Situatia infractionalitatii din Romania este alarmanta in conditiile in care, potrivit numarului de dosare inregistrate in statisticile Ministerului Public, unu din cinci romani ar trebui sa aiba dosar penal. Potrivit procurorului general Codruta Laura Kovesi, din evaluarile facute in 10 ani, volumul de munca la Parchete s-a triplat. "Exista o problema in ce priveste impartirea activitatii. Numarul de procurori la numarul de locuitori se inscrie in standarele europene, dar modul de impartire a competentelor este inechitabil. Un procuror de la parchetul local ajunge sa instrumenteze pana la 1.500 de dosare, in timp ce unul de la Curtea de Apel 60 de dosare. Noi am cerut sa se implice cei de la Curtile de Apel si sa mai ia din dosarele celorlalti. Din evaluarile facute in 10 ani volumul de munca s-a triplat. Anul trecut au fost peste 1,5 milioane de dosare lucru ce inseamna ca 1 din 5 romani sunt implicati intr-un dosar penal. Acest lucru este o anomalie", a spus Codruta Laura Kovesi. Potrivit procurorului general si numarul mare de sesizari nejustificate ingreuneaza activitatea justitiabililor, motiv pentru care sustine ca a cerut sa se introduca in lege principiul oportunitatii, care va ajuta la reducerea numarului de dosare si la urgentarea finalizarii celor in lucru. Pe de alta parte in ce priveste presiunile mediatice in cazul unor dosare cu persoane publice ori politicieni, Laura Codruta Kovesi sustine ca singura replica la acestea este ca procurorii sa decida repede si legal. "Presiuni politice nu sunt, dar sigur ca discutiile au loc in spatiul public si ar putea sa influenteze. Insa de dosarele cu impact se ocupa procurori care au o personalitate puternica, iar acestia nu sunt influentati de aparitiile de la tv. Noi nu putem sa intervenim in cazul persoanei publice care apare la tv cu dosarul, replica este de a lua o decizie rapida si legala. Atunci cat procurorii simt ca se face o presiune asupra lor au obligatia sa se adreseze la CSM", spune Kovesi.
Situatia infractionalitatii din Romania este alarmanta in conditiile in care, potrivit numarului de dosare inregistrate in statisticile Ministerului Public, unu din cinci romani ar trebui sa aiba dosar penal.
Potrivit procurorului general Codruta Laura Kovesi, din evaluarile facute in 10 ani, volumul de munca la Parchete s-a triplat.
„Exista o problema in ce priveste impartirea activitatii. Numarul de procurori la numarul de locuitori se inscrie in standarele europene, dar modul de impartire a competentelor este inechitabil. Un procuror de la parchetul local ajunge sa instrumenteze pana la 1.500 de dosare, in timp ce unul de la Curtea de Apel 60 de dosare. Noi am cerut sa se implice cei de la Curtile de Apel si sa mai ia din dosarele celorlalti. Din evaluarile facute in 10 ani volumul de munca s-a triplat. Anul trecut au fost peste 1,5 milioane de dosare lucru ce inseamna ca 1 din 5 romani sunt implicati intr-un dosar penal. Acest lucru este o anomalie„, a spus Codruta Laura Kovesi.
Potrivit procurorului general si numarul mare de sesizari nejustificate ingreuneaza activitatea justitiabililor, motiv pentru care sustine ca a cerut sa se introduca in lege principiul oportunitatii, care va ajuta la reducerea numarului de dosare si la urgentarea finalizarii celor in lucru.
Pe de alta parte in ce priveste presiunile mediatice in cazul unor dosare cu persoane publice ori politicieni, Laura Codruta Kovesi sustine ca singura replica la acestea este ca procurorii sa decida repede si legal.
„Presiuni politice nu sunt, dar sigur ca discutiile au loc in spatiul public si ar putea sa influenteze. Insa de dosarele cu impact se ocupa procurori care au o personalitate puternica, iar acestia nu sunt influentati de aparitiile de la tv. Noi nu putem sa intervenim in cazul persoanei publice care apare la tv cu dosarul, replica este de a lua o decizie rapida si legala. Atunci cat procurorii simt ca se face o presiune asupra lor au obligatia sa se adreseze la CSM„, spune Kovesi.