schimbam mentalitatea a 1.000 de angajati, 1.000 de suflete pe care le adunam si cu care facem curat impreuna. Firma mare este in Austria si ei vin de acolo sa invete de la noi. Am reusit sa aducem in firma milioane de euro, pentru ca am crescut productivitatea, suntem un colectiv”, spune Sebastian Candea. Metoda este aplicata de zeci de firme din Romania. Mai mult, si primari din tara s-au aratat interesati sa o puna in practica.
La Timisoara, doar 4 companii s-au aratat interesate de experienta japonezilor.
Foto: Dariana Dragos
Pareri
japonezi pentru mentalitatea manelista tiganeasca e ca si cum ai spune ca sa intalnit extraterestrul cu neanderthalul, suntem la ani lumina de ei din nefericire la mai toate capitolele, le multumim pentru ajutor, poate macar ramane o mica samanta in mentalitatea romanilor….noi vrem sa avem parcuri alei ca in Viena, in schimb sa ne comportam ca barbari manelotigano…multumim japon.