Judetul din Banat care nu are nici macar o comuna cu 5000 de locuitori. Cati bani ar putea fi salvati, daca Romania ar avea doar 15 judete in loc de 41 si s-ar reduce cheltuielile cu institutiile si bugetarii din aparatul administrativ

In loc de 41 de judete plus Bucuresti, Romania sa aiba doar 15, iar comunele si orasele sa fie organizate si redefinite in functie de numarul de locuitori. Aceasta este propunerea mediului de afaceri si a celui academic, care au cerut autoritatilor reorganizarea teritoriala a tarii. Asa ar scadea numarul institutiilor si al angajatilor din administratie, iar cheltuielile la buget ar fi insemnat mai mici.

CITESTE SI: Administratia Fritz, preș in fata consilierului local Razvan Negrisanu. Lectie despre cum se calca legea in picioare la Primaria Timisoara pentru afacerile unui lider USR

Proiectul are sanse de izbanda insa abia dupa alegerile de anul viitor.

Specialistii sustin ca Romania ar putea functiona mult mai bine cu mai putin de jumatate dintre judete, noteaza stirileprotv.ro.

Redefinirea notiunii de comuna ca localitate cu cel putin 5.000 de locuitori si oras cu cel putin 10.000 de locuitori, totodata toate instutiile ar trebuie sa fie grupate. Reorganizarea administrative propusa de Camera Nationala dupa modelul curtilor de apel ar aduce reale economii”, spune Bogdan Daniel Visan, de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Organizarea administrativa actuala functioneaza in baza unor legi de peste 50 de ani.

In tara cu 19 milioane de locuitori sunt 103 municipii, 216 orase, mai bine de 2.800 de comune si 12.900 de sate. Avem comune care au in jur de 80 de locuitori si orase cu putin peste o mie.

Astazi avem 2.390 de comune sub 5.000 de locuitori, deci 83,5 la suta nu indeplinesc acest criteriu, avem trei judete care nu au astazi nicio comuna cu peste 5.000 de locuitori, Caras Severin, Hunedoara si judetul Olt – in trei judete toate comunele ar trebui organizate”, atrage atentia si Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltarii.

Asa se explica saracia si lipsa de investitii in multe zone din tara. Anul trecut, din cele 3.200 de primarii doar 47 au reusit sa isi acopere cheltuielile din taxe si impozite locale.

Prin aceasta reorganizare a tarii s-ar reduce numarul de posturi dintr-o administratie. De exemplu, s-ar pastra numarul de functionari in departamente precum cadastru, urbanism, administrarea scolilor sau directiile de asistenta sociala, dar nu ar mai exista atat de multe servicii de personal, contabilitate sau registratura.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ce nu s-a reusit in martie ’90 se tot incearca……..

    • Și mai bine ar fi sa se treacă la Parlament unicameral cum a fost votat de popor,se calca legile in picioare in aceasta tara.

  2. De acord…Timis e deja sufocat de olteni, chiar merita sa fie incorporat de DJ sau GJ, ca mentalitate suntem deja acolo, in 3-5 ani ajungem si ca nivel fe trai.

    • Mai bine cu ei decat cu banatenii, poate ajungem la nivelul din CS saracia tarii si la mentalitate si la nivel de orice. Vai curu vostru de basinosi..

      • Pai … poteca! Nici dracu nu te tine si nici nu te-a chemat.

  3. nu trece ca nu cumva sa scada numarul de bugetari. poate dupa ne creste bugetul tarii si suntem eficienti .. poate bas devenim si greu de prostit

    #numa’ primari

    #🤪

    • p.s. cateodata eu comentez si tot eu imi raspund ca sa dea impresia de conversatie deoarece trebuie sa fac norma de comentarii ca sa intre banii de la partid.
      mi-am dat seama ca voi cei care nu ati vazut idiocracy ca mine sunteti niste incuiati care nu pricep ca sunt doar eu cu mine
      dupa cum bine stiti eu am un iq de aproximativ 150 de puncte iar voi nu ajungeti nici la primele doua cifre

      #oare compensez pentru ceva?

      #fake trist? cine zice ala este!!

      #🤪

    • Stimate somere pentru ca tu tai frunza la caini si stai si pe buda cu telefonul in mana sa vezi cine si ce a postat dupa care iesi pe interval cu analize savante copiate de prin cartile unor savanti ratati indica un singur lucru , esti ala care a evadat de la psihiatrie. Ca sa te citam ‘nickname-ul tau nu l-ar fura nimeni, pen’ ca ce comentezi tu… e demn de compasiune’. Desigur iti vine manusa!

  4. ce patisi, vere? te dadura afara de la corporatie si esti suparat sau faci asa doar pentru ca o ai mica si nu te place nimeni?

    #diez

    #🤪🤤

  5. Daca ne-am raporta la principiile fundamentale ale economiei, atunci s-ar numi ca astea sunt FALIMENTARE. Nici asta n-ar fi grav, doar ca sunt aproape toate primariile in situatia asta. Si au frate un aparat administrativ ca zici ca-s New York toate. Au inclusiv purtatori de cuvant. Succesuri tuturor.

    • Dar ni se spune ca sunt importante, pentru ca… le elibereaza cetatenilor tot felul de hartii. Au departamente care cer hartii si departamente care le elibereaza.

  6. constitutia romaniei, art 3.

    ARTICOLUL 3
    (1) Teritoriul României este inalienabil.
    (2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional.

    (3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe🤪. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.

    (4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.

    sper ca macar articole din constitutia romaniei is ok, nu? copy paste de pe site-ul camerei deputatilor.

    ps: bonus, din art. 30 – Libertatea de exprimare
    (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

    #fake e fake

    #🤪

    • Mai bine ar fi sa se treacă la Parlament unicameral cum s-a votat de popor,ar fi o economie adevărată,se calca legile in picioare.