La ce putem spera dupa 11 ani de asteptare? Aderarea Romaniei la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Tema aderarii celor trei state, Romania, Bulgaria si Croatia, a starnit foarte multe discutii in ultimele saptamani, controverse si agitatie politica, mai ales dupa ce Austria a anuntat ca isi mentine impotrivirea fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie.

Ministrii vor discuta despre aplicarea integrala a acquis-ului Schengen in Bulgaria, Croatia si Romania si vor urmari sa adopte decizii in aceasta privinta. Ministrii vor evalua, de asemenea, situatia generala a spatiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Acestia se vor concentra in special pe combaterea introducerii ilegale de migranti si pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anuntul facut miercuri de Consiliul UE.

Anuntul a fost salutat de politicienii romani, in conditiile in care existau temeri ca Austria ar putea cere scoaterea acestui subiect de pe agenda.

Programul Consiliului JAI

Pentru ca se discuta despre tema Schengen, in marja Consiliului JAI va avea loc mai intai o reuniune a Consiliului Schengen, programat la ora locala 10:00 (11:00, ora Romaniei), dupa care Consiliul JAI propriu-zis va avea loc de la ora locala 12:25 (13:25, ora Romaniei).

In prezent la Spatiul Schengen au aderat 26 de tari. Dintre acestea, patru nu fac parte din Uniunea Europeana: Norvegia, Islanda, Elvetia si Lichtenstein, in timp ce patru state – Romania, Bulgaria, Croatia si Cipru – sunt membre UE, dar nu au fost admise in Schegen. Orice decizie legata de Spatiul Schengen trebuie discutata mai intai in Consiliul Schengen, din care fac parte toate tarile care au fost primite in spatiul de libera circulatie.

Primele declaratii in urma Consiliului JAI, care vor fi facute de ministrul ceh de interne, sunt asteptate in jurul orei 13:15 (14:15, ora Romaniei), dupa care urmeaza o pauza de pranz, iar ministrii de interne din UE isi vor relua discutiile de la ora 15:15 (16:15, ora Romaniei).

Conferinta de presa finala, de la incheierea reuniunii, este programata la ora 19:00 (20:00, ora Romaniei), potrivit programului transmis de Consiliul UE.

Romania asteapta de 11 ani sa intre in Schengen

Romania si Bulgaria asteapta din 2011 sa intre in Schengen, in timp ce in cazul Croatiei, care a aderat la UE in 2013, pare sa existe mai multa disponibilitate pentru aderare.

Aderarea la spatiul de libera circulatie Schengen aduce avantaje atat economice, cat si pentru cetatenii obisnuiti. in tarile care fac parte din spatiul Schengen sunt eliminate controalele la frontiere. Trecerea dintr-un stat in altul este, practic, o calatorie in interiorul aceleiasi tari. Cei care calatoresc cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu masina personala nu vor trebui sa se mai prezinte la controlul pasapoartelor. Pentru economie inseamna ca vor disparea timpii de asteptare pentru TIR-uri la punctele de trecere a frontierei terestre.

De-a lungul timpului, au existat mai multe decizii favorabile intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen atat din partea Parlamentului European, cat si din partea Comisiei Europene. Numai ca in acest caz decizia apartine Consiliului UE, in speta liderilor UE, iar unele state membre au ridicat diverse obiectii legate cu precadere de capacitatea celor doua tari de a avea un control eficient la granite, in conditiile in care aveau probleme de coruptie, consemnate ca atare in rapoartele monitorizarii din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Franta si Germania au fost principalele voci care se opuneau de multi ani intrarii Romaniei in Schengen, iar anul acesta, odata cu ridicarea MCV, ele au fost convinse sa renunte la veto.

Treptat, au fost inlaturate reticentele si in cazul altor state, in special nordice. Romania a trecut cu bine doua evaluari tehnice voluntare in ultima vreme si in cele din urma a convins si Olanda si Suedia, astfel ca pana in ultima clipa un singur stat a ramas potrivnic: Austria. in cazul Bulgariei, e vorba si de Olanda.

Mai multe AICI.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Scrieti bai ziaristilor,care sunt avantajele si mai ales dezavantajele acestei intrari. Ca popolimea crede ca va fi numai lapte si miere dupa intrare. Cand de fapt va fi exact opusul…

    • Crezi ca-i mai trezeste ceva pe rumuni???