Joia Verde, traditii si obiceiuri. De ce trebuie sa tii seama ca sa-ti mearga bine si ce nu ai voie sa faci

In a doua zi de joi dupa Rusalii este sarbatoarea Trupul si Sangele Domnului, o zi cunoscuta si sub numele de “Joia Verde”. Denumirea populara de “Joia Verde” vine de la florile si verdeata abundenta care impodobesc altarele special construite in fata bisericilor din zonele rurale, unde urmeaza sa se organizeze procesiuni cu preasfantul sacrament.

In Joia Verde nu se spala si, mai ales, nu se albesc rufele, pentru ca vor capata culoarea verde. Nu se lucreaza nimic pe camp, ca sa nu se acopere drumurile si cararile cu iarba. Cel aflat la drum nu va mai sti sa se intoarca acasa si va ramane pentru mult timp un pribeag. Pierderea recoltelor de pe campuri este un alt pericol care-i paste pe cei care lucreaza in Joia Verde. si mai infricosator chiar, gospodarii care nesocotesc aceasta zi se vor inverzi si, spre marea lor rusine, vor fi usor de recunoscut de ceilalti. Tot in Joia Verde se desfasoara ritualuri care au rolul de a aduce ploaia asupra campurilor. La fel ca la „paparude”, fetele se uda cu apa ca sa se deschida cerul si sa cada ploaia.

In acelasi timp insa, intotdeauna in Joia Verde, numita si Joia Manioasa, incepe Sfantul Ilie sa imparta grindina dupa cat de „ascultator” a fost fiecare gospodar. „In aceasta zi se imparte piatra cu banita.”spune traditia populara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.