Un studiu recent scoate la iveala informatii despre care se vorbea, dar care nu erau pe deplin acceptate de romani: suntem grasi! Jumatate sunt supraponderali, iar 1 din 8, dintre cei care locuiesc la oras, este obez.
Potrivit studiului ISRA Center, doua treimi dintre romanii (64%) si-au mentinut greutatea constanta in ultimul an in vreme ce 11% au slabit, iar 23% s-au ingrasat.
Evaluarea greutatii in functie de indicele de masa corporala arata ca jumatate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normala, in timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 sufera de obezitate. Comparand acest indicator cu autoevalaurea greutatii, se poate observa ca dintre cei care considera ca au o greutate normala, o treime sunt, de fapt, supraponderali. In acelasi timp, dintre cei care cred ca au „cateva kilograme in plus”, jumatate sunt supraponderali, iar o treime sufera de obezitate.
Cum mananca romanii
Cina este pentru cei mai multi dintre romani masa care nu lipseste zilnic, 85% dintre intervievati raspunzand ca iau cina de fiecare data.
In acelasi timp, un procent important sare peste micul dejun, doar 58% dintre persoanele intervievate luand zilnic micul dejun. Frecventa cu care este luat micul dejun creste odata cu varsta si scade odata cu cresterea nivelului educatiei si a venitului. Fumatul este un alt factor care influenteaza obisnuinta de a lua micul dejun, fumatorii obisnuind intr-o masura mai redusa (doar 45%) sa ia micul dejun decat nefumatorii (67%), potrivit medlive.hotnews.ro.
78% dintre romanii din mediul urban iau pranzul zilnic, procent care creste in randul persoanelor cu educatie primara (89%). Gustarea intre mese poate fi si o compensatie a faptului ca un procent ridicat al populatiei nu are un regim alimentar bazat pe 3 mese zilnice, astfel o parte importanta dintre romanii din mediul urban (69%) obisnuiesc sa ia gustari intre mese, dupa cum reiese din studiu.
Mai mult de jumatate din medicii de familie considera ca alimentatia romanilor este departe de a fi una sanatoasa si corecta. Astfel, alimentele care le afecteaza cel mai mult starea de sanatate a romanilor sunt mancarurile grase si cele de tip fast-food. Peste 90% dintre medici de familie apreciaza ca romanii nu iau masa regulat, consuma multe grasimi si mancaruri grele, consuma multa sare si mult zahar, iar masa de seara este cea principala.
Afla mai multe pe www.medlive.hotnews.ro.