Jeturile luminoase care schimba punctul ZERO al Timisoarei. Totul despre nemaivazuta fantana de pe Bega ce se va regasi pe toate selfie-urile!

TIMISOARA. „Jocurile de apa vor reflecta linistea diminetilor, uneori cetoase, vor amplifica prin iluminatul subtil si miscarile lente ale jeturilor culorile picturale ale serii, fiind in permanenta concordanta cu starea generala a peisajului”!

Aceasta este descrierea facuta in tema de proiectare a fantanii de pe Bega pe care primarul Nicolae Robu a promis-o inca din campania electorala. Si asta nu e tot! Spectacolul de pe Bega va avea si un ecran pe care se vor putea urmari chiar si meciuri de fotbal si jocuri de laser.

Reprezentantii Primariei Timisoara cauta din nou o firma care sa intocmeasca studiul de fezabilitate pentru fantana ornamentala de pe Bega, dupa ce la prima licitatie nu s-a prezentat nimeni.

Aproape 33.000 de euro costa actele necesare pentru ca in cele din urma sa inceapa executia fantanii, contractul urmand sa fie atribuit prin cumparare directa. Odata intocmit studiul de fezabilitate, acesta va trebui sa fie aprobat in Consiliul Local Timisoara, apoi se va da drumul unei licitatii pentru intocmirea proiectului tehnic si pentru executie. Potrivit conducerii primariei, doua firme vor sa faca SF-ul, ofertele fiind depuse pana in 13 iulie. Apoi vor fi analizate.

Specialistii au la dispozitie si o tema de proiectare, in care scrie negru pe alb cum ar trebui sa fie spectacolul cu joc de lumini, muzica si ape pe Bega. Practic, specialistii primariei le explica… specialistilor „filmul” primarului Nicolae Robu, care a gandit pana in cel mai mic detaliu cum sa fie mult-discutata fantana de pe canalul Bega.

Spectacolul de pe Bega ar urma sa devina noul punct zero al Timisoarei, principala atractie a orasului, sustin oficialii municipalitatii. Adica timisorenii si turistii vor ramane cu gurile cascate cand vor vedea promisiunea edilului-sef infaptuita. Mai ales… noaptea.

„Momentul in care fantana este cu adevarat actorul principal al spectacolului este dupa caderea noptii, atunci cand ea devine un simbol dinamic, interactiv, pentru municipiul Timisoara. Inclusiv concerte simfonice, rock etc. vor putea fi organizate in sit, cu background/ decor asigurat de jocurile de apa si lumina, corelate cu muzica. Zona va deveni atractia principala a orasului, locul unde se va asculta muzica buna, se vor urmari proiectii laser si video, spectacole multimedia de amploare, fantana putand fi chiar si parte interactiva, o componenta a orchestrei unui concert live”, se arata in tema de proiectare.

Specialistii primariei sustin ca existenta fantanii va avea ca efect colateral repunerea in valoare a Parcului Catedralei. Cum anume? Explicatia lor e simpla: cei care vor urmari spectacolul de pe Bega vor putea face apoi promenade pe aleile Parcului Catedralei, prin Piata Victoriei, pe strada Marasesti si prin Parcul Botanic sau prin centrul istoric care va deveni pietonal.

Asa cum se stia deja, fantana va fi amenajata in dreptul Trasei Flora, intre Podul Tineretii si Podul Traian, chiar langa Parcul Catedralei Mitropolitane.

Jeturi luminoase peste tot. Cum va arata fantana arteziana muzicala?

Cei care vor intocmi studiul de fezabilitate vor sti exact cum sa descrie fantana, pentru ca specialistii primariei au explicat in amanunt ideile primarului Timisoarei.

Spectacolul de pe Bega a fost gandit cu doua zone distincte. Prima zona va fi formata din cate un aliniament situat pe fiecare mal, cu cate 40 de jeturi de apa cu forma de evantai, dispuse pe o lungime identica cu cea a platformei plutitoare, care vor descrie o parabola spre centrul canalului. Fiecare jet va trebui luminat cu cate un proiector cu led RGB care sa permita schimbarea intr-un interval foarte scurt a culorii, pentru a permite sincronizarea cu restul efectelor, in functie de melodia aleasa.

Cea de-a doua zona va fi formata din mai multe efecte de apa, amplasate pe o platforma plutitoare modulara, care va avea dimensiunile de minimum 50 metri lungime si 5 metri latime. Aceasta va fi retractabila, pentru a fi mutata din centrul canalului catre maluri, pentru a nu impiedica navigarea. Aceasta va fi scufundata si va pluti sub apa. In centru vor fi amplasate 8 seturi de efecte de apa, Bega urmand sa cada in straturi, sincronizandu-se cu muzica, „nu doar prin inaltimea jetului, ci si prin miscarea multidirectionala ce va fi descrisa in unghiuri de 180 de grade”. Apa va ajunge la 8 metri inaltime.

fantana colorata pe apa rau

Apa va curge si sub forma de evantai, nu numai in straturi si sub forma de arc.

„In cele doua extremitati ale platformei va fi cate un cerc format din cate 6 seturi de efecte de apa sub forma evantai, ce se vor sincroniza cu muzica nu doar prin inaltimea jetului, ci si prin miscarea multidirectionala 3D, inclusiv cu rotatie in jurul axului, ce va fi descrisa in unghiuri de 180 de grade. Inaltimea dorita este de aproximativ 4 metri”, se mai arata in tema de proiectare.

Pe toata lungimea platformei se doresc efecte de apa ce vor „pulveriza cu presiune un amestec de apa si aer, cu inaltime de pana la 20 de metri si viteza de aruncare a apei foarte mare”, mai explica specialistii municipalitatii. Practic, apa va urca rapid sub forma a doua arce de cerc, care se vor intalni in centru „printr-un aranjament pe cerc si un jet central”.

In centrul platformei, pe toata lungimea, va fi dispus un aliniament liniar de efecte de apa… de aproape 8 metri.

Ecran de apa pentru proiectii. Vom putea urmari si meciuri de fotbal, dar si jocuri de laser

Descrierea nu se opreste aici. Functionarii institutiei de pe C.D. Loga spun ca mirobolanta fantana de pe Bega va avea un ecran de apa de minimum 25 de metri latime si 9 metri inaltime, pe care vor fi proiectate spectacole multimedia care sa cuprinda jocuri de laser si imagini. Ei spun ca timisorenii si turistii vor putea urmari diverse proiectii la rezolutie inalta, exemplul dat fiind un meci de fotbal. Cum ar fi sa priviti un meci de fotbal pe o Bega incetosata?

„Spectacolul multimedia va fi completat de catre un sistem complex laser color de mare putere si videoproiector, de mare definitie, care sa proiecteze imagini diverse pe un ecran de apa ce va fi situat pe plaforma plutitoare. (…) Spectacolele de lumini si cele de laser vor fi imbunatatite prin crearea unui efect ceata densa pe tot perimetrul platformei”, sta scris in tema de proiectare.

Pe baza acestor descrieri va fi intocmit studiul de fezabilitate, care va contine certificatul de urbanism, avizele necesare si extrasul CF pentru teren. Documentatia ne va spune si cat va costa intreaga fantana ornamentala de pe Bega. Estimarile primarului Nicolae Robu depaseau suma de 2 milioane de euro, acesta apreciind ca valoarea investitiei nu este deloc mare, tinand cont de faptul ca spectacolul de pe canal va creste gradul de atractivitate al Timisoarei.

Cunoscuta fiind fascinatia pentru muzica a intaiului gospodar al orasului, este de asteptat ca fantana muzicala de pe Bega sa fie inaugurata chiar cu melodia compusa de acesta pe fundal, piesa „Ca Marea”, de care edilul-sef este foarte mandru si pe care a promovat-o in nenumarate randuri pe pagina lui de pe reteaua de socializare…

 

Foto ilustrativ

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 1-cum se va realiza transportul inter-urban cu vaporetto?
    2- cum se vor practica sporturile ce implica , printre altele, acces liber? Caiac-canoe de exemplu?
    3- nu ar trebui si cetatenii sa aiba un cuvant de spus? Mie personal imi pare expresia suprema a kitch-ului.

  2. Toată chestia este un kitsch ordinar, așa cum îi plac lui Robu șu țărănoilor, mari amatori de beculețe colorate și sclipiciuri. Individul ăsta nu este capabil să pună la punct și să finalizeze un proiect serios și atunci vrea să umple Timițoara (și Bega) de „fântâni luminoase”, că altceva nu poate să-i fete mintea. Timițoara are tradiție în canotaj, caiac-canoe, sporturile nautice, ca dovadă și bazele sportive de pe malurile sale. După mintea îmbâcsită a Robului, „hai să punem pe butuci și chestia asta”. După ce va lichida parcurile Central și al Juatiției, după cum are intenția, urmează fântâna pe Bega. Între timp, PMT aruncă cu bani pe studii de fezabilitate excentrice și inutile. Părerea mea este că Robu ar trebui să fie taxat pentru banul public aruncat pe fereastră, fără nici o noimă. Ghinonul timișorenilor este că l-au votat pe acest Robu în 2012. Sper ca la anul viitor, la alegeri, această situație să se îndrepte, iar Robu să fie trimis acasă. Nu are ce căuta la Primărie.

  3. Prostii. Timisoara, din cauza lui Robu, campioana la lucruri contraproductive.