La Multi Ani, Andrei si Andreea! Care sunt cele mai importante traditii si superstitii de Sf. Andrei?

La multi ani tuturor celor care poarta numele Andreea sau Andreei! Santandrei este o divinitate geto-daca, asociata de crestini cu Sfantul Apostol Andrei cel dintai chemat, ocrotitorul Romaniei! Santandrei a preluat numele si data de celebrare a Apostulului lui Iisus (30 noiembrie).

Apostolul Andrei a predicat pe pamanturile Daciei, iar faptul ca a inlocuit o divinitate precrestina, personificare a lupului, arata importanta pe care a avut-o Sfantul Apostol Andrei pe pamanturile noastre.

In trecut, noaptea de Santaandrei (29-30 noiembrie), tinerii tineau petreceri asemanatoare Revelionului din zilele noastre. Pentru a fi feriti de actiunea moroilor si strigoilor, tinerii ungeau cu usturoi ferestrele casei unde urma sa aiba loc petrecerea. Fetele aduceau cate trei capatani de usturoi, le puneau laolalta pentru a fi pazite de o batrana la lumina lumanarii. Dupa petrecere, tinerii ieseau in curtea casei si in flacau juca usturoiul in mijlocul horei. Apoi se impartea usturoiul si fiecare se intorcea la casa lui. Usturoiul se folosea ca leac pentru boli sau pentru prinderea farmecelor si descantecelor. Peste an, acel usturoi era tinut la icoane.

Vraji de dragoste de Sfantul Andrei

Fetele sadeau un catel din usturoiul pazit in noaptea petrecerii intr-un cocolos de aluat. Dupa cum incoltea graul in aluat se faceau previziuni matrimoniale. Alte fete faceau „turtuca de Andrei”, o turta subtire de grau, foarte sarata, coapta pe plita. O mancau inainte de culcare, iar baiatul care venea in vis sa-i aduca apa urma sa o ceara de nevasta anul urmator.

In alte zone se ascundea sub perna un fir de busuoic sfintit, pentru obtinerea in vis a imaginii ursitului. Dupa cum alte fete, la miezul noptii, la gura sobei, intorceau o ulcica noua de lut cu gura in jos, iar pe dosul ei lasa trei carbuni aprinsi. In timp ce roteau ulcica usor, rosteau o incantatie pentru ca iubitul sa-i dea atentia dorita. O alta metoda de a afla ursitul, era privitul intre doua lumanari intr-un pahar cu apa neinceputa, asezat in cenusa. In centrul paharului este aruncata o verigheta sfintita prin cununie in biserica si se zice ca in centrul acesteia va aparea chipul ursitului.

Alte fete se asezau complet dezbracate intre doua oglinzi, intr-o camera intunecoasa, cu doua lumanari in maini. Se zice ca la miez de noapte, in oglinda din spate vor aparea imagini din viata viitoare sau cu viitorul sot, iar acestea se vor reflecta in oglinda din fata.

Protajarea casei de Sfantul Andrei

In noaptea Strigoilor, mortii ies din morminte pentru a provoca suferinta oamenilor, pocesc si sug sangele oamenilor, iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vacilor, se joaca cu lupii, ursii etc. Strigoii se iau la bataie intre ei la raspantii de drumuri, la hotare. Au locuri dueluri sangeroase cu unelte furate din casele oamenilor, iar cand nu gaseau alti strigoi cu care sa se lupte, acestia atacau oamenii care nu-si luasera masuri de precautie.

Pentru a se apara de moroi si strigoi, se mananca usturoi, oamenii se ung pe corp cu usturoi sau numai pe frunte, piept, pe spate si pe la incheieturi. Se face semnul crucii si se ung cercevelele ferestrelor, pe unde ar putea intra strigoii. La fel pe la hornuri si usi.

Pentru protectia vitelor, cu o seara inainte li se amesteca animalelor in mancare busuioc sfintit si in apa li se pune agheasma. Dupa miezul noptii sau in dimineata de Sfantul Andrei, exista obiceiul descantatului sarii. Un drob de sare era descantat si apoi ingropat sub pragul grajdului. Se dezgropa in primavara, de Sfantul Gheorghe, iar sarea se amesteca in hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli si vrajile pentru furarea laptelui.

Obiceiul de a semana in noaptea de Santandrei grau intr-o oala de pamant pentru a interpreta rodnicia ogoarelor in noul an este practicat si astazi.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.