TIMISOARA. Muzeul National al Banatului si-a imbogatit patrimoniul cu o piesa de colectie din secolul al XIX-lea, primita drept donatie.
Profesoara Pia Brinzeu, unul dintre dascalii de la Universitatea de Vest din Timisoara a fost cea care a facut donatia. Jiltul a aparitinut familiei nobiliare Csekonics, de la Jimbolia, iar pe el este imprimat si blazonul nobiliar pe o placa de marmura.
„Surprizele nu lipsesc niciodata inaintea marilor momente, iar astazi am avut parte de una cu adevarat speciala. Pia Brinzeu, distinsa profesoara si una dintre cele mai rafinate personalitati culturale ale Timisoarei, ne-a daruit jiltul contilor Csekonics, o piesa unica din secolul al XIX-lea, provenind din Castelul Csitó din Jimbolia. Cu o placa de marmura si un blazon nobiliar, acest jilt aduce in Muzeul National al Banatului o bucata din farmecul aristocratiei banatene. Prin donatia sa, doamna Brinzeu ne-a fi oferit mai mult decat o simpla piesa de patrimoniu – ne-a daruit o cronica tacuta a timpurilor de demult, purtand cu sine nobletea si eleganta vremurilor trecute, cand nobilimea isi traia zilele intre fast si gratie. Sa ne lasam, asadar, purtati de povestea acestui jilt, care, la fel ca un cavaler al vremurilor sale, isi poarta blazonul cu demnitate si ne invita sa patrundem in tainele trecutului, cu inimile pline de admiratie si curiozitate„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.
Jiltul va putea fi vazut de timisoreni in cadrul expozitiei „Intre memorie si uitare. Familii nobile din Banat in perioada moderna”, al carei vernisaj va avea loc vineri.
Expozitie dedicata Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj in Bastionul Theresia
Timisorenii si vizitatorii Muzeului National al Banatului pot vizita din aceasta saptamana o alta expozitie, care este gazduita pe culoarul de la etajul 1 al Bastionului Theresia.
„170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj” este de fapt o calatorie in trecut prin intermediul fotografiilor si documentelor.
„Am deschis usile unei expozitii speciale, un dialog fotografic intre trecut si prezent. Curatorul, drd. Oliviu Gaidos, a creat o calatorie prin arhivele Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, aducand la lumina imagini si documente care ne spun o poveste de 170 de ani. Parintele Mihai Razvan Oprisa, Protopopul de Timisoara, a transmis salutul si binecuvantarile Preasfintitului Ioan, dar si lucruri inedite si date istorice. Discutia a fost moderata de colegul nostru, dr. Zoran Markov.
Aceasta expozitie e o invitatie la reflectie asupra istoriei si identitatii noastre. Fiecare fotografie si fiecare document sunt ca niste ecouri din trecut, care inca ne ating sufletele„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.
Expozitia „170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj” va putea fi vizitata pana in 22 decembrie.