Judetul Timis duce lipsa de o autoscara de interventii la inaltime pentru incendii. Avem insa autospeciale noi la ISU Banat

TIMISOARA. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat are masini noi, achizitionate printr-un proiect european in valoare de aproape 50 de milioane de lei. Nu toti banii s-au folosit insa in judetul nostru, acestia fiind impartiti cu celelalte judete din regiune: Arad, Caras-Severin si Hunedoara.

Desi avem autospeciale noi si un centru de comanda si control echipat si dotat la ultimele standarde europene, stam foarte prost intr-o directie: nu avem o autoscara pentru interventii la inaltime care sa poata urca mai mult de 33 de metri. Asadar, daca la cele mai inalte cladiri din Timisoara ar porni un incendiu, pompierii nu ar avea cu ce sa-l stinga. Autospecialele din dotarea ISU Banat ajung pana la 33 de metri, ceea ce echivaleaza cu etajul 10 al unui bloc.

„Vom mai avea nevoie de o autoscara de interventii la inaltime, cu care sa putem ajunge la 44 de metri. Cele pe care le avem noi ajung la 33 de metri. Din cate stiu, doar in Bucuresti exista autoscari de dimensiuni mari”, a spus comandantul Surlin din cadrul ISU Banat.

Printr-un proiect finantat din fonduri europene, ISU Banat primeste 13 autospeciale si un centru de comandat si control mobil echipat si dotat, aflat deja in parcul auto al ISU. Practic, pana in martie 2010, pompierii de la ISU vor avea la dispozitie 4 autospeciale pentru lucrul cu spuma, o autospeciala de interventie la accidente colective pentru salvari urbane, o autospeciala de cercetare NCBR (n.r. nuclear, biologic, chimic, radiologic), o autospeciala pentru descarcerari grele, 3 autospeciale complexe de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta, o ambulanta de prim ajutor si 2 ambulante de reanimare, precum si autospeciala centru de comanda mobil. 9 dintre acestea au venit deja, iar 156 de pompieri au fost instruiti cum sa lucreze cu ele. Toate masinile au fost aduse din Romania si Germania.

Judetul Timis se afla pe primul loc in ceea ce priveste utilizarea autospecialelor pentru interventii descarcerare grea. Din aprilie si pana in prezent, specialistii ISU Banat au intervenit in 98 de situatii cu masinile echipate cu echipamente de descarcerare grea, in timp ce ambulantele ISU au intervenit in 1.397 de cazuri. Aceasta in conditiile in care in judetul Hunedoara, care are peste 2.500 de interventii cu ambulante in ultimele luni, a avut doar 44 de interventii in care a fost nevoie de autospeciale de descarcerare grea.

In ceea ce priveste centrul de comanda, acesta va trebui folosit doar in situatii de calamitati. Specialistii spera ca totusi nu vor fi nevoiti sa-l utilizeze, la fel ca si autospeciala de cercetare NCBR.

„Hunedoara bate Timisul la ambulante, noi mai aveam in dotare, dar ei nu prea aveau, tocmai de aceea judetul Timis a primit o suma mai mica de bani din total. Mai avem de achizitionat inca 2 loturi”, a declarat Sergiu Balasa, director ADIVEST – Agentia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Managementul Situatiilor de Urgenta – beneficiar de proiect.

La finalul implementarii proiectului, specialistii estimeaza ca vor reusi sa scada timpii in care aceste autospeciale ajung la locul accidentului, cu peste 30% in mediul rural si cu peste 40% in orase.

Valoarea finala a proiectului este de 51.810.919 milioane de lei, din care putini peste 40 de milioane sunt bani nerambursabili. In total, pana in martie 2010, vor sosi in judetele din regiune – Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis – un numar de 44 de autospeciale si centrul mobil de comanda si control. 12 vor ajunge in Arad, 9 in Caras-Severin, 10 in Hunedoara si 13 in Timis.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.