Joaca de-a arhitectura a nascut orase intregi. Copiii si-au expus creatiile in Bastionul Theresia din Timisoara. Foto

TIMISOARA. Strazi curate, spatii verzi frumos amenajate si cladiri de diferite forme sau marimi. Toate se vad in planurile de orase prezentate de copiii din scolile din Timisoara si din judet la o expozitie deschisa in Bastionul Theresia.

CITESTE SI: Rasar fantani ornamentale in 5 zone mari din Timisoara. Unde vor fi construite 

Cinci proiecte diferite de la patru scoli din Timisoara si una din Lugoj, facute de copii de clasele I-IV au fost puse cap la cap si expuse in Bastionul Theresia. Cei au lucrat in echipe de-a lungul ultimului an, in cadrul programului „De-a arhitectura”, au invatat lucrurile de baza din acest domeniu, dupa care au pus in practica ce au studiat. Elevii au fost indrumati de profesorii de la clasa, dar si de arhitecti voluntari.

Una dintre echipe a venit cu un oras, imaginat sub forma unui glob pamantesc, pe care au fost amenajate o biserica, un parc, doua terenuri sportive sau sosele.

Pe celelalte machete au fost puse cladiri imaginate sub diferite marimi, forme sau culori, insa cei mici au insistat mult si pe detalii. Elevii au creat sensuri giratorii, fantani arteziene sau animale inchise in custi la gradina zoologica.

Ma bucur ca am reusit sa facem expozitia De-a arhitectura in orasul meu, la care anul acesta au participat aproximativ 10 clase din judetele Arad si Timis. Acestea au parcurs cursul optionat, insa acestea nu au reusit sa vina la expozitie cu macheta finala. Cursul este si pe 2 ani, iar unii au optat pentru aceasta varianta. Sunt ca de obicei impresionata de creatovitatea si ingeniozitatea pe care o aduc copiii cand vine vorba de un spirit de observatie critic si care sa aduca idei noi legate de modul cosntruit, de oras, de arhitectura. Modul in care se traduc toate aceste notiuni mai complexe prin ochii si mana unui copil sunt o sursa de inspiratie chiar si pentru noi, care desfasuram aceasta actiune de voluntariat cu asociatia De-a arhitectura…Sunt niste provocari sa lucrezi cu ei, dar aici intervine si rolul cadrului didcatic, ei cunoscandu-si bine elevii, iar acest tandem profesor-arhitect voluntar functioneaza completandu-se unul pe celalalt. Arhitectul vine cu notiunile bine structurate intr-un ghid avizat de Ministerul Educatiei, iar invatatorul vine cu stapanirea si organizarea grupului „, Ana Maria Ionescu, coordonator local Asociatia De-a Arhitectura.

Expozitia micutilor arhitecti va putea fi vizitata in Centrul Multifunctional Bastion in perioada 22-31 mai, de marti pana vineri, intre orele 8 si 18, iar sambata intre orele 10-18.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.