La aproape 40 de milioane de euro se ridica reabilitarea Castelului Huniade, cea mai veche cladire din Timisoara. CJT a aprobat documentatiile venite, in sfarsit, de la Institutul National al Patrimoniului

TIMISOARA. Se face inca un pas pe calea restaurarii Castelului Huniade din Timisoara, ridicat intre anii 1308 si 1315 de Carol Robert de Anjou si reconstruit intre 1443 si 1447 de catre Iancu de Hunedoara, aflat intr-o avansata stare de degradare.
Dupa mai bine de un an de taraganari la Bucuresti, a venit in sfarsit documentatia de la Institutul National al Patrimoniului.

CITESTE SI: Primul observator meteo al orasului, unul dintre cele mai moderne studiouri foto din imperiu, banci si cafenele de lux, toate functionau candva in cladirile ce strajuiesc Piata Sf. Gheorghe din Timisoara. Povestea lor spusa de Muzeul National al Banatului 

Consiliul Judetean Timis a aprobat miercuri aceasta documentatie de la INP si avizata de catre Comisia Tehnico-Economica a Ministerului Culturii.

Potrivit studiilor facute de cei de la Institutul National al Patrimoniului, valoarea totala a investitiei in reabilitarea Castelului Huniade se ridica la 185.233.745 lei cu TVA, adica peste 37 de milioane de euro.
5 luni ar trebui sa dureze proiectarea si 3 ani lucrarile propriu-zise.

Documentatia de avizare a lucrarilor de interventii (DALI), predata de catre Institutul National al Patrimoniului catre Consiliul Judetean Timis, cuprinde urmatoarele studii si expertize:
-Sudiu topografic;
-Studiu istorico-arheologic;
-Studiu istoric;
-Studiu istoric-arhitectural;
-Expertiza biologica;
-Expertiza fizico-chimica;
-Studiu privind piatra,mortare si alti factori biologici;
-Expertiza componente metal;
-Expertiza litice fatade;
-Pictura murala si elemente srhitecturale din lemn;
-Studiu arhitectural interventii interioare;
-Studiu de parament

Pe terenul de 12.552 mp din plin centrul Timisoarei, unde se afla Castelul Huniade, avand o suprafata construita de aproape 10.000 mp, in baza acestor documentatii, trebuie realizate urmatoarele lucrari:

-modificare pe o zona limitata a fundatiilor realizate cu ocazia lucrarilor anterioare de
interventie structurala din corpul N-V;
– injectarea cu suspensii auto-intaritoare a terenului de fundare de sub toti peretii structurali pe
ambele fete ale acestora;
– realizarea unui sistem de centuri de beton armat la nivelul fundatiilor existente;
– radier de beton armat pe zona culoarelor dinspre curtea interioara;
– injectarea umpluturii (emplectonului) din zidariile istorice existente;
– consolidare a peretilor de zidarie existenti;
– consolidarea planseelor din bolti de zidarie;
– consolidarea planseelor de lemn;
– realizarea unui sistem de centuri noi de beton armat la nivelul podului;
– realizarea unui planseu nou de beton armat usor de 10 cm grosime medie (cu agregate usoare),
cu tabla cutata, rezemat pe grinzi metalice noi montate la nivelul corzilor sarpantei;
– realizarea unei saibe metalice la nivelul grinzii metalice tirant a cadrelor metalice;
– inchideri si deschideri de goluri in peretii structurali;
– lifturi interioare cu structura metalica;
– consolidarea anumitor elemente orizontale;
– remodelare a consolidarilor realizate la nivelul planseului peste parter;
– realizarea unui planseu nou la nivelul corzilor sarpantei, in pod;
– compartimentari noi in pod, cu structura metalica;
– reparatii prin injectari, matari si camasuieli locale;
– inlocuirea buiandrugilor de lemn existenti cu buiandrugi noi de beton armat;
– consolidare sau inlocuire a elementelor structurale de lemn degradate ale sarpantei, inclusiv
ignifugarea si biocidarea acestora;
– repararea invelitorii constructiei, inclusiv refacerea sistemului de jgheaburi si burlane;
– reparare sau refacere a trotuarului perimetral;
– repararea, restaurarea si refacerea fatadelor;
– lucrari de arhitectura (interioare si exterioare);
– instalatii sanitare;
– instalatii electrice;
– instalatii termice, ventilare-climatizare (HVAC);
– instalatii avertizare incendiu;
– instalatii curenti slabi (antiefractie, TVCI, control acces);
– instalatii date-voce;

Pentru realizarea tuturor acestor lucrari, Consiliul Judetean Timis are in vedere contractarea unui credit, intrucat banii ce ar putea fi obtinuti din fonduri europene nu ar fi suficienti pentru intreaga renovare.

Castelul Huniade e una din prioritatile noastre strategice si avem deja mai multe variante. Vom reabilita acest castel, chiar daca va fi nevoie sa luam un credit pentru el, desi acum sunt cateva variante. Avem varianta pe Programul Romania – Ungaria, pe noul program, putem accesa maxim 10 milioane de euro. Sau prin Compania Nationala de Investitii. L-am si depus spre finantare acolo pentru executie”, explica in urma cu cateva saptamani pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica, liderul CJ Timis.

***

Va reamintim, lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Primii bani, pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati uriase de zid.

Pentru aceasta a fost nevoie si de innoirea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Zis și facut primul pas, iar INP a demarat licitatia pentru documentatia necesara. Contractul pentru proiectare a fost iscalit in mai 2020.

Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca cel vechi n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii acestei cladiri simbol din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu banii aia faci doua de la zero.

  2. E bine, pana la urmatoarea eclipsa totala de Soare vizibila din Rumanisch, sunt toate sansele sa fie reabilitat castelul.

  3. Fantomele și bufnițele rămân, că nu scrie nimic de ele?

    Burj Al Arab a costat 1 mld. de $. Noi facem studii și zugrăvim cu 40 „meleoane” de euro. Suntem niște bogați.

  4. Dar firmele nenorocite care mai mult au distrus participă la costuri sau sunt scoși din schemă ? Mă tem numai că vin următorii care distrug cum este moda la noi în ultimul timp.

  5. Reabilitarea sa fie facuta de straini care au experienta in domeniu, „artistii” romani sa fie tinuti la distanta.

  6. Indiferent de costuri, reabilitarea este un must-have. Ne facem de cacao efectiv, ditamai orasu’ si nu suntem in stare de mai bine de 17 ani(da, de 17 ani este inchis Muzeul Banatului) sa gasim modalitatea de a reabilita cladirea. Halal administratie locala, judeteana si centrala. Totusi, este istoria noastra.

    • De 32 de ani nu facem nimic în țara asta. Nimic. La noi toți banii merg pe studii de pre, apoi fezabilitate și după ani de zile și mulți € cheltuiți realizăm că…degeaba. Ăsta-i sistemul.
      Ce e greu de înțeles? Cât timp noi suntem de acord…adică nu suntem împotrivă, totul e bine…sistemul fincționează.

  7. Age of Empires isi vrea screenshoturile inapoi.

  8. Ce neam suntem… Doamne!
    De aprox 20 ani ne chinuim sa o renovam.
    Vine TM2023 (Capitala Culturala Europeana) si ne prinde cu muzeul principal si cea mai veche cladire din oras inaccesibile. Se poate mai penibil de atat? Altii sunt de vina, americanii, rusii, ungurii, extraterestrii, in niciun caz noi, romanii, neam de sfinti si usi de biserica.

  9. Cum naiba asta , bugetul Timișoarei e de 200 mil euro ,wtf e aiurea cu ăștia ???? Mai bine dărâmat decât așa costuri . Sau trebuie plătite firmele de partid??? Wtf îs wrong

  10. Vandut pe 1 leu unui clan de pe langa Parcul Rozelor, si in nici 2 ani va fi cel mai tare palat din Romania.

  11. Lumea nu are bani să trăiască de azi pe mâine….Mi se rupe de Muzeul lu’ Pește.În loc să trăim azi,Primăria trăiește în trecut.De ce nu fac spitale,cantine pentru săraci,Azile pentru bătrâni nevoiași,Parcuri de joaca.Dar mai bine ar împărții banii cetățenilor orașului…adică celor care plătesc Impozite.Muzeul banilor aruncați din cauza unor mofturi culturale…mă apucă Sila…

    • e normal ca ti se rupe de muzeu, intra in categoria la care esti repetent…. adica cultura.

  12. Voi sunteți nebuni.Sclerozati.Retardati.Banditi-mafioti-haiduci.Cum mama dracului 40 de milioane pe niste ruine?Nici din aur daca ar fi construit de la zero,nu ar costa atat.

    • doar experti in constructii pe aici.
      pai de ce nu ai licitat si tu daca poti sa-l faci pe jumate din pret?

  13. Total Neinspirat edilii orașului. Puși doar pe capatuiala din banii de renovare. Țiganii renova Huniade cu O ZECIME. din suma alocata de Gașca de la CJT.
    DNA ar trebui sa investigheze un pic acest dosar

  14. Suntem singurul oras din Europa care are un castel in interiorul orasului, chiar in centru, si nu este valorificat/promovat. Nicaieri nu mai exista asa ceva!
    Nici un „stimabil” nu a considerat oportun sa investeasca in reabilitarea acestui obiectiv. Cand sa o faca? Daca erau ocupati cu……furatul?