In plin an de criza 2010, cu masuri de redresare economica dintre cele mai dure si nepopulare, colacul de salvare al economiei romanesti a fost reprezentat de exporturi. Dezvoltarea acestui sector al economiei nationale a fost sustinut, paradoxal, de deprecierea monedei nationale, care le-a permis intreprinzatorilor sa incaseze mai multi lei pentru un euro, dar si de sfarsitul crizei si reluarea activitatii economice in tarile dezvoltate ale UE. Datele Institutului National de Statistica arata ca, in primele zece luni ale anului trecut, exporturile au ajuns la 30,3 miliarde de euro, in crestere cu 26,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2009, si exista toate sansele ca statisticile de sfarsit de an, care se intocmesc pana in februarie, sa consemneze un varf istoric de 35 miliarde de euro.
Adica, 30% din PIB. Deficitul comercial al Romaniei a scazut cu 317,2 milioane euro in primele unsprezece luni, la 8,64 miliarde euro. Romania a importat in ianuarie-noiembrie cu 19,5% mai mult decat in perioada similara din 2009, respectiv de 42,63 miliarde euro, si a exportat cu 27,2% mai mult, de 33,99 miliarde euro. O contributie importanta la explozia exporturilor au avut autoturismele Dacia si telefoanele Nokia, urmate la mica distanta de otelurile de la Sidex si aluminiul de la Alro Slatina. Sigur, nu e mai putin adevarat ca, spre exemplu, Germania exporta in doua saptamani cat Romania intr-un an, insa forta economica a celor doua tari nu poate fi comparata. Frustrante sunt comparatiile cu tarile din jur, cand vedem ca ponderea exporturilor in PIB este de 79% in Ungaria, 71,8% in Cehia, 54,9% in Germania sau 36,6% in Polonia, in conditiile in care media UE este de 37,6%. Pe de alta parte, la acelasi capitol, ponderea exporturilor in PIB in SUA este de doar 12%, procent similar cu cel al Japoniei, iar specialistii pun acest procent nu pe lipsa de competitivitate a companiilor, ci pe uriasa piata interna.
Judetul Timis si-a adus o contributie importanta la relansarea exporturilor din Romania, in 2010, cu livrari externe ce, la 31 decembrie, pot fi cuantificate in jurul valorii de 2,5 miliarde de euro. Adica, aproape 9% din totalul exporturilor romanesti. In topul pe opt luni, judetul Timis s-a situat pe locul trei pe tara, dupa Bucuresti (3,593 miliarde de euro) si judetul Arges (2,225 miliarde de euro), exportand produse si servicii in valoare cumulata de 1,92 miliarde de euro. Varful exportului timisean a fost consemnat in luna august, cand, cu un total de 223 milioane de euro, au fost depasite chiar si Uzinele Dacia.
Balanta comerciala pe primele opt luni ale anului a fost pozitiva, Timisul exportand produse si servicii care au depasit cu circa 200 milioane de euro valoarea importurilor. Marfurile care au avut trecere la export au fost cele cu un grad ridicat de prelucrare, cum sunt cablajele, tapiteriile si piesele componente pentru industia auto, aparatura electronica, detergenti, textile, incaltaminte si aparatura electronica. in schimb, Timisul a importat animale vii si produse alimentare, produse vegetale, uleiuri sau deseuri de hartie si carton. In cadrul Regiunii Vest, ponderea fiecarui judet la export este urmatoarea: Timis – 57,70%, Arad – 31,07%, Hunedoara – 8,58% si Caras Severin – 2,66%.