La 3 ani de la sentinta, timp in care a ajuns o ruina, primaria anunta masuri. Nicolae Robu despre Casa Muhle din Timisoara: Sunt indeplinite conditiile sa intram in forta, sa facem exproprierea

TIMISOARA. La aproape 3 ani de cand are o sentinta, Primaria Timisoara anunta ca este pe punctul de a lua masuri concrete in cazul Casei Muhle.

CITESTE SI: Cladirile futuriste ce se vor ridica langa Primaria Timisoara nu sunt pe placul Ordinului Arhitectilor Timis. Modificarile cerute in proiect, ignorate 

Dupa un control recent al Politiei Locale la Casa Muhle, reprezentantii municipalitatii vor transa soarta vilei aproape prabusita de pe b-dul Mihai Viteazu. Mai exact, autoritatile vor sa inceapa exproprierea, pentru a se putea interveni si reabilita casa. Daca se mai poate.

„A fost Politia Locala, a constatat ca proprietarii n-au facut nimic. Noi o sa declansam procedura de expropriere, pentru ca acesti oameni ne mint cu nerusinare. Nu stiu ce e in capul lor. Noi nu putem proceda abuziv, noi trebuie sa respectam legea. Putem sa-i presupunem ca fiind de rea credinta, desi trebuie sa primeze prezumtia de nevinovatie. Sunt motive pentru care ei nu mai beneficiaza de acea prezumtie, dar din punct de vedere institutional, in momentul in care ei continua sa stea pe pozitia de pana acum, se indeplinesc conditiile legale de a intra in forta, respectiv de a face exproprierea”, a spus primarul Nicolae Robu.

Va reamintim, in luna decembrie a anului 2016, primaria a castigat procesul cu proprietarul Casei Muhle, Mihai Cirpaci Ion Nelson, mostenitor al lui Ionel Stancu, in urma caruia a fost obligat sa readuca imobilul la aspectul de altadata.

Procesul privind revenirea imobilului istoric la vechiul aspect a inceput in ianuarie 2013, cand Primaria l-a actionat pe Ionel Stancu in judecata pentru ca a facut lucrari de modificare si demolare, fara autorizatie, in cazul acestei proprietati.

Familia de romi care detine acum casa, lasata in paragina, a incercat sa o vanda Primariei Timisoara in mai multe randuri, cerand 1 milion si jumatate de euro. In ianuarie 2014 insa, primarul Nicolae Robu i-a indemnat pe consilierii locali sa voteze impotriva exercitarii dreptului de preemtiune si sa nu accepte cumpararea ei, socotind ca e mult prea scumpa. Lucru care s-a si intamplat.

Intre timp, proprietarul a fost obligat sa ia masuri pentru protejarea cladirii de intemperii, acestea fiind singurele ‘lucrari’ efectuate in ultimii ani la cladirea istorica de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

Din 2018, s-a modificat legea exproprierilor, astfel ca primaria poate actiona pentru a pune la adapost imobilul si mai apoi sa-l refaca.

Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului imperial Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir de pe actualul teritoriu al Romaniei.

Situata aproape de centrul Timisoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerata intotdeauna drept una dintre cele mai frumoase cladiri din oras. La inceputul anilor 2000, cladirea aflata intr-un ansamblu de imobile istorice a intrat in posesia unui clan de romi, care a vrut fie sa o modifice, fie sa o demoleze, fara autorizatie. Cand timisorenii au luat atitudine si au organizat proteste, proprietarii au lasat-o prada degradarii.

Ramane de vazut daca Primaria Timisoara va merge pana la capat, ii va expropria pe detinatori si va gasi bani sa o refaca. Unul dintre planuri e acela ca vila sa adaposteasca un muzeu al trandafirilor, ca un omagiu adus lui Wilhelm Muhle.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cand va incepe restaurarea „in forta” a Primariei Vechi?

  2. Rog, interveniți și la fostul abator (Eroilor), dacă se poate ! Aceiași situație !!!!

    • Fostul Abator e sau era al lui Tiriac. A considerat ca nu ii poate aduce venituri si prefera sa plateasca amenzi.

  3. De pe timpul țiganilor aceea casa le aparținea se numeau sclavii azi se numesc stăpâni !
    Pe vremuri Românilor li se zicea Boieri sau Voievozi azi li se zice lași, trădători ,lepreee,
    Ce înseamnă dreptul Omului chiar Europa are parte din plin de ea e Neputincioasă la un Sultan care de cati-va anii tot măcăie că da drumul la teroriști de parca Europa daca vrea sa ii trimită și chiar sa nu ajungă pe picior. …European nu poate trimite armata la granița Turciei ???
    Voi ce dresați am ajuns de dreptul altora vedeți America unde Mexicani au mai multe drepturi că băștinași cel puțin asta vor !!!
    Și totuși de ce atât acolo cat și în Europa nu se poate venii legal și verificat !!!!
    O lume amestecă e bună atâta timp cât nu ajunge că Sodoma și Gomora !

    • Prietene … e vraiste la tine in cap … 1. „timpul tiganilor” nu a existat niciodata … 2. „Boieri sau Voievozi” erau denumiti doar boierii si voievozii 🙂 restul erau doar simplii cetateni (romani, etc)… 3. Referitor la sultan … ai cumva idee cat de mult apasa imigrantii pe economia turca? Ia-i, cazeaza-i, ofera-le mancare etc? De ce sa suporte doar Turcia urmarile unui razboi neinceput de ea? Te-ai intrebat vreodata? Vrei armata la granita turciei? Inroleaza-te prietene! 🙂 4. In ceea ce priveste „America” … Ai luat vreodata harta Americilor in mana? Da sunt doua … si nu sunt tari sunt continente :). In prostia ta ai totusi dreptate … „Bastinasii americani” sunt asa numitii amero-indieni si sunt foarte inruditi cu „mexicanii” si da! nu prea au drepturi in Statele Unite ale Americii … Am putea fi de acord amandoi ca la tine in creieras e totul amestecat? Am putea fi de acord amandoi ca la tine in creieras e Sodoma si Gomora? 🙂