Jocul care ‘bate’ Facebook-ul si a ‘innebunit’ scolile din Timisoara! De ce parintii si profesorii sunt incantati? VIDEO!

TIMISOARA. Daca intri intr-o scoala sau liceu din Timisoara in timpul pauzelor este imposibil sa nu gasesti macar un grup de copii jucand Kendama.

CITESTE SI: Solutia gasita de Primaria Timisoara la nebunia din trafic dupa inchiderea strazii Popa Sapca. FOTO! 

Inarmati cu cate o jucarie de lemn cu o bila legata cu o sfoara, elevii isi testeaza indemanarea pe holuri, in clase sau in curtea scolii.

Se organizeaza mini competitii pe etaje sau intre clase, iar copiii sunt fascinati de acest joc traditional japonez, foarte vechi, care de ceva timp a patruns puternic si in Romania si se bucura de popularitate in randul tinerilor.

O kendama este compusa din ‘ken’, care este manerul, si din ‘tama’, care este bila de lemn. Cele 2 parti sunt legate intre ele printr-un fir, o sfoara numita ‘ito’. Manerul e prevazut cu 2 cupe de dimensiuni diferite si un varf, iar la capat are o alta cupa. Jucatorii trebuie, printr-o miscare a mainii, sa aseze bila intr-una din cupe sau in varf.

Kendama este un joc de atentie, de coordonare, si chiar de strategie si se recomanda copiilor mai mari de 7 ani, pentru ca nu cumva acestia sa se raneasca.

La Colegiul National Banatean si la Grigore Moisil, aproape ca nu exista elev care sa nu aiba in ghiozdan o astfel de jucarie.

Ne place foarte mult acest joc, ne pune la incercare, gasim mereu alte trucuri sa prindem bila si ne jucam mult impreuna. E foarte fain„, ne-a spus Andra, o eleva de la Colegiul National Banatean din Timisoara.

Nu-i simplu deloc, dar am facut exercitii ca sa pot prinde bila cand pe o parte, cand pe alta. Pe mine ma relaxeaza„, a adaugat un alt elev de la Liceul Grigore Moisil.

Parintii si profesorii se declara incantati de acest joc care i-a captivat pe copii. In pauze, la scoala, nu mai stau cu ochii in tablete sau telefoanele mobile, socializeaza mai mult si fac miscare.

Eu sunt bucuroasa ca a aparut acest joc si la noi. Copiii invata sa se coordoneze mai bine, e un exercitiu excelent de indemanare. Apoi ma bucura faptul ca mai vorbesc intre ei, se incurajeaza, si nu mai butoneaza telefoanele„, ne-a declarat mamica unui elev de la Colegiul Banatean din Timisoara.

Baiatul meu cred ca e la a treia jucarie de acest fel. Au competitie in scoala, care prinde bila mai iute dupa niste scheme. Nu stiu prea multe despre jocul asta, dar vad ca a mai lasat Facebook-ul si se intalneste cu prietenii sa joace impreuna„, a adaugat un alt parinte.

O astfel de jucarie Kendama, in functie de dimensiune, costa intre 60 si 350 de lei.

Care sunt regulile de baza ale jocului, aflati AICI!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.