La 10 ani de cand au inceput lucrarile, Spitalul de Copii Louis Turcanu ar putea avea… o lista cu echipamentele necesare pentru dotarea noii cladiri. Ministerul Sanatatii va lua un credit de 20 de milioane de euro

TIMISOARA. In urma cu mai bine de jumatate de an, primarul Dominic Fritz anunta ca investitiile si dotarile la Spitalul de Copii Louis Turcanu aveau sa fie complet finalizate cel tarziu la jumatatea anului 2024. Iar asta, desi la inceputul anului tocmai lansa o noua licitatie pentru lucrari suplimentare si recompartimentarea cladirii.

In plus, nu s-a finalizat nici acum santierul la noul corp de cladire, iar aparatura care va deservi unitatea medicala nu doar ca nu a fost cumparata. Pana in prezent, nici macar nu a fost intocmita o lista finala cu echipamentele necesare pentru dotarea spitalului.

CITESTE SI: Se demoleaza o parte din ‘spitalul fantoma’ de pe Calea Torontalului, unde va fi construit Institutul Regional Oncologic din Timisoara

O finantare prin PNRR a fost atribuita Primariei Timisoara in primavara acestui an, iar cu fondurile disponibile, de aproximativ 7 milioane de euro, vor putea fi achizitionate un robot chirurgical, sisteme de sterilizare si detectie de microorganismelor, dar si o serie de alte echipamente necesare.

Acum, deputatul de Timis Alfred Simonis, anunta ca in perioada urmatoare ar putea fi aprobata lista care sa cuprinda necesarul de dotari care ar putea fi achizitionate cu ajutorul unui credit de la Banca Europeana de Investii.

Multumesc Ministerului Sanatatii pentru investițiile pe care le desfasoara in acest moment in județul Timis, ca vorbim de Spitalul de Arsi, ca ne apropiem de finanțarea echipamentelor la Spitalul de Copii, prin creditul BEI, si cred ca mai dureaza foarte putin… o luna, o luna si jumatate pana se va definitiva acea lista, unde speram ca vom reusi sa intram cu 20 de milioane de euro echipamente pentru Spitalul de Copii, ca vorbim de alte investitii in infrastructura sanitara„, a explicat presedintele Camerei Deputatilor, Alfred Simonis.

***

Va reamintim, la Corpul B (cel complet nou) al spitalului, lucrarile sunt inca in desfasurare. La inceputul anului trecut, administratia impreuna cu reprezentantii unitatii medicale identificau o serie de interventii ce nu au fost prevazute in proiectul initial si pe care au stabilit ca vor sa le faca.

Astfel, a fost organizata o noua licitatie, iar firma care s-a ocupat si pana acum de lucrari, Sulfatim, a castigat si acest contract, in valoare de 1.5 milioane de euro. Din acesti bani trebuiau facute recompartimentari, suplimentari la instalatiile PSI, racordarea la reteaua Colterm, hidroizolatii, dar si alte lucrari suplimentare. Nu sunt inca gata.

In noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara vor functiona: Unitatea de primiri Urgente, o policlinica, laboratoarele de analize si sectiile de Radiologie, chirurgie, ATI, sectie de prematuri. Aici vor fi amenajate spatii pentru mame, astfel incat acestea sa poata ramane langa copii lor bolnavi.

Primaria Timisoara a inceput constructia noii cladiri a Spitalului de Copii ”Louis Turcanu” din Timisoara dupa ce una dintre cladirile in care functioneaza unitatea medicala a fost retrocedata familiei de romi Carpaci, una dintre cele mai bogate din tara.

Noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara, cu o suprafata utila de 8.000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale unitatii medicale.

Spitalul e prevazut cu un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.

Cladirea, cu demisol, parter si sase etaje, era prevazuta sa coste peste zece de milioane de euro.

Constructia a fost inceputa in luna mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016. Intrarea in insolventa a primului antreprenor, Prompt, gasirea unei a doua firme care sa preia proiectul si mai apoi fondurile alocate cu taraita au taraganat lucrarile.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vor mai trece 10 ani si nu se va intampla nimic, sau va trebui sa reabilitam cladirea.Stim sa dam din gura ,sa pozam in tot felul de a tot stiutori dar in urma noastra este doar desert.

  2. trebuie sa revina dnu ultracinstit primat N.Robu sa-si termine spitalul …ce conducatori jalnici avem .

  3. Vai și amar Simonis, îi numa gura de tine fripturistule.

  4. Daca mai exista un reporter adevarat de investigatii ar trebui sa scoata la suprafata toata „mizeria” din spitalale noastre, in special ce se intampla la Clinicile Noi!
    Faptul ca pacientii cu boli in faze terminale sunt privati de tratamente pentru a le alina durerea din cauza ca anumite medicamete dispar subit din spitale!
    Stiati ca, atunci cand nu exista morfina sau stocul este mic asistenetele sunt obligate foloseasca ser fiziologic in loc de morfina fiind amenintate de medici specialisti ca vor fi trimise acasa daca refuza acest lucru.De multe ori pacientii sunt lasati in agonie pana cedeaza fizic.Initial nu am dorit sa cred ca se poate intampla asa ceva dar soarta ma adus in situatia in care aceasta practica groteasca a cadrelor medicale s-a confirmat.am observat cu a fost tratata mama mea in ultima saptamana din viata ei.Nu ni s-a permis accesul in salon decat pentru o persoana si pentru o perioada de timp foarte scurta(max o ora).Ne-am incapatanat si am stat zi si noapte pe bancuta din curtea spitalului in speranta ca ni se va permitea accesul dar in zadar, pana intr-o seara cand am fost informati ca mama a fost mutata la terapie intensiva. Pe la miezul noptii am auzit tipetele de durere ale mamei care nu se mai opreau .Atunci tata a intrat fortat in spital cu toate ca paznicul si medicii de garda au incercat sa-l impiedice sa intre.Am gasit-o pe mama legata de pat de maini si de picioare iar in acel moment tata, a avut un mare soc.Asistentele treceau nepasatoare pe langa ea de parca nu ar fi existat.Pacientele care se aflau in salon cu mama erau ingrozite de imaginea unui om in agonie care sfasiat de durere urla si cerea sa fie ajutata.Pana nu am inceput tata sa faca un scandal monstruos si sa-i ameninte pe medici ca-i ia da gat, nimeni nu a reactionat.
    In final a venit o asistenta speriata cu o seringa in mana si i-a administrat mamei un calmant.Din acel momet tata a stat cu ochii pe medici non stop pana cand mama a decedat.

    Am ajuns la concluzia ca in zilele noastre tratam mai bine animalele decat oamenii.E groaznica situatia in spitalele noastre si sunt sigur ca foarte multi au trecut prin momente similare dar din pacate sistemul este atat de infect si corupt incat sansele de a condamna medicii care recucurg la asemena tratamente sun nule. Ei fac parte din elita societatii si sunt bine protejati de politie, avocati, procurori, judecatori.

    E un fapt stiut ca morfina si alte medicamente scumpe sunt vandute pe piata neagra chiar de catre medici!!!

  5. Si se vorbește despre droguri! Se pare ca este un lanț al slăbiciunilor acestui popor. Nu e o veriga slaba nici măcar câteva, ci este întreg lanțul putred. Politia, justiția, administrațiile sunt infectate de corupție. Nu le sta capul decat la bani. Mereu vor mai mult. Nu- i satura Dumnezeu ca au salarii nesimțite, pensii speciale de pe la 45 ani și tot mai vor. Spitalele au fost întotdeauna un focar de corupție, dar și de infecții nozocomiale. Se furau pana și dezinfectantii și hârtia igienica, atunci cum sa nu se fure morfina ? Si asta e doar un aspect. Din păcate generațiile tinere nu mai au niciun pic de empatie fata de cei in nevoi și boli.