Judecatorul Petre Lazaroiu, propus de presedintele Traian Basescu la CCR, a votat, miercuri, pentru neconstitutionalitatea asumarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei. Decizia ar putea arunca in aer Coalitia de la Putere, UDMR amenintand, deja, cu retragerea de la guvernare. Potrivit HotNews, cel care a inclinat balanta votului dat de Curtea Constitutionala este judecatorul Petre Lazaroiu, numit in functie de catre presedintele Traian Basescu. De altfel, vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, la Realitatea TV, ca votul decisiv a venit de la "un judecator numit de Traian Basescu". "Trebuie vazut si in interiorul Curtii cine si cum a votat si care judecator a fost numit si de catre cine, cine a inclinat balanta... Este vorba de un judecator numit de Traian Basescu, unul care a dat al cincilea vot in favoarea acceptarii contestatiei", a spus Voicu. Lazaroiu a fost numit, in iunie 2010, judecator la CCR de catre Administratia Prezidentiala si a detinut aceasta functie in ultimii doi ani, el preluand, in 2008, mandatul ramas vacant in urma decesului lui Petre Ninosu. Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca asumarea Guvernului pe Legea Educatiei este neconstitutionala. Potrivit deciziei Curtii, intre Parlament si Executiv exista un conflict de constitutionalitate deoarece Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege care era deja in dezbatere parlamentara. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi. Decizia ar putea arunca in aer Coalitia, deoarece UDMR a insistat pentru Legea Educatiei. "Daca sunt patru judecatori de la PDL si unul de la UDMR, iar patru de la PSD-PNL, deductia este ca unul din cei ai PDL a votat ca asumarea este neconstitutionala. Eu sunt cu un gust amar, sunt deceptionat politic pentru ca Curtea a luat o decizie pur politica. Nu vad de ce am continua o guvernare in care nu am facut decat sa adunam oprobiul majoritatii si in primul rand al comunitatii maghiare", a declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda. De asemenea, liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat, pentru MEDIAFAX, ca a convocat Consiliul Permanent al Uniunii dupa decizia CC in cazul Legii Educatiei, adaugand ca nu au existat motive temeinice de neconstitutionalitate si ca progresul in dreptul minoritatilor este o conditie a prezentei UDMR in orice guvern.
Judecatorul Petre Lazaroiu, propus de presedintele Traian Basescu la CCR, a votat, miercuri, pentru neconstitutionalitatea asumarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei. Decizia ar putea arunca in aer Coalitia de la Putere, UDMR amenintand, deja, cu retragerea de la guvernare.
Potrivit HotNews, cel care a inclinat balanta votului dat de Curtea Constitutionala este judecatorul Petre Lazaroiu, numit in functie de catre presedintele Traian Basescu.
De altfel, vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, la Realitatea TV, ca votul decisiv a venit de la „un judecator numit de Traian Basescu”.
„Trebuie vazut si in interiorul Curtii cine si cum a votat si care judecator a fost numit si de catre cine, cine a inclinat balanta… Este vorba de un judecator numit de Traian Basescu, unul care a dat al cincilea vot in favoarea acceptarii contestatiei”, a spus Voicu.
Lazaroiu a fost numit, in iunie 2010, judecator la CCR de catre Administratia Prezidentiala si a detinut aceasta functie in ultimii doi ani, el preluand, in 2008, mandatul ramas vacant in urma decesului lui Petre Ninosu.
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca asumarea Guvernului pe Legea Educatiei este neconstitutionala. Potrivit deciziei Curtii, intre Parlament si Executiv exista un conflict de constitutionalitate deoarece Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege care era deja in dezbatere parlamentara. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.
Decizia ar putea arunca in aer Coalitia, deoarece UDMR a insistat pentru Legea Educatiei. „Daca sunt patru judecatori de la PDL si unul de la UDMR, iar patru de la PSD-PNL, deductia este ca unul din cei ai PDL a votat ca asumarea este neconstitutionala. Eu sunt cu un gust amar, sunt deceptionat politic pentru ca Curtea a luat o decizie pur politica. Nu vad de ce am continua o guvernare in care nu am facut decat sa adunam oprobiul majoritatii si in primul rand al comunitatii maghiare”, a declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
De asemenea, liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat, pentru MEDIAFAX, ca a convocat Consiliul Permanent al Uniunii dupa decizia CC in cazul Legii Educatiei, adaugand ca nu au existat motive temeinice de neconstitutionalitate si ca progresul in dreptul minoritatilor este o conditie a prezentei UDMR in orice guvern.