Jumatate dintre elevi nu inteleg ce citesc ori nu pot face calcule, dar iau bursa de merit in Romania. Anuntul expertilor straini

Romania are analfabeti functional care primesc bursa de merit. Cel putin asa reiese dintr-o statistica a Bancii Mondiale, care a constatat ca aproape 50% dintre elevi romani nu inteleg ce citesc sau nu pot face calcule simple. In acelasi timp, 53% dintre elevi sunt bursieri de merit.

Elevii cu medii mai mari de 8,50 isi cer drepturile in strada, dupa ce Ministerul Educatiei le-a marit din semestrul al doilea, insa a schimbat si criteriile de acordare a lor.

Daca in 2020, potrivit Ministerului Educatiei, erau 123.000 de elevi care reusisera sa obtina medii mai mari de 8.50, un singur an mai tarziu numarul mediilor bune a explodat: avem acum 754.000 de elevi care au obtinut medii mai mari de 8,50.

Profesorii recunosc ca de cand s-au mutat in online au dat 10 mult mai usor.

Nu exista in nicio metodologie a predarii si evaluarii in online obligatia elevului de a sta cu camera deschisa. Nu stii cine iti scrie si cine iti posteaza poate copiat, poate un parinte… Deja se vede diferenta„, spune Iuliana Caplescu, profesor Colegiul National Matei Basarab, citata de Digi24.

Exista o categorie de parinti pentru care notele inseamna conteaza foarte mult, dar asta e tot o reminiscenta a sistemului„, atrage atentia un membru in Asociatia Parintilor.

Faptul ca aproape 50% dintre elevi sunt analfabeti functionali, dar primesc note mult prea mari se vede si la examenele nationale, si la testarile internationale. Expertii in Educatie spun ca situatia aberanta ar putea disparea chiar de anul viitor.

De multe ori, nota 10 luata in foarte multe scoli nu inseamna ca elevul e merituos, ci doar ca sistemul de evaluare e unul care merita serios imbunatatit„, crede sociologul Gelu Duminica.

Propun ca primii trei din fiecare clasă cu condiția să nu fie sub nota 9 (pentru bursa de merit – n.r.). Pentru că altfel avem clase cu 33 elevi din 35 care au avut 10. Cum faci diferențierea?!„, spune ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu.

Mai multe AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Lasa ma ca vin strainii sa ne explice cum sta treaba, de asta o gramada de angajati IT din strainatate sunt romani ca sunt analfabeti functionali. Asta este ca si faza cu franta si integrarea romilor, in anii ’95 -2000 ne explicau cum sta treaba si cum sa ii integram sa nu ii discriminam, cand problema a ajuns la ei le-a dat 200 de euro si i-a trimis acasa. Occidentul este bun pe studii de piata, pe teorie. Practica ii cam bate, nu prea intalege geogriafia, politica si cultura balcanica. Asa este cand toata istoria ai stat ca panseluta si ai fost proprietar de scavi!

  2. Nu confundați faptul că există foarte multe note mari cu faptul că ar fi corect să modifici normele din mers. După ce un semestru au tras să își scoată medii de bursă elevii s-au trezit, cu câteva zile înainte de începerea semestrului al doilea că se modifică radical criteriile de bursă. Sigur că ar fi bine că bursa să fie semnificativa, și să fie luată de cei mai buni. Dar și mai bine ar fi să existe predictibilitate. In acest an scolar, în primul semestru, s-a schimbat in mod repetat structura anului școlar, s-au schimbat criteriile de burse, s-a schimbat numărul tezelor – după ce criterii nimeni nu știe – nici elevii nici profesorii nu mai știu la ce să se aștepte. In acest moment sunt clase online că au un elev bolnav, și altele care nu sunt online pentru că nu au decât 2, și s-a schimbat regula și nu se intră în online decât la 3. Reguli făcute pe genunchi, schimbate peste noapte. Dar elevii sunt de vină că au pretenția să ia bani – știți că minunatele burse au o valoare mai mică decât alocația, da? Mie mi se pare foarte trist că elevii sunt învățați, de mici, că nu este cazul să ai încredere în stat.