TIMISOARA. In orasul in care gasirea unui loc de parcare in zona centrala este un adevarat test de anduranta pentru orice sofer, nepasarea administratiei locale se dovedeste crasa.
De aproape un an, una dintre cele mai cunoscute si apreciate firme din domeniul constructiilor de parcari din Europa se roaga, efectiv, de primarie si de CJT sa fie lasata sa construiasca doua parcari in centrul Timisoarei, PE BANII EI.
Sistemul propus de Interparking este foarte simplu. Concesioneaza terenul pe 39 de ani, construieste parcarea pe propria cheltuiala, o gestioneaza si plateste o redeventa catre administratia locala. Adica o parte din incasari intra in bugetul orasului sau, dupa caz, al judetului.
„Pe cei de la Interparking i-am vrut alaturi de noi. Pe anul acesta, au aprobat pentru Romania investitii de 50 de milioane de euro. Interesul s-a canalizat spre primul obiectiv, cel din Piata 700 (parcarea de la fianante, n.r.), si mai sunt inca doua parcari de facut in Timisoara. Ca e in colaborare cu Consiliul Judetean ori cu Primaria, nu conteaza. Pana in 2029 mai sunt inca doua parcari de facut, asta este cuprins in tranzactia cu cei de la Interparking. Ca e parcarea din 700 a CJT sau altele pe terenurile Primariei, oricare din ele ar urma sa fie facute pe banii Interparking, apoi vine redeventa fixa, care inseamna incasari la buget cu cel putin peste 20% fata de ceea ce castiga acum. Nu e nimic ciudat sau straniu. Ne dorim sa o scoata la licitatie (n.r. – lucrarea), nu trebuie neaparat sa o facem in asociere. Licitatia e cea mai buna solutie„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Lucian Perescu, partenerul din Timisoara al Interparking, cel care a vandut parcarea de la finante acestora.
In fotografia de mai jos puteti vedea propunerea de parcare supraterana facuta de Interparking
De ce sa facem parcari pe banii lor, cand putem sa facem pe banii nostri. La Primaria Timisoara, know-how-ul lui Nicolae Robu bate investitia
Desi s-a batut cu caramida in piept inca din prima campanie electorala si le-a promis timisorenilor cate in luna si in stele, in cei 6 ani de cand e la carma Primariei, Nicolae Robu nu a reusit sa ridice nicio parcare in zona centrala a orasului. Aceasta desi, in urma reabilitarii centrului istoric si transformarea mai multor strazi in pietonale, au disparut peste 400 de locuri de parcare.
Zilele trecute, presedintele Consiliului Judetean Calin Dobra a anuntat ca planul CJT este sa ridice o parcare cu 7 nivele pe amplasamentul consiliului de langa Materna. Imediat, Nicolae Robu a iesit public si a plusat, sustinand ca parcarea ar trebui sa aiba 10 etaje, nu doar 7, si ca l-ar putea invata pe Dobra cum se fac parcarile, avand in vedere experienta lui in ‘proiecte de anvergura’, brusc chiar si in materie de parcari uriase. Aceasta desi n-a facut inca vreuna…
Ce a uitat sa spuna primarul Nicolae Robu, cand s-a grabit sa dea lectii altora, este ca si la usa lui au batut cei de la Interparking, insa au plecat la fel cum au venit. Fara sa smulga nici macar vreo promisiune ca cererea lor va fi analizata si se va incerca gasirea unei solutii. Reprezentantilor firmei li s-a spus sec ca nu exista terenuri pentru realizarea unei astfel de investitii in zona centrala.
„La Primaria Timisoara mi s-a spus ca nu au teren. Le-am propus sa construim o parcare la Parcul Botanic sau in vecinatatea Liceului Electromotor. Eu le-am propus intrarea de la parcul Botanic, ca nu e monument, nu e nimic acolo. Le-am mai propus si alte locatii, unde am fi dorit sa construim nu doar simpla parcare, dar ni s-a spus mereu ca nu se poate, pentru ca este vorba despre un… monument„, a adaugat Lucian Perescu, partener Interparking.
In anul 2013, primarul Nicolae Robu declara pentru opiniatimisoarei.ro ca in locul garajelor din parcul Bratianu (langa bulevardul cu palmieri, n.r.) vrea o parcare supraterana pe structura metalica. Chiar cu bani din bugetul local, daca nu vine niciun investitor.
„Daca reusim sa rezolvam, asa cum am fixat eu termen in primarie, pana la sfarsitul lunii ianuarie problema cu acele garaje din Parcul Bratianu, atunci imediat am da drumul la licitatie pentru realizarea unei parcari supraterane acolo, pe structura metalica. Daca gasim un partener, facem prin credit furnizor, daca nu si din bugetul local, pentru ca vom fi in masura sa sustinem o astfel de realizare, ea nu este atat de scumpa, incat sa nu o putem face”, sustinea pe atunci Nicolae Robu.
Dupa 5 ani, edilul e in acelasi punct: nicio parcare noua, subterana sau supraterana, in zona centrala a Timisoarei. Iar pe investitori ii trimite la plimbare.
Dupa raspunsul nesatisfacator primit de la Primaria Timisoara, reprezentatii Interparking si-au indreptat atentia si catre Consilul Judetean: au trimis anul trecut doua adrese in care isi aratau disponibilitatea de a construi din fonduri proprii mult dezbatuta parcare etajata din zona Pietei 700, din vecinatatea magazinului Materna, insa nici de aici nu au primit un raspuns.
Reprezentantii Interparking nu inteleg de ce un administrator de oras sau de judet nu ar accepta o investitie in urma careia nu doar ca nu ar trebui sa plateasca niciun leu din buget, ci ar mai si incasa o redeventa fixa (n.r. – cota parte din incasarile obtinute din operarea parcarii), pe perioada concesionarii terenului.
Interparking este una dintre cele mai cunoscute companii de profil din lume. In ultimii ani a construit parcari in 360 de orase din intreaga Europa. In total, 782 de parcari au fost ridicate in orase precum Salzburg, Venetia, Milano, Roma, Valencia, Barcelona, Madrid, Monaco, Frankfurt ori Augsburg.
Doua dintre parcarile construite de aceasta companie se afla chiar la Bucuresti, iar imaginile de mai jos sunt de acolo.
La Timisoara, investitorii sunt dispusi sa ridice cel putin doua parcari supraetajate dupa modelul din Capitala.
Pareri
normal ca nu vrea nici primaria nici CJT ca nu se mai pot lauda ca e „opera” lor si nici nu pot umfla preturile
„De aproape un an, una dintre cele mai cunoscute si apreciate firme din domeniul constructiilor de parcari din Europa (Interparking) se roaga, efectiv, de Primarie si de CJT sa fie lasata sa construiasca doua parcari in centrul Timisoarei, PE BANII EI.”
Pai si nu va e clar de ce nu-i nimeni interesat de asa ceva? Foarte simplu, nu „pica” nici un comision si nici nu pot fi „sifonati” bani, chestie care se intampla si in cazul fondurilor europene.
ma mai uit din curiozitatea si pe ziarele locale din alte orase, gen cluj sau bucuresti. Citind un ziar din cluj am gasit un articol despre bugetul orasului care cuprindea urmatoarele puncte, ce le consider importante: ” 22. Finalizarea licitațiilor pentru execuție și începerea lucrărilor la parkingurile din Hașdeu și str. Primăverii nr. 20; continuarea proiectelor de realizare a următoarelor parkinguri: Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotușului, Sighișoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Oncologie, P-ța Cipariu şi Nicolae Titulescu.”
si urmatorul:
„2. Primăria va demara realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal și documentației tehnice în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (Gilău – Florești – Cluj-Napoca Sud – Apahida). Prin asumarea de către Primărie a cheltuielilor necesare, Proiectul Centurii Metropolitane a fost deblocat.”
Acest ultim punct mi se pare ca prezinta o situatie similara cu a timisoarei in care centura orasului a fost blocata din lipsa de finantare de la stat o buna bucata de timp….iar primaria nu a dorit sa isi asume costurile.
Câtă vreme la Primărie „domnește” marțafoiul cu pleata neagră ca pana corbului, mare amator de fântâni cântăcioase și metrouri care ar costa peste 20 de miliarde de euro, nu se va face nicio parcare în centru. Ce nu „construiește” el nu are nicio valoare. În rest, îl veți vedea tăind panglici pentru tot felul proiecte susținute de el pentru că astfel se acoperă – crede el – de glorie. Robu chiar își închipuie că va intra în istoria Timișorii drept cel care ar fi modernizat orașul, când el cheltuie banul public pe tot felul de penibilități. Să vedem ce se va întâmpla când Interparking va ajunge la Cluj sau Oradea. Acolo lucrurile se pun rapid în mișcare pentru că Primăria chiar face lucruri importante pentru oraș și nu și-a adunat nimeni adulatori în jur. Spre deosebire de Timișoara.
E pur si simplu un nemernic. Un papitoi care nu a inteles ca nu suntem boi de manat. Ne chinuie si ne hinghereste nemernicul asta pe noi, locuitorii Cetătii si nu numai. Lumea il opreste pe strada si il intreaba ce ne facem cu parcarile. Suntem chinuită ca hotii de cai. Pentru ca el impreuna cu alti cativa nemernici nepăsători din primărie nu e in stare sa gândească. El ne tot sugerează sa ne mutăm. De ce să ne mutăm? De ce nu pleaca el de exemplu pentru ca nu a fost in staree sa isi îndeplinească misiunea pentru care a fost ales? Cum sa plecam din casele noastre? Doar pentru ca s-a schimbat primarul? Nuuuuu, nu asa se pune problema. Pleaca cine nu poate face ce trebuie si cine nu respecta legea. Nu stiu de ce dar singurul cuvant care imi vine in minte cand aud de el e. NEMERNIC. Si incompetent. Modul in care a gestionat lucrurile in Cetate este un esec al sau personal.
De ce d-le primar te ambitionezi sa refuzi oferta, când este asa o criza în oras?
De ani de zile nu reusiti nici municipalitatea si nici CJ si când apare o alternativa, o refuzi.
Trebuie sa gândesti la binele urbei si a locuitorilor sai si nu la ego-ul personal.
De ce în alte orase se poate, aici sau afara si la noi nu? Ti se aduna bilele negre si va veni scadenta.
Domn ,,premare,,este si artist cu pleata-n vant….are ,,toane,,.Sa speram ca-i vor trece spre binele lui ,ca nu mai ,,pupa,,alt mandat….