Japonia a ridicat alerta nucleara la nivelul maxim 7, ca in cazul Cernobil

Doua replici ale cutremurului din 11 martie s-au produs marti in Japonia, avand magnitudini de 6,4 si, respectiv, 6,3. Iar autoritatile japoneze au decis sa ridice gradul de primejdie la centrala Fukushima de la 5 la 7, pe scara accientelor atomice.

Prima replica, de 6,4 grade pe scara Richter, a zguduit azi-noapte, la ora 02:08, ora Romaniei, arhipeleagul nipon.

Cutremurul s-a produs la 77 de kilometri distanta de Tokyo, fiind simtit si in capitala, unde cladirile s-au clatinat puternic.

Din fericire, la centrala nucleara de la Fukushima nu s-au inregistrat noi avari.

Cea de-a doua replica, de magnitudine 6,3, s-a produs la ora 08:07, ora Romaniei, in prefectura Fukushima, din nord-estul tarii, unde se afla centrala nucleara avariata, a afirmat Agentia meteorologica japoneza.

Hipocentrul sau a fost localizat la numai 10 kilometri adancime.

Angajatii de la centrala Fukushima Daiichi au fost evacuati ca masura de precautie, a anuntat operatorul Tokyo Electric Power.

Accidentul nuclear de la Fukushima, la fel de grav ca si catastrofa de la Cernobil

Nivelul 7 pe scara accidentelor atomice inseamna ca a avut loc „o scurgere majora de substante radioactive, care poate avea efecte considerabile asupra sanatatii oamenilor si a mediului”. Cu toate acestea, oficialii niponi afirma ca nivelul radiatiilor reprezinta doar 10% din cel inregistrat la Cernobil in 1986.

In urma seismului nu a fost emisa o avertizare de tsunami.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.