Jos palaria! Scolile care aduc peste 1 milion de euro intr-un singur an, la Timisoara

TIMISOARA. Aproape 30 de proiecte realizate de scolile din Timis aduc, in aceasta perioada, peste un milion de euro in judet. Aceasta in cadrul programului Erasmus Plus,in care au intrat toate scolile din judet care au dorit sa implementeze un proiect pe fonduri europene pentru a-si dezvolta diferite sectoare din cadrul unitatilor.

„Programul Erasmus + este un program al Uniunii Europene axat pe 4 domenii: educatie, formare profesionala , tineret si sport, iar in ceea ce priveste scolile din judetul Timis, in prezent avem 28 de proiecte europene implementate in diverse scoli, iar valoarea totala a acestor proiecte este in jurul sumei de 1.300.000 de euro, care este o suma frumoasa”, a spus Ciprian Blaj, inspector pentru proiecte europene in cadrul ISJ Timis.

In cadrul programului, scolile nu doar primesc fonduri pentru a-si dezvolta anumite sectoare, ci isi pot trimite profesorii si elevii in diferite schimburi de experienta sau stagii de practica in alte tari ale Uniunii Europene.

„Acest program inseamna si faptul ca elevi si profesori merg in alte tari membre europene, fie in scoli, fie pe parte de formare profesionala, pot merge si in companii pentru stagii de pregatire practica, de la minim 2 saptamani, pana la 3 sau 4 saptamani. In momentul de fata inca suntem in perioada in care vom vedea cati elevi si profesori din Timis merg in mobilitate, cu siguranta numarul va fi destul de mare, peste 300-400 de persoane. Elevii vad cum arata o alta scoala sau o alta companie, lucreaza cu alti oameni, invata sa vorbeasca mai bine o limba straina, invata sa se descurce in locuri straine”, a completat Ciprian Blaj, inspector pentru proiecte europene in cadrul ISJ Timis.

Doua dintre scolile din Timis care au implementat cu succes astfel de proiecte au fost premiate de catre Inspectoratul Scolar Timis. Astfel, Colegiile Tehnice Mincu si Ungureanu au primit Carta pentru Mobilitati Erasmus+ , in semn de recunoastere a capacitatii de implementare a proiectelor europene de mobilitate finantate de Uniunea Europeana.

„In prima faza ne-am gandit ca aceasta Carta ne ajuta sa aplicam mai usor la proiecte, pe de alta parte, ne obliga foarte mult. Tinta urmatoare este o crestere a plus valorii pentru proiectele viitoare, este o crestere a calitatii calificarii elevilor nostri, este o crestere a calitatii profesorilor nostri”, a spus Mirela Pantelimon, unul dintre profesorii care au implementat astfel de proiecte la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu.

„Suntem onorati de initiativa ISJ de a ne recunoaste in acest fel munca, obtinerea Cartei ne asigura dreptul de a participa la activitatile de mobilitate internationala, ni s-a aprobat ca 5% din elevii scolii noastre sa participe la aceste activitati si vrem ca scoala sa fie cunoascuta la nivel european”, a completat Mariana Chis, membru al echipei de scriere si implementare a proiectelor europene din cadrul Colegiului Tehnic Ion Mincu.

Pana in prezent, un numar foarte mare de elevi din Timis au mers in mai multe tari europene pentru stagii de pregatire practica. Cei mai multi dintre ei au fost elevi de la scolile cu profil tehnic si din clasele profesionale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.