TIMIȘOARA. Cu ordinul de începere a lucrărilor în martie 2021 și termen de încheiere la finele lui 2022, modernizarea Cinematografului Dacia din Timișoara e departe de a fi gata.
Asta chiar dacă, în campania electorală pentru primărie, chiar cu câteva zile înainte de alegeri, Dominic Fritz le transmitea timișorenilor că, după Victoria și Timiș, se vor deschide Studio, Freidorf și Dacia.
Primul a intrat în funcțiune, al doilea a găzduit un singur eveniment, dar n-a fost inaugurat oficial, iar la Dacia, acum s-a trecut la procese.
La sfârșitul lui 2024, spun reprezentanțîi municipalității, Primăria Timișoara a început să ceară penalități constructorului T.T.& Co Solaria Grup. Vorbim despre aceeași firma care n-a finalizat la timp extinderea de la Școală 30, și căreia municipalitatea i-a reziliat târziu contractul, după ce a pierdut și bani europeni pentru lucrare. În 2022, aceeași administrație încredința firmei și lucrările de reabilitare de la fostul liceu Mincu, în care funcționează acum gimnaziul de la Liceul Lenau, însă acolo n-avea cum să înceapă modernizarea până când nu era gata campusul de pe Popa Șapcă pentru a putea fi mutați elevii.
Pentru penalitățile aplicate firmei T.T.& Co Solaria Grup, s-au tăiat două facturi de 0,5% din prețul contractului pentru fiecare zi de întârziere, mai spun reprezentanțîi primăriei (una de aproape 7 milioane, cealaltă de 4), penalități care însumate ajung aproape la valoarea totală a contractului, termenul decurgând din 3 iunie 2024, când ar fi fost fixat momentul încheierii șantierului, după mai multe sistari de lucrări.
„Țeparii să plătească, ne-am săturat de ei. 11,6 milioane de lei sunt penalitățile pe care le-am cerut în instanță pentru firma care (nu) lucrează la Cinema Dacia. Suma e cam cât e valoarea totală a contractului. Au început lucrările acum patru ani, trebuiau să fie finalizate în 12 luni, dar sunt abandonate încă din vara trecută. Țeapa are metodă: vin cu prețuri mai mici decât concurențîi la licitații de lucrări publice, că apoi să ne șantajeze să prelungim contractul la infinit și să majorăm tarifele. Aceeași firmă nu a terminat lucrările de la Liceul Lenau sau de la Școala Generală 30, unde am fost nevoiți să reluăm licitațiile pentru a găși constructori capabili să finalizeze șantierele.
Firma a primit deja de la noi 2 certificate negative care îi împiedică să mai participe la licitațîi publice în următorii ani. Și chiar dacă ne-au dat în judecată pentru asta, am câștigat„, a transmis primarul Dominic Fritz, luni, pe pagina sa de Facebook.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
Pareri
Solaria Grup, prietenii lui Robu, s-au prefacut si ca renoveaza Camera 30 din PMT.
Fritz a inaugurat cinematograful Jhony din Freidorf în urma cu câteva luni cu bani de la bugetul primăriei. De atunci nu a rulat nici un film…..o investiție rentabila a fost,dar pt firma de construcție. Fanfaronul asta sa ne lase,numai tâmpenii face la primărie.
Interesant că firma care a lucrat la pasarela de lângă strada Gelu nu a avut probleme deși a depășit termenul de câteva ori, dublând practic perioada de execuție. Apoi, pe șantierul de pe Stan Vidrighin mobilizarea era de-a dreptul ridicolă dar primarul nu s-a plâns deloc deși au fost necesari 3 ani pentru nici doi kilometri de bulevard.
Foarte bine teparii sa plateasca, insa dorim ca Timisoara sa nu mai devina Amazonia cu iarba atat de mare pe malul Begai sa nu vezi tigrul care va iesi din tufisuri si deasemenea va rugam insistent, dar insistent sa scoateti acele toalete insalubre de pe malul Begai, este cea mai mare stupizenie, ca…cat in mijlocul orasului. Rusine!
„Nu ai ce să înțelegi și nici nu e cazul să înțelegi, ăsta e singurul mod de a înțelege. Dacă te apuci să înțelegi, intri în minte și s-a terminat“.