‘La inmormantarea mea, sa vii sa-mi canti Cocosii negri!’. Moment coplesitor la capataiul lui Nicu Covaci la Timisoara, unde dorinta i-a fost indeplinita de Maria Casandra Hausi, maestra a ‘horilor din grumaz’

TIMISOARA. Inainte de ultimul sau drum, Nicu Covaci a strans la capatai mii de oameni care l-au pretuit si care ii iubesc si ii apreciaza muzica nemuritoare.

Miercuri, in cea de-a doua zi de omagii, la Filarmonica Banatul, cei care au venit sa isi ia ramas bun au avut parte de o surpriza coplesitoare.
Langa sicriul marelui artist s-a asezat morosanca Maria Casandra Hausi, una dintre cele mai apreciate purtatoare de doina, daruita cu un talent de neegalat, acela al ‘horitului din grumaz’.

Cantareata i-a uluit pe toti cei care pastrau momente de reculegere la capataiul liderului trupei Phoenix in momentul in care a inceput sa interpreteze piesa Cocosii negri, intr-o maniera fascinanta si plina de semnificatii.

Maria Casandra Hausi a dezvaluit ca in urma cu mai multa vreme a avut un proiect muzical impreuna cu Phoenix, iar Nicu Covaci i-a spus ca, atunci cand va fi sa-i vina sfarsitul, ea sa-i cante aceasta melodie, pe care formatia a cules-o din folclorul de pe Valea Almajului, din Banat, si care ar fi trebuit sa-si gaseasca locul pe albumul Cantafabule din 1975.

Vin din gandurile mele si din Maramures, vin fiindca m-a chemat. Nicu Covaci mi-a spus <La inmormantarea mea sa imi canti Cocosii negri>. Mult am strabatut sa ma pun in starea de a putea sa fac lucrul acesta. Nadajduiesc sa imi revin in stare, sa imi indeplinesc datoria, nu stiu cat de bine, pe cat de profund.

Am avut un proiect impreuna, Arhaic rock. Dumnealui a incercat sa ma promoveze, eu am simtit-o ca pe o sustinere, ca pe o imbratisare si ca o imbarbatare. Mi-a fost indeajuns. <Tin’te tare, mandro!>, asa spunea Nicu Covaci„, a declarat Maria Casandra Hausi.

VIDEO: George Stefanita

In aceste doua zile, lui Nicu Covaci i-au adus un ultim omagiu o multime de fani si prieteni, intre care si fostii colegi de trupa Mircea Baniciu si Ovidiu Lipan Tandarica.
Marti seara, peste 250 de motociclisti au organizat o parada la Timisoara, au traversat orasul si s-au oprit la Filarmonica pentru a-si lua ramas bun de la marele artist care a iubit deopotriva muzica, sportul si motoarele.

CITESTE SI: Parada a motociclistilor la Timisoara in memoria legendarului Nicu Covaci. 250 de bikeri, chiar si din Serbia, si-au luat ramas bun de la liderul trupei Phoenix. Video si foto

CITESTE SI: Momente emotionante la capataiul lui Nicu Covaci, unde colegii de trupa i-au cantat. Tandarica: El zboara printre stele, dar va fi alaturi de noi toata viata. E nemuritor. Video

CITESTE SI: Legendarul Nicu Covaci, depus in sicriu alb cu versuri, la Filarmonica din Timisoara. Cei care l-au pretuit, asteptati sa-i aduca un ultim omagiu liderului trupei Phoenix. Foto si video

De acum, Nicu Covaci va pleca pe ultimul sau drum. El isi va dormi somnul de veci in Cimitirul Eroilor din Timisoara, iar slujba va fi tinuta de mitropolitul Banatului IPS Ioan Selejan. Ceremonia va fi una restransa si privata.

UPDATE: Un simbol al libertatii, Nicu Covaci isi doarme somnul de veci langa Eroii Revolutiei de la Timisoara. Liderul Phoenix a fost inmormantat

***

Va reamintim, dupa o grea suferinta, marele Nicu Covaci s-a stins in 2 august la Spitalul Judetean din Timisoara, unde era internat de mai multe saptamani, dupa ce starea sa de sanatate s-a agravat. In primavara, artistul a fost supus unei interventii chirurgicale complicate pentru extirparea unei tumori pe creier.

Nicu Covaci s-a nascut in 19 aprilie 1947 la Timisoara, a fost compozitor, cantaret, chitarist, pictor si grafician, fondator si lider al formatiei Phoenix. In copilarie a luat lectii de muzica si limbi straine si a iubit deopotriva sportul. A facut canotaj, inot karate, box si ateltism. Mai tarziu a indragit nespus motoarele.

In 1961, legendarii Nicu Covaci si Bela Kamocsa au pus bazele unei formatii dupa „modelul” The Shadows. Un an mai tarziu, infiinteaza trupa „Sfintii”, in cadrul brigazii artistice de elevi de la scoala Gimnaziala nr. 2 din Timisoara. Titulatura initiala a fost schimbata in „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autoritatile vremii. Erau cantece de mare forta artistica, dar au cazut prada cenzurii comuniste, sub acuzatia ca, prin numele sau, trupa facea propaganda religioasa. Prima compozitie proprie a fost piesa „Stiu ca ma iubesti si tu”, inregistrata la radio in 1964. Din anul urmator dateaza alte doua inregistrari: „Bun e vinul ghiurghiuliu” si „Padure, padure”, care au fost primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor.

Phoenix a hranit spiritual generatii de romani, a lansat mari muzicieni si piese nemuritoare. Membrii formatiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formatiei pornind de la muzica beat, rock psihedelic, hard rock, ajungand la etno – rock. Piese celebre au fost si inca sunt fredonate de generatii intregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica tiganiada”, „Nunta” sunt capodopere, care inca scriu istoria Phoenix.
Peste 40 de muzicieni au facut parte din formatia Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a pastrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumatate de secol.

Nicu Covaci lasa in urma, asadar, o mostenire uriasa, nepretuita si nemuritoare: muzica Phoenix. Poate chiar ce a putut da mai bun rock-ul romanesc din toate timpurile.

 

Inca de anul trecut Consiliul Judetean Timis a propus amenajarea unui muzeu dedicat trupei Phoenix in Bastionul Theresia la Timisoara.

 

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Oare a știut cât e de apreciat și iubit atunci când a fost în viata??
    Odihna sufletului sau zbuciumat, recunoștință pentru tot.

  2. Am iubit Phoenix dar deja e grotesc BÎLCIUL legat de moartea lui Nicu: început de declarațiile lui Dr.Sandesc🎃

    • Mi s-a parut decent, deloc gtotesc.I s-ar fi cuvenit si mai nult, după mine.

  3. daca este cu adevarat ca a fost incinerat ,inseamna ca oamenii si-au luat adio de la un cosciug gol.ca sa se infaptuiasca incinerarea trebuia dus cu o zi inainte,chiar si la oradea ,unde este mai aproape.dovada ca ieri a fost si inmormantarea…???

    • Nu a fost incinerat. Am primit de la om poza asemanatoare cu ce apare in ziar.